Kommentar: Hvor er fuckfingeren, Snapchat?

Kommentar: Hvor er fuckfingeren, Snapchat?

»Bedstefar, hvad lavede I dengang, I kun kunne se serier på fjernsynet?«, kunne mit fiktive barnebarn tænke sig at spørge med store øjne i et fiktivt 2055, hvor gammeldags tv-kanaler er noget, man oplever på museer, og serier noget, man ser gennem apps inkorporeret i frontallappen. Eller noget.

Spoler vi tiden 40 år tilbage, undergår serielandskabet en revolution. Netflix, Amazon og Hulu synger fællessang om vigtigheden af at skabe sit eget indhold, for det er det, der giver penge i kassen og skaber respekt for brandet blandt brugerne. Hidtil har nytilkommerne haft ambitioner til overflod. Netflix’ ‘Orange Is the New Black’, ‘House of Cards’ og ‘BoJack Horseman’ har ligesom Amazons ‘Transparent’ og ‘Mozart in the Jungle’ understreget deres position som bundseriøse aktører, der kan bide skeer med de gamle mastodonter.

Og selvfølgelig vil alle andre også lege med. Snapchat lancerede i februar deres første egenproducerede serie, ‘Literally Can’t Even’, som er skabt af Sasha Spielberg og Emily Goldwyn (døtre af henholdsvis Steven Spielberg og Hollywood-producenten John Goldwyn), der spiller fiktionaliserede versioner af sig selv i små, tre-fire minutters afsnit, en slags snapshots fra deres liv som snotforkælede sofakartofler i den øvre middelklasse.

Med sit fokus på små situationer fra hverdagslivet (i tredje afsnit skal de skille sig af med et juletræ, samtidig med at deres irriterende genbo kommer på besøg) passer serien på overfladen perfekt ind i Snapchats dna. Desværre er den dilettantisk. Et usjovt, dovent mashup af ‘Girls’ og samtlige webserier om narcissistiske twentysomethings, som findes i hobetal på nettet.

Læs også: Amazon forlænger hitserie og lancerer fem nye

På den måde forsøger Snapchot at ride med på en bølge ud fra en so ein ding müssen wir auch haben-tankegang, der rammer helt skævt af tiltrækningskraften i de alternative udbyderes originale indhold. Den langtidsholdbare fascination af Netflix og Amazons serier udspringer ikke af, at de kommer fra Netflix og Amazon, men at de holder høj kvalitet og afsøger nyt territorium. Indhold sejrer altid over (plat)form. Med ‘Literally Can’t Even’ får man kun plat form, og når man så kalkuleret prøver at kapitalisere på succesen hos folk som Lena Dunham og ‘Broad City’-makkerparret Ilana Glazer og Abbi Jacobson, fremstår Snapchat pludselig som reaktionært old media frem for den frække nye dreng i klassen.

Tilmed forsvinder hvert afsnit efter et døgn, hvilket der næppe er mange, der sådan for alvor bliver kede af, men alligevel virker det tåbeligt, når nogen nu har besværet sig med at strikke det sammen. Hvor er oprøret, Snapchat? Hvor er fuckfingeren til Netflix og Amazon? Hvis man endelig vil honorere mediets grundpræmis om, at alting forsvinder, hvorfor så ikke udnytte det med et serielt format, som brugerne bare ikke gå glip af?

Snapchat kan sagtens komme efter det, men skal rubbe neglene, hvis de ikke skal blive overhalet indenom af Facebook, Vine, Instagram eller en helt fjerde spiller. Som bruger er jeg nemlig ligeglad med, hvor de nye serier kommer fra. Bare det er fedt.

Et nyt afsnit af ‘Literally Can’t Even’ kan ses hver søndag gennem Snapchats egen kanal i ‘Discover’-sektionen.

Læs også: Her er årets bedste tv-serier, top 10-1

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af