‘Idealisten’

Et ekstraordinært stykke undersøgende journalistik førte i 1998 til en Cavling-pris og er nu i 2015 blevet til en vellykket spændingsfilm: Det, der oprindeligt var en mindre sag om anerkendelsen af arbejdsskader for en række oprydningsarbejdere efter et flystyrt i 1968, endte med afsløringen af en hemmelig atomaftale med USA, som danske myndigheder havde formået at skjule i årtier.

Primus motor i afdækningen af det, der nu kaldes Thule-sagen, var journalisten Poul Brink, hovedpersonen i Christina Rosendahls anden spillefilm. Nærmest ved en tilfældighed henvendte en tidligere Thulearbejder sig i 1987 til Brink på Østjyllands Radio, fordi han mente, at en række mystiske sygdomme blandt hans kollegaer skyldtes deres arbejde ved Thule-basen i 1968.

Her styrtede et amerikansk B-52 bombefly lastet med fire brintbomber ned, men både de danske og amerikanske myndigheder kunne forsikre, at ulykken var under kontrol, og at flyet var endt i grønlandsk luftrum ved et tilfælde.

Poul Brinks optrevling af de danske og amerikanske myndigheders fortielser og løgne om både strålingsfaren og den hemmelige atomaftale fungerer overraskende godt som både spændingsfilm og dokudramatisk iscenesættelse af et stykke danmarkshistorie. Fiktionsdelen blandes med en række dokumentariske interviews fra 50’erne og 60’erne med danske politikere og amerikanske soldater. Sammen med en elegant genskabelse af Aarhus og Danmark i sen-80’erne og start-90’erne giver det filmen tekstur og dybde, og Peter Plaugborg spiller hovedrollen med en i dansk fiktion sjælden østjysk dialekt.  Her kunne ’Arvingerne’ og så mange andre lære noget.

En række nulevende politikere bliver levendegjort af skuespillere, uden at det kammer over i cirkusrevy. Desværre er karakteren Poul Brink dog en anelse uklart optegnet, hvilket ikke skyldes Plaugborgs lydefri indsats, men mere at manuskriptet ikke formår at gestalte Brinks idealistiske drivkraft, der mest fremtræder i kraft af filmens titel og punktvise udbrud af harme.

Alligevel fortæller ’Idealisten’ sin historie med uventet mange moralske nuancer. For selv om man som tilskuer deler harmen over myndighedernes benspænd for Brink, lader filmen spørgsmålet, om det indimellem faktisk kan være nødvendigt for magthaverne at føre borgerne bag lyset, stå åbent.


Kort sagt:
Moralske nuancer og et stykke levendegjort danmarkshistorie mødes frugtbart i Christina Rosendahls spændingsfilm om Cavling-vinderen Poul Brinks optrevling af Thule-sagen.

Læs også: Peter Plaugborg – Her er filmene, der har defineret mig

Spillefilm. Instruktion: Christina Rosendahl . Medvirkende: Peter Plaugborg, Søren Malling, Jens Albinus, Henrik Birch, Thomas Bo Larsen . Spilletid: 114 min. . Premiere:
  1. april
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af