1. ‘BoJack Horseman’ sæson 2
Som fugl Føniks af asken rejser BoJack sig fra et hav af alkohol, stoffer og selvlede i plakaten for anden sæson af ’BoJack Horseman’. Kender man Netflix’ melankolsk-humoristiske animationsserie ret, varer det dog ikke længe, før den drikfældige skuespillerhest falder i dybet igen og giver los for sine talrige uvaner.
Første sæson af ’BoJack Horseman’ var et overraskende mørkt studie af en falleret stjerne på selvdestruktionens sti, men den krydrede tungsindet med urkomiske øjeblikke. Scenen, hvor BoJack sammen med sine nærmeste venner forsøger at spytte et manuskript ud i en ugelang rus af euforiserende stoffer, var slet og ret hysterisk morsom.
Meget af seriens charme ligger i Will Arnetts (’Arrested Development’) uovertrufne stemmearbejde som den detroniserede hest, mens Aaron Paul (Jesse fra ’Breaking Bad’) ligeledes glimrer som ubekymret sofa-slacker.
Kan ses på Netflix fra 17. juli.
2. ‘7 Days in Hell’
Der er et kolossalt komisk potentiale i tennisverdenens rigide traditioner, og HBO-mockumentaren ’7 Days in Hell’ ser ud til at udnytte det til fulde.
Kit Harington, der er i færd med at distancere sig fra sin sammenbidte ’Game of Thrones’-karakter, krydser ketsjere med en Bundesliga-tjekket Andy Samberg i en veritabel maratondyst. Mens de jævnbyrdige kamphaner spiller den længste tenniskamp i Wimbledons historie, kommenterer komikere som Will Arnett og Fred Armisen begivenhederne i retrospekt, mens Lena Dunham og John McEnroe ser til fra første parket.
Kan ses på HBO Nordic fra 12. juli.
3. ’Rectify’ sæson 1
Adskillige film har fortalt historien om den mangeårige fængselsfanges nye møde med virkeligheden, men få har gjort det med samme overbevisning som ’Rectify’. Sundance-serien følger den tidligere straffefange Daniel Holden, der efter 19 år på dødsgangen får en ny chance i virkelighedens verden. Men hvordan omfavner man friheden, når man kun kender til fangenskab?
Det fine i hovedforfatter Ray McKinnons karakterstudie er, at han lader skyldsspørgsmålet blafre i vinden. Voldtog og dræbte Holden sin 16-årige kæreste, eller blev han vitterligt uskyldigt dømt? Gør det nogen forskel? McKinnons miljøskildring er smuk og hjerteskærende, og Aden Young leverer en kraftpræstation i den komplekse hovedrolle.
’Rectify’ er slet og ret en af de bedste dramaserier de senere år, og endelig kommer den til en dansk streamingtjeneste.
Kan ses på Netflix fra juli.
4. ‘Ray Donovan’ sæson 3
Ray Donovans liv har ikke været en dans på roser. Hans far er en dæmonisk tyran uden en flig af menneskelige egenskaber, hans to brødre plages af henholdsvis Parkinson og eskalerende alkoholmisbrug, og hans søster sprang i døden i en tyk narkotikatåge. Læg dertil en traumatisk barndom som offer for den katolske kirkes pædofili, og du har en mand med mere end almindeligt mange lig i lasten.
Han arbejder selv som ’fixer’ for kendisser, der står i lort til halsen, men han har nok at se til på hjemmefronten, hvor hans ægteskab langsomt styrter i grus.
Er der virkelig plads til endnu en martret antihelt i tv-serie-land? Originaliteten er ikke Showtime-seriens største styrke, men præstationerne fra Liev Schreiber i titelrollen og Jon Voight som hans skurkagtige far er stærke.
Kan ses på HBO Nordic fra 13. juli.
5. ’Wet Hot American Summer’ sæson 1
Der er dømt ærkeamerikansk nostalgi for fuld udblæsning i Netflix’ genoplivning af Michael Showalter og David Wains kultkomedie fra 2001. Camp Firewood udgør igen rammen om de kulørte sommerferieaktiviteter, men modsat filmen, der behandlede campens sidste dage, skildrer serien de første.
Den tilbageskuende komedieserie byder på en sand parade af stjerneskuespillere: Paul Rudd, Bradley Cooper, Amy Poehler og Elizabeth Banks vender alle tilbage i deres tidligere roller, mens Chris Pine, Kristen Wiig, Jon Hamm og Jason Schwartzman er kærkomne nytilføjelser.
Første sæson består af otte afsnit, alle skrevet af Showalter og Wain. Som i filmversionen står sidstnævnte for instruktionen.
Kan ses på Netflix 31. juli.
6. ’South Park’ – alle sæsoner
Med en utæmmelig trang til at gnave i det amerikanske samfunds dobbeltmoral har Bibelbæltets yndlingsaversioner Trey Parker og Matt Stone formået at holde dampen oppe over sytten sæsoner af ’South Park’. Pædofili og AIDS er blandt de gængse emner, når provokatørduoen går i flæsket på et syndefuldt USA og konstant rykker grænser for, hvad man kan tillade sig på tv (særligt skolelæreren Mr. Garrisons kønsskifteoperation vakte rædsel).
Vigtigst af alt er serien forrygende morsom, ikke mindst takket være tv-historiens mest nederdrægtige skarn, Eric Cartman, drengen, der fik en ældre skoleelev til at spise hans egne forældre i femte sæson.
Kan ses på Viaplay 1. juli.
7. ‘Masters of Sex’ sæson 3
Det er ikke uden grund, at ‘Masters of Sex’ er blevet kaldt ‘Mad Men with Benefits’: Med stor stilfornemmelse indfanger HBO-serien 50’erne og 60’ernes amerikanske tidsånd i fortællingen om forskerne William Masters og Virginia Johnson, der i kølvandet på Kinsey førte an i den seksuelle revolution – med mennesker som stangliderlige forsøgsdyr.
’Masters of Sex’ emmer af hed, seksuel spænding og formår at motivere den bare hud via en nuanceret finkæmning af samfundets seksualmoral. Kemien mellem Michael Sheen (’Frost/Nixon’) og Lizzy Caplans (’Cloverfield’) forskere – to frisindede fremmedelementer i et farvand af konservativ sexforskrækkelse – slår gnister.
Kan ses på HBO Nordic fra 13. juli.
8. ’Hjørdis’
TV 2 havde stor succes med dramedyen ’Rita’, hvor en forrygende Mille Dinesen gjorde sig som rapkæftet skolelærer med forskruet moralkompas, og kanalen udvider universet i ’Hjørdis’, en spin-off-serie med Ritas yngre, klodsede kollega (Lise Baastrup) i centrum.
Miniserien, der over fire afsnit beretter om Hjørdis’ velmenende antimobbekampagne, er ligesom moderserien forfattet af Christian Torpe, men spin-off’en prioriterer skildringen af klasseværelsets problemstillinger over kontroversiel komik. Man savner Dinesens politisk ukorrekte facon, men Baastrup bærer ikke desto mindre serien med uforfalsket charme.
Kan ses på Netflix og TV 2 Play.
9. ’Maps to the Stars’
Med outrerede værker som ’Scanners’, ’Videodrome’ og ’The Fly’ var David Cronenberg 80’ernes ukronede konge af body horror, men i sin karrieres efterår har han skiftet kreativ kurs. ’Maps to the Stars’ retter skytset mod Hollywoods drømmefabrik og dens vedvarende udhuling af menneskeskæbner.
Cronenbergs bidende skarpe ensemblesatire om livet under palmerne i L.A. løftes af en strålende Julianne Moore som aldrende diva samt solide præstationer fra stortalentet Mia Wasikowska og Robert Pattinson på flugt fra ’Twilight’-universet.
Kan ses på Blockbuster 9. juli.
10. ’Da Sweet Blood of Jesus’
Spike Lees karriere har været i frit fald i det seneste årti, men til hans ros har han aldrig leflet for laveste fællesnævner. I ’Da Sweet Blood of Jesus’ skrotter han den klassiske fortællings forskrifter i beretningen om den luddovne Dr. Hess, der får en uudslukkelig tørst for menneskeblod, da han skærer sig på en antik kniv.
Den stinkerige doktor (hvis akademiske titel forbliver et kuriøst mysterium) tvinges ud af sin ugidelige dvale i jagten på blod, men Lee nægter at lade spændingskurven stige.
’Da Sweet Blood of Jesus’ er et solidt bud på den mest tågede Spike Lee-joint til dato, en udsyret vampyrfilm, der umotiveret lader plottet fare ud af forvildede tangenter med referencer til 70’ernes blacksploitation. Måske en kommende kultfilm?
Kan ses på Netflix fra 15. juli.
Læs også: Det skal du se i biografen i juli