Forbandelse eller sort uheld? 8 film, der blev plaget af episke ulykker

Nogle filmproduktioner har været så akut ramt af kalamiteter, at man skulle tro, en vaskeægte forbandelse havde ramt dem. Vi lister de mest berygtede af slagsen, der har fået uhyggelig mytestatus i filmhistorien.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8.  ‘The Passion of the Christ’ (2004)

Inden Mel Gibson overhovedet nåede at blackliste sig selv i Hollywood med diverse racistiske udtalelser rettet mod jøder og et par anklager om hustruvold, var produktionen af den kontroversielle ’Passion of the Christ’ plaget af uheld.

Hovedrolleindehaver Jim Caviezel (hvis karriere i øvrigt stagnerede efter filmen) kom således ud for flere ulykker under optagelserne: bl.a. gik hans skulder af led af at bære det tunge trækors, og skuespilleren fik ligeledes revet en ordentlig luns kød af ryggen i scenen, hvor Jesus bliver pisket.

Caviezel blev også ramt af lynet på filmsettet (øjenvidner påstod, at der ligefrem stod røg fra hans hoved), og det samme gjorde, ufatteligt nok, filmens assisterende instruktør, Jan Michelini, som sågar blev ramt TO gange.

Imens påstod ’Christ’s komponist John Debney, at det var hans livs værste job, og at han følte selve Satans tilstedeværelse, mens han arbejdede på filmens musik.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’The Conqueror’ (1956)

Den Howard Hughes-producerede ’The Conqueror’ om Djengis Khan var fra første færd et besynderligt projekt, der castede westernhelten John Wayne i hovedrollen som mongolsk krigsherre.

Men det var bag kameraet, det virkelig gik galt. Først var de medvirkende ved at omkomme i en stormflod på settet i Snow Canyon i Nevada, og dernæst blev den kvindelige hovedrolle Susan Hayward angrebet af en panter.

Værst var det imidlertid, at Snow Canyon lå lige i vindretningen fra Yucca Flats, hvor den amerikanske hær på samme tidspunkt testede atomprøvesprængninger for fuld udblæsning. I løbet af de 13 uger, filmholdet opholdt sig i Nevada, sprang hæren ikke færre end 11 atombomber i området.

Resten af ’The Conqueror’ blev optaget i et Hollywood-studie, men for autencitetens skyld fragtede Howard Hughes 60 tons (stærkt radioaktivt) snavset jord med tilbage fra Nevada.

Over de kommende få år udviklede 91 af filmholdets 220 ansatte kræft. Deriblandt John Wayne, Susan Hayward og filmens instruktør, Dick Powell, som alle omkom.

I sit livs sidste måneder sad Howard Hughes eftersigende, og så ’The Conqueror’ på repeat, dybt plaget af skyld over filmens katastrofale udfald.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Apocalypse Now’ (1979)

Francis Ford Coppola er ikke en mand, der lader sig knægte af en filmisk udfordring, men mesterværket ’Apocalypse Now’ testede dog alligevel instruktørens mentale velbefindende i ekstrem grad.

Efter ’Godfather’s store succes kastede Coppola sig ivrigt over filmatiseringen af Joseph Conrads Vietnamkrigsroman, ’Heart of Darkness’. Optagelserne foregik på Filippinerne, men den produktion, der efter planen skulle have taget fem måneder, endte med at strække sig over mere end et år.

Adskillige tropiske storme hærgede filmsettet, Coppola skrev løbende på manuskriptet undervejs, og fyrede folk til højre og venstre, deriblandt hovedrolleindehaver Harvey Keitel, som efter to uger blev skiftet ud med en dengang stordrikkende Martin Sheen.

Sheen fik efterfølgende et slagtilfælde under optagelserne, Dennis Hopper badede i kokain, mens Marlon Brando levede sig så meget ind i sin rolle som den gale Colonel Kurtz, at han ikke var til at være i nærheden af (han gad dog ikke lære sin replikker).

Brando ville i øvrigt ikke filme nogen scener med Hopper, som han afskyede, så disse måtte skydes på forskellige dage.

Også i rekvisitafdelingen herskede totalt kaos: De helikoptere, Coppola havde lånt til filmen blev hele tiden inddraget af den filippinske præsident Marcos, som selv ville bruge dem til at bekæmpe landets politiske oprører, mens en eller anden fik den geniale ide, at anskaffe ægte lig til de brutale krigsscener.

Ligene skulle være kommet fra et medicinstudie, men viste sig, at være hentet af en gemen gravrøver. Da politiet fik nys om dette, dukkede de op på settet og konfiskerede alles pas indtil sagen blev opklaret. I et par dage rystede hele filmholdet således i bukserne ved tanken om at blive anklaget for seriemord.

Til sidst fik Coppola et totalt nervøst sammenbrud, og truede med selvmord. At ’Apocalypse Now’ ikke blot blev færdig, men også endte som en filmisk triumf, betragtes i dag af alle involverede som noget nær et mirakel. Så problematisk var produktionen, at ’Apocalypse Now’ endda fik sin egen tilhørende dokumentar, ’Heart of Darkness’, der gik i dybden med miseren i junglen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’The Exorcist’ (1973)

Mange af filmhistoriens største gyserfilm har ikke overraskende uhyggelige fortællinger tilknyttet produktionerne, deriblandt også ’The Exorcist’.

Rekvisitter brød i brand, skuespillerinden Ellen Burstyn fik en skade på rygsøjlen i scenen, hvor hendes djævlebesatte datter kyler hende igennem soveværelset, og Linda Blair selv, som spillede pigen Regan med den særdeles dybe soverkammerstemme post dæmonisk overtagelse, kom til permanent skade i selvsamme seng, hun tilbragte det meste af filmen med at kaste sig rundt i.

En præst blev tilkaldt for at velsigne produktionen, men afhængig af, hvem man i dag snakker med fra dengang, blev ’The Exorcist’ også ramt af fire-ni virkelige besynderlige dødsfald blandt de ansatte og deres familier i løbet af optagelserne.

Derudover brændte alle indendørskulisser ned og måtte genopbygges – på nær den kulisse, der udgjorde Regans soveværelse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’The Crow’ (1994)

En af nyere tids mest tragiske filmulykker skete på produktionen af gyserfilmen ’The Crow’, da 28-årige Brandon Lee blev dræbt for rullende kameraer. Sågar i en film, der handlede om en rockstjerne, som bliver dræbt for øjnene af sin kæreste, og senere vender tilbage til livet som en sortklædt hævner.

’The Crow’ skulle have været Lees billet til Hollywoods tinder, men den unge skuespiller døde på stedet da en af hans medspillere skød ham i maven med hvad alle troede, var en tom pistol. Ved en frygtelig fejl havde metalkapslen fra en patron fundet vej til hylstret, og Lee døde således præcis som sin berømte far, kampsportsstjernen Bruce Lee, på et filmset.

Inden da var ’The Crow’ desuden blevet forsinket af flere ulykker på produktionen; Fx ramte en voldsom orkan North Carolinas kyst, hvor filmholdet boede, en stuntmand faldt igennem et tag, en tømrer gennemborede sin hånd under opbygningen af kulisserne, mens en anden tømrer fik alvorlige forbrændinger, da hans kran stødte ind i elledninger.

I årevis huserede der rygter om at scenen, hvori Lee blev skudt faktisk var inkluderet i den færdige film, men alle optagelser fra den skæbnesvangre dag blev dog destrueret umiddelbart efter ulykken.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Fitzcarraldo’ (1982)

Meget få film har haft så absurd en produktion, som tyske Werner Herzogs ambitiøse ’Fitzcarraldo’, med den notorisk besværlige metodeskuespiller Klaus Kinski i hovedrollen.

’Fitzcarraldo’ handler om den i forvejen lettere vanvittige irlænder Brian Sweeney Fitzgerald, som var opsat på at bygge et operahus i junglen, og bl.a. insisterede på at slæbe en enorm dampbåd med sig igennem regnskoven.

Filmen blev optaget flere steder i Sydamerika, og kom allerede skidt fra start, da den oprindelige hovedrolleindehaver Jason Robards blev alvorligt syg under optagelserne, og måtte skiftes ud med Kinski. Mick Jagger skulle også have spillet med i ’Fitzcarraldo’, men sprang fra undervejs.

Resten af filmholdet blev angrebet af et stammefolk i junglen; En kvinde blev sålunde skudt i maven af en pil, mens en mand blev ramt igennem halsen. Begge overlevede mirakuløst.

Ud af de mange extras på settet døde enkelte desuden af tropesygdomme, to små fly med udstyr styrtede ned og sårede flere, mens en lokal skovhugger som arbejdede på filmen, blev bidt af en giftig slange, og savede sin egen fod af, for at forhindre giften i at sprede sig!

Oveni det hele blev Kinskis vredesudbrud værre og værre, og han skræmte livet af lokalbefolkningen indtil en stammehøvding simpelthen tilbød Herzog, at slå den umulige skuespiller ihjel. For fredens skyld. Herzog aflsog pænt, og vandt senere prisen som bedste instruktør for ’Fitzcarraldo’ på Cannes filmfestivalen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’The Omen’ (1976)

Selvfølgelig, vil nogen måske fristes til at sige, måtte en film om djævlens genfødsel blive ramt af uheld. ’The Omen’ med Gregory Peck som verdens mest uheldige adoptivfar er således i dag næsten mere kendt for sin problematiske tilblivelse end sine filmiske kvaliteter.

Hele tre forskellige fly med hhv. filmens stjerne Gregory Peck, manusforfatter David Seltzer og den executive producer Mace Neufelds om bord blev ramt af lyn på vej til Irland, hvor ’The Omen’ skulle optages. Men det var bare begyndelsen: Senere bombede IRA det hotel, hvor Neufeld boede, og igen en restaurant, hvor instruktør Richard Donner og filmens skuespillere skulle spise middag. Utroligt nok kom ingen noget til.

En assistent på produktionen var dog mindre heldig: Fredag d.13 1976 kørte special effect-konsulenten John Richardson galt i sin bil og over sin egen assistent, som blev delt i to af bilens forhjul. Da Richardson kravlede ud af bilvraget, så han direkte op på et vejskilt, der proklamerede, at nærmeste by var 66,6 km væk.

En tigertæmmer på filmproduktionen kom også slemt til skade, da hans egne tigere angreb (scenerne med tigerne er ikke med i den færdige film), og et kommercielt fly der var blevet lejet til optagelserne, styrtede ned og dræbte alle om bord inden filmholdet nåede at bruge det.

Held og lykke til kanalen A&E, som i skrivende stund lægger sidste hånd på tv-serien ’Damien’, om den diabolske knægt fra ’The Omen’ som voksen.

atuk

1. ’Atuk’

På denne liste er ’Atuk’ den eneste ulykkesramte film, der aldrig så dagens lys; Ingen tør længere røre projektet, der rygtes at have adskillige store stjerners død på samvittigheden.

’Atuk’ er baseret på et Mordecai Richlers roman ’The Incomparable Atuk’ fra 1963, og er for sin vis en fornøjelige historie om en eskimo, som flytter til New York, hvor han må vænne sig til et nyt sprog og storbykultur.

Manusforfatter Tod Carroll skrev i starten af 80’erne et angiveligt stærkt underholdende manuskript baseret på romanen, og det kom i ’82 skuespilleren John Belushi i hænde. Belushi udtrykte øjeblikkeligt interesse i, at spille Atuk, men blev kort efter fundet død af en overdosis i en alder af bare 33 år.

Herefter blev rollen tilbudt Sam Kinison, som takkede ja, og nåede at filme et par scener. Kinison var dog ikke tilfreds med resultatet, og produktionen blev således forsinket af adskillige omskrivninger af manuskriptet. Netop som optagelserne gik i gang igen i ’92, døde Kinison i en bilulykke, 38 år gammel.

I ’94 fik John Candy tilbudt ’Atuk’, læste manuskriptet, og døde kort efter af et hjerteanfald som 43-årig. Candy havde læst manusset sammen med sin ven, forfatteren Michael O’Donoghue – denne døde ligeledes af akut sygdom, et par måneder efter Candy.

’Atuk’ blev nu sendt videre til komikeren Chris Farley, som havde været stor beundrer af John Belushi. Da Farley fandt ud af, at Belushi havde været interesseret i ’Atuk’, sprang han til. Lige inden skuespilleren nåede at skrive under på sin kontrakt, døde han imidlertid også af en overdosis i en alder af 33, akkurat som sit idol.

Dette fik Hollywood til at skrinlægge ’Atuk’på ubestemt tid, og til dags dato har ingen haft mod på at give sig i kast med, hvad myter vil er historiens mest morderiske manuskript.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af