On demand: Otte adrenalinpumpende film, der får dig til at føle, at du lever

On demand: Otte adrenalinpumpende film, der får dig til at føle, at du lever

På torsdag tager Robert Zemeckis’ ’The Walk’ os med på en farefuld 3D-linegang på tværs af World Trade Center-tårnene, og skal man tro såvel de første amerikanske anmeldere som vores egen, er filmen en af de mest overbevisende kærlighedserklæringer til menneskets adrenalinjagt længe har set på et biograflærred.

Læs også: Soundvenue Forpremiere – få årets adrenalinrus med ‘The Walk’ på onsdag

Men det er langt fra første gang, at det livgivende sus ved at snuse til døden har fundet vej til filmens verden. Vi bringer dig her otte streamingklar film, der bevæger sig på snubleafstand fra den visse død.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Basejumper’

Denne opsigtsvækkende DR-dokumentar om en ung, hjemvendt Afghanistan-soldat formår allerede inden for sine første 30 sekunder at sende et isnende sug gennem mellemgulvet.

»That was fucking scary!«, udbryder Dennis Ohlsen, den ekstremsportsudøvende ekssoldat, om et lige lovligt vovet faldskærmsudspring, der dog alligevel ikke for alvor synes at røre ham. For Dennis er en adrenalinjæger – en mand, der i rastløse fredstider søger suset fra kanten mellem liv og død.

Nedenunder ’Basejumper’ lurer en kompleks skæbnefortælling om krigstraumer og selvdestruktion, men instruktøren Nikolaj Viborgs portræt af unge Dennis er først og fremmest en meget fysisk virkningsfuld oplevelse, der – bogstaveligt talt – viser et menneske i frit fald.

Kan ses ovenfor.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Mission Impossible 4’

Samtlige fem installationer i ’Mission Impossible’-filmserien har indtil videre budt på svimlende stunts og forrygende fart over feltet, men højest nåede pulsen i en helt bestemt scene fra Brad Birds ferme 4’er, ’Ghost Protocol’.

Her befinder vores helt Ethan Hunt sig pludselig i Dubai på verdens højeste bygning iført sugekop-handsker og vindtætte briller, og man tror dårligt sine egne øjne, når kameraet med et fuldt og skrækindjagende udsyn over de kvalmende højder viser Hunt klamre sig til glasfacaderne.

Som om det ikke var nok, blev scenen optaget on location på bygningen Burj Khalifa, hvor Tom Cruise på sædvanlig vis nægtede at lade sig erstatte af en stuntmand.

Kan ses på Blockbuster.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’The Hurt Locker’

Vi kender scenen fra diverse, sveddryppende actionfilm: En bombe. Et nedtællende ur. Tre forskelligfarvede ledninger.

Men hvor man sjældent er i tvivl om, at de gængse filmhelte rammer rigtigt, når den røde, gule eller grønne ledning skal kappes, er der mere på spil i ’The Hurt Locker’, Kathryn Bigelows intense og nuancerede Oscar-vinder om en bombemands frivillige kispus med døden.

I Jeremy Renners skikkelse bliver sergenten William James nemlig på en og samme gang en helteskikkelse og et omvandrende dødssymbol, der befinder sig bedst på adrenalinens afgrund. Men hvor længer kan heldet tilsmile Williams livsfarlige balancegang, når han nu så stædigt nægter at lade sig hjemsende?

Kan ses på Blockbuster og Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 4. ’Touching The Void’

Selvom Baltasar Kormákurs biografaktuelle ’Everest’ så afgjort ryddede bordet som den bedste bjergbestiger-spillefilm til dato, er dødsangsten ved en mislykket ekspedition aldrig ramt renere end i Kevin MacDonalds rystende dokumentar, ’Touching The Void’.

I en formfuldendt blanding af detaljerede interviews med filmens hovedpersoner og en lang række fantastiske rekonstruktioner, der fuldt ud bider skeer med Hollywoods udstyrsstykker i ’Everest’, fortæller ’Touching the Void’ om bjergbestigerne Joe og Simons fatale tur til Andesbjergene i 1985.

Vejret skifter, overblikket svigter, og pludselig må de to venner skære et reb over, der sender dem på hver deres tur mod den visse død. Og netop herfra påbegynder ’Touching the Void’ sit indblik i overlevelsens anatomi, når den er mest tænderskærende og smertefuld.

Kan ses ovenfor.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’The Crash Reel’

Hele ekstremsport-verdenen holdt vejret, da Snowboard-mesteren Kevin Pearce næsten mistede livet i en fatal træningsulykke i 2009.

Pearce flækkede hjelmen og beskadigede sit hoved ved det pludselige møde med isen, og Snowboard-stjernens efterfølgende forsøg på at komme sig efter den hårrejsende ulykke er udgangspunkt for dokumentaren ’The Crash Reel’ – en film, der med rørende forståelse for begge parter stiller spørgsmålet: Bør den restituerede Pearce fortsætte sin risikofyldte sport, selvom familien frygter for hans død?

’The Crash Reel’ beskriver nervepirrende en snowboardverden, hvor udøverne konstant må presse sig selv til det yderste for at levere en gradvist mere halsbrækkende vare, men det er Pearces konfrontation med livet, døden, familiens velbegrundede bekymringer og afsavnet af adrenalin, der gør dette til en dokumentarfilm i særklasse.

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Gravity’

Hvor verdensrummet ofte har ageret hjemsted for slibrige monstre eller slagmark for farverige rumpistoldueller, har det en helt anden dramatisk funktion i Alfonso Cuaróns smukke og nervepirrende spændingsfilm, ’Gravity’.

Fortællingen om en kvindelig astronaut, der efter et altødelæggende meteorit-angreb må overleve på egen hånd, beskriver nemlig rummet som et stort, sort og altopslugende hav, man kan forsvinde i – og så meget desto mere får filmen sit publikums blod til at bruse, når rumdragtens klaustrofobi sparker ind, og et svigtende greb om livlinen truer med at sende Sandra Bullock ud i intetheden.

’Gravity’ kan sagtens ses og nydes for sin kosmiske genfødselsmetafor og sine mere dvælende og poetiske stunder, men som rendyrket adrenalinkick er filmens første 30 minutter noget af det mest overbevisende, Hollywoods special effects-magere nogensinde har skabt – ikke mindst i 3D.

Kan ses på CMore og Yousee Play.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 7. ’Senna’ og 8. ’Rush’

Glem ’Speed’, ’Fast & Furious’-filmene og verdensmænd som James Bond og Jason Bournes ubekymrede slalomkørsler mellem tæt trafikerede storbyer og rudeknusende geværsalver.

Asif Kapadias hjerteskærende dokumentarfilm ’Senna’ og Ron Howards benzinfræsende Hollywood-brag ’Rush’ når begge helt indtil kernen af, hvad ordet fart reelt betyder: Både som en maskulin og til tider skæbnesvanger fristelse og som en helt særlig adrenalin-eufori i sig selv.

I ’Senna’ får vi gennem dramatiske arkiv-klip serveret historien om virkelighedens brasilianske Formel 1-legende, Ayrton Senna, der i en alder af bare 28 blev verdensmester, og som med sit særlige vovemod og unikke naturtalent fornyede hele sportsgrenen – med en høj og tragisk pris til følge.

I ’Rush’ gælder det virkelighedens rivalisering imellem østrigske Niki Lauda og britiske James Hunt, der over en intensiv årrække kæmpede om Formel 1-verdensmesterskabet, og særligt filmens gennemførte lyddesign og opfindsomme billeder ­– begået af den herboende mesterfotograf Anthony Dod Mantle – bringer os tættere på racerbanens dødsdrift, end de fleste af os har været før.

’Senna’ kan ses hos Blockbuster og Yousee Play.
’Rush’ kan ses hos Netflix og Blockbuster.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af