De hvide Oscar-nomineringer: Hvem har kvajet sig, hvem siger fra, og hvad bliver der gjort?

De hvide Oscar-nomineringer: Hvem har kvajet sig, hvem siger fra, og hvad bliver der gjort?

Debatten om de blegnæbede Oscar-nomineringer ser ikke ud til at fortone sig foreløbigt, og det kan efterhånden være svært at følge med i, hvem der siger hvad og hvorfor. Her er en opsummering af de seneste dages tiltag, kommentarer og tilbagetrækninger.

Akademiets store løfter og nye regler

Oscar-akademiets præsident Cheryl Boone Isaacs har de seneste dage måttet stå på mål for kritikken, men hun har samtidig taget tyrene ved hornene og proaktivt varslet drastiske ændringer.

Akademiets mål er, at antallet af kvinder og etniske minoriteter i akademiet skal være fordoblet i 2020. Medlemmernes stemmeret bliver desuden taget op til revision hvert tiende år, og har man i ti år ikke været aktive i filmindustrien, mister man stemmeretten. Efter tre aktive årtier i streg eller en Oscar-nominering/pris på cv’et, bliver man dog lovet livslangt medlemskab.

Isaacs har udtalt, at disse tiltag bliver sat i kraft med det samme, og hun har påbegyndt en større proces, hvor medlemmer, der ikke lever op til kravene, bliver skiftet ud.

Chris Rock har skrevet en ny åbningstale

Midt i kritikken af kridhvide Oscar står årets vært, den sorte komiker Chris Rock, der bliver revet i fra begge sider. Og på trods af opfordringer om, at han skal gå af som vært, bliver Rock på posten – men han ændrer strategi.

Rock har smidt det gamle manuskript ud og skriver et nyt, fortalte Oscar-producer Reginald Hudlin til ’Entertainment Tonight’. Han fortalte også, at der var tillid til Rocks humoristiske vinkel og tilgang til kontroversen.

»Han er så genial og jeg har 1000 procent tiltro til, at han kommer med noget, der får folk til at snakke i ugevis. Og ja, akademiet er klar til, at han gør det… De er entusiastiske omkring det. De ved, det er det, vi har brug for. De ved, det er det, folket vil have, og vi leverer det, folket vil have«.

Charlotte Rampling på tilbagetog

Skuespillerinden Charlotte Rampling, der er nomineret for bedste kvindelige hovedrolle for ’45 Years’, oplevede noget af en shitstorm, da hun i fransk radio udtalte, at »måske fortjente de sorte skuespillere ikke at komme med på listen«, og at anklagen mod Oscar-akademiets påståede mangel på fornemmelse for sorte skuespillere er »racistisk mod hvide«.

Rampling fortalte senere, at hun følte sig misforstået. »Jeg mente bare, at i en ideel verden får alle præstationer lige muligheder for at blive betragtet«, sagde hun og tilføjede, at »mangfoldighed i vores industri er et vigtigt emne, der skal adresseres«.

Julie Delpy sammenligner sorte og kvinder

Rampling er ikke den eneste, der er kommet på glat is. Den Oscar-nominerede skuespiller og manuskriptforfatter Julie Delpy fik i et interview med The Wrap på Sundance Film Festival redegjort uheldigt for sit syn på sagen.

»For to år siden sagde jeg noget om, at akademiet bestod af mange hvide mænd, hvilket er virkeligheden, og jeg blev slagtet af medierne. Det er sjovt – kvinder må ikke tale. Nogle gange ønsker jeg, at jeg var afroamerikaner, for dem basher folk ikke bagefter«, sagde hun.

Delpy har dog ligesom Rampling også trukket i land og sagt undskyld. Hun ville blot gøre opmærksomhed på kvinders manglende muligheder i industrien, forklarede hun.

Spike Lee appellerer til magtmændene

USA’s mest ikoniske sorte instruktør, Spike Lee, har meldt ud, at han ikke kommer til årets Oscar-show i protest. Nu kræver han samtidig udmeldinger fra de øverste chefer af Hollywoods filmstudier, de nominerede (hvide) skuespillere og andre markante skikkelser i branchen. Han sammenligner den manglende opbakning med den store tilslutning Martin Luther King oplevede i 60’erne.

»I 1963 marcherede disse personer med Martin Luther King – James Garner, Joan Baez, Bob Dylan, Frank Mankiewicz, Marlon Brando, Burt Lancaster, Paul Newman og hans kone Joanne Woodward. De var de største stjerner i Hollywood på det tidspunkt. Det ser vi efter min mening ikke i dag«, sagde Spike Lee til The Wrap.

’12 Years a Slave’-instruktør blander sig

Den eneste sorte instruktør, hvis film har vundet en Oscar, er britiske Steve McQueen for ’12 Years a Slave’. Og han håber, at de aktuelle diskussioner bliver et vendepunkt, men peger på, at problemets rod ligger et andet sted end hos Oscar.

»Det virkelige problem omhandler de film, der bliver lavet. Valg taget af studiecheferne, tv-selskaber og kabel-kanaler omkring hvad der bliver, og hvad der ikke bliver lavet. Det er starten. Det er roden af problemet«, siger han til The Guardian.

‘The Revenant’-instruktør bakker op

Den mexicanske instruktør bag ‘Birdman’ og ‘The Revenant’, Alejandro Gonzáles Iñárritu, svarede ved pressemødet før Producers Guild of America Awards på et publikumsspørgsmål om Oscar-nomineringerne, og hans holdning ligger ikke langt fra Steve McQueens.

»På en måde er alle disse priser kun enden på en kæde (…) Man bør reflektere over den demografiske kompleksitet i dette land, ikke kun i enden af kæden, men fra starten af den, så flere af disse folk kan blive integreret, og deres historier kan få grønt lys«.

Iñárritu mindede også om, at mangfoldighedsproblematikken ikke kun omhandler afroamerikanere, men også andre minoriteter som latinamerikanere og native americans.

Danny DeVito råber racisme, og Don Cheadle søger forandring

I et interview på Sundance-festivalen mødtes de to forskellige fløje af debatten. Skuespiller Danny DeVito kaldte USA for racistisk, mens instruktør og skuespiller Don Cheadle er håbefuld, om end han understregede, at akademiets tiltag ikke er nok til at løse problemet.

»Selvom nogle har leveret virkelig gode præstationer i film, bliver de slet ikke tænkt på. Vi lever i et racistisk land, der diskriminerer og har visse racistiske tendenser«, sagde DeVito.

På den anden side hylder Don Cheadle akademiets initiativer, men pointerer samtidig – ligesom McQueen og Iñárritu – at det er symptombehandling. »Det har at gøre med inklusion, tilgængelighed og muligheden for, at farvede, kvinder og minoriteter kan få adgang til de niveauer, hvor man kan give film grønt lys«.

Se Danny DeVito og Don Cheadles udtalelser i videoen herunder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af