Ed Skrein: »’Deadpool’ og ’The Model’ er de første film, jeg er stolt af«

Han startede som rapper, røg utidigt ud af ’Game of Thrones’ og tager nu revanche med hele to premiereaktuelle roller: Som fotograf i den danske ’The Model’ og som twisted skurk i ’Deadpool’. Her fortæller han om sit første forsøg med komplekse karakterer og om sin overraskende vej til Marvels nye superheltefilm.
Ed Skrein: »’Deadpool’ og ’The Model’ er de første film, jeg er stolt af«

Der er lang vej fra det danske drama ’The Model’ og den amerikanske Marvel-superheltefilm ’Deadpool’. De har dog to ting til fælles: De får dansk premiere på torsdag. Og Ed Skrein er med i dem begge.

Den 32-årige skuespiller kan kendes på sine markerede kindben og skyblå øjne og huskes nok bedst som et kortvarigt, men mindeværdigt indslag i ’Game of Thrones’, hvor han med charmerende britisk dialekt og massiv muskelmasse gav den som den kåde solokriger Daario Naharis i seriens tredje sæson.

I den efterfølgende sæsonpause blev Skrein dog byttet ud med hollandske Michiel Huisman – af årsager, Skrein selv betegner som »politiske og komplicerede« – men tre år efter står det store gennembrud nu for døren.

Som henholdsvis autoritær modefotograf og frenetisk superskurk fremviser Skrein nemlig stor spændvidde i ’The Model’ og ’Deadpool’ – roller, hvor Skrein efter eget udsagn forsøgte at »undgå det åbenlyse«.

Ed Skrein The Model
»Med Ajax i ’Deadpool’ var det en konstant udfordring at skille sig ud fra mængden af superskurke. Ved optagelserne til hver eneste scene hed udgangspunktet: ’Okay, det her må ikke bare være endnu en skurk, der snoer sit overskæg mellem fingrene’. Med Shane i ’The Model’ gjorde vi lidt det samme. Mange af de karakterer, jeg har spillet, har været de her alfahanner, der er stærke ledere, og som ikke viser så mange svagheder, men denne her fyr skulle være kompleks og fuld af modsætninger. Det var en kæmpe udfordring«.

Masser af testosteron

Ed Skrein startede karrieren som rapper på den britiske undergrundsscene og udgav i 2009 et album – ’The Eat Up’ – med hjælp fra vennen, rapperen og filminstruktøraspiranten Ben Drew.

»Men altså, med mindre DJ Premiere eller Pete Rock kommer og banker på min dør, så er jeg færdig med musik«, siger skuespilleren og benytter samme lejlighed til at afskrive sit tidligere, sporadiske hverv som kunstmaler.

Tre år efter debutalbummet landede Skrein en hovedrolle i Drews spillefilmdebut ’Ill Manors’, en engelsk indie-produktion til den nette budgetsum af tre millioner kroner. Og her pådrog den muskuløse skuespiller sig helt naturligt alfahan-rollen som en temperamentsfuld pusher, der driver en benhård forretning i Londons kriminelle underverden.

Senere boblede testosteronet også i de sværdkampsrige b-produktioner ’Northmen – A Viking Saga’ og ’Sword of Vengeance’, mens han sidste år uddelte håndmadder som en anden Jason Statham i actionfilmen ’The Transporter: Refueled’.

»De der actionspækkede projekter var en fornøjelse, som jeg helt sikkert kunne lære en masse af. Der er intet ved dem, jeg decideret fortryder. Men i min karriere efter ’Ill Manors’ er ’The Model’ og ’Deadpool’ de første film, jeg er stolt af«, siger Skrein.

Engle og dæmoner

I ’The Model’ spiller han den højtagtede modefotograf Shane White, der indleder et forhold til filmens hovedperson, en 16-årig dansk pige (Maria Palm), som er rejst til Paris for at udleve drømmen som fotomodel.

Men hvad der i starten ligner et hensynsløst røvhul med stram t-shirt og tandpastasmil, udvikler sig – måske – til en skrøbelig og smaskforelsket fyr.

The Model Ed Skrein
»Mads (Matthiesen, instruktøren, red.) og jeg nød virkelig at arbejde med en karakter, der på overfladen ligner alt det, der er galt med modeindustrien, samlet i én mand. Men i virkeligheden findes der ikke gode og onde mennesker. Bag lukkede døre har alle noget engleagtigt og noget dæmonisk i sig, og netop sådan er Shane. Fuld af paradoksale følelser«.

Instruktøren Mads Matthiesen udforskede også det bløde bag det hypermaskuline ydre i sin forrige film, ’10 timer til paradis’, hvor bodybuilderen Kim Kold spillede hovedrollen som den fåmælte Dennis, der tager til Thailand for at finde kærligheden. En så monstrøs kropsbygning besidder Ed Skrein ganske vist ikke, men hans maskulinitet nærmest presser sig ud gennem kindbenene, og når selvsikre Shane White mister kontrollen i filmens anden halvdel, er det som at se selve alfahan-begrebet lide et smertefuldt knæk.

»Godt nok kan jeg ikke fotografere, men jeg kan forestille mig, hvordan det er at være fotograf og få lov at kontrollere settet og det hele. Det elskede jeg at leve mig ind i. Kynismen og dominansen er det, der driver Shane, men faktisk er han også bare en fyr, der er lost in love. Det vil publikum måske opdage, når de kigger lidt dybere ind i filmen og ind bag hans dominerende udstråling. På mange måder er han tæt på den person, jeg er i virkeligheden«, siger Skrein.

Vil blæse knoppen af publikum

Samme emotionelle dybder kan skuespilleren ikke prale af i rollen som Ajax, den skingrende skøre og frygtindgydende skurk i ’Deadpool’, der blandt andet kan anes i en hurtig, hidsig sværdkamp 2.06 henne i traileren.

Til gengæld er der andet at komme efter.

deadpool-gina-carano-ed-skrein-image
»Der er virkelig meget hype omkring den her film, og normalt ville jeg forsøge at nedtone forventningerne, både for min egen skyld og dem omkring mig. Men med ’Deadpool’ er det svært, for jeg føler oprigtigt, at filmen lever op til den hype – og mere til. Alene det, at karaktererne er så fucked up, og at tonen er så løssluppen, vil blæse knoppen af publikum«.

Hvordan fik du rollen?
»Jeg fik en mail med en audition, og den rykkede jeg på. Så simpelt er det.

Det vilde ved den her industri er, at alle de tilbud, du modtager, bare er sort skrift på en hvid baggrund. Du får en e-mail, hvor der for eksempel står ’Audition til X-Men Origins: Deadpool’ eller ’Audition til Game of Thrones’, og den e-mail ligner alle andre e-mails på nær det, der står med småt: For eksempel, at der – i tilfældet ’Deadpool’ – står ’20th Century Fox’, og at budgettet er angivet til at være et to- eller trecifret millionbeløb. Men der er ingen lamper, der lyser og blinker og skriger mig ind i hovedet, at det her er noget, jeg bare skal gøre. Jeg skal selv kigge efter.

Det ekstra vilde ved ’Deadpool’-rollen var endda, at jeg fik den via et self-tape . Jeg fik tilsendt replikkerne i den officielle audition-mail, der dengang hed ’X-Men Origins: Deadpool’, og så optrådte jeg ellers foran et kamera, mens min personlige træner stod lige bagved og læste replikkerne højt«, siger Ed Skrein og læner sig længere ind over bordet.

»Men vil du høre noget sjovt? Noget, jeg ikke har fortalt ret mange andre?«.

Skuespilleren kigger rundt i det tomme lokale som for at sikre sig, at ingen andre lytter med.

Ed Skrein Transporter
»Jeg optog to self-tapes på samme dag. Den ene var til ’Deadpool’, den anden var til ’Fargo’ sæson to. Jeg kan ikke huske, hvilken karakter fra ’Fargo’ jeg forsøgte mig med, men min træner og jeg var enige om, at jeg virkelig nailede den. Med ’Deadpool’ tænkte vi bare, ’tja, det gik vist udmærket’, og så tænkte vi ikke mere over den«.

Skrein hørte aldrig mere fra folkene bag ’Fargo’, men blev til gengæld indkaldt til en manuskriptgennemlæsning på ’Deadpool’.

»Min verden gik fuldkommen i stå, da min agent ringede og sagde, at jeg havde fået rollen. Så det valg var ikke svært. På samme tidspunkt blev jeg dog tilbudt en rolle i ’Ben-Hur’ (kommende storfilm med Pilou Asbæk på rollelisten, red.), og så stod valget pludselig mellem to kæmpestore produktioner. Men der var ingen tvivl: ’Deadpool’ var min drøm«.

Helten Mads Mikkelsen

Filmskabere som Christopher Nolan, Joss Whedon (’The Avengers’) og Matthew Vaugh (’Kick-Ass’, ’Kingsman’) har været toneangivende inden for superheltegenren i den seneste årrække. Hvor placerer ’Deadpool’ sig i forhold til dem?

Ed Skrein Game of Thrones 2
»Der er helt klart spor af Nolans Batman-mørke – især i min karakter, der er virkelig sick & twisted – men i og med at der er jokes hver 10. sekund, er filmen alligevel ret langt fra hans realistiske univers. Blandingen af slapstick-humor og ekstrem vold minder mere om Matthew Vaughns arbejde på ’Kick-Ass’ og ’Kingsman’, men jeg må ærligt sige, at jeg synes, ’Deadpool’ går sin egen vej.

Jeg håber, at den kan overbevise studierne om, at det er værd at satse på den mere rebelske og fucked up-tone i en superheltefilm«.

Hvilken slags superheltefilm foretrækker du selv?
»Faktisk det hele. I morges, da jeg spiste morgenmad, sad jeg og genså ’Superman v. Batman’-traileren, og i sidste måned var jeg helt oppe og ringe efter ’Captain America: Civil War’-traileren. Faktisk ser jeg alle de superheltefilm, der kommer, og selvom jeg synes, at mange af dem minder om hinanden og er skåret efter den samme skabelon, så elsker jeg dem sgu«.

Er der nogle specifikke skuespillere eller instruktører, du drømmer om at arbejde sammen med i fremtiden?
»Hvis man skal undlade at pege på de oplagte navne som Jack Nicholson, så vil jeg sige Mads Mikkelsen og Viggo Mortensen. De er nogle af mine helte.

Af de lidt mere specielle instruktører elsker jeg Shane Meadows (’This is England’), og jeg tror virkelig, at jeg ville kunne udvikle mig i samarbejde med en fyr som ham,« siger Ed Skrein og kigger smilende ud i luften.

»Og hvem ved. Lige nu har jeg en følelse af, at alt kan lade sig gøre. 2016 har været som kulminationen på en lang rejse, som jeg endnu ikke ved, hvor ender. Februar virker som den måned, hvor min karriere først rigtigt starter. ’The Model’ og ’Deadpool’ har premiere den samme uge, og det er der noget poetisk over. Jeg håber virkelig, at folk ser begge film«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af