Oscar: 12 ting, du ikke vidste, men kan blære dig med under Oscar Night

Dine venner elsker selvfølgelig, når du praler med din trivia-viden under Oscar-natten. Men måske du skulle udvide repertoiret i stedet for igen-igen at kaste omkring dig med din viden om Meryl Streeps milliard million nomineringer. Her tilbyder vores faste Oscar-ekspert Mads Kjær Larsen en stribe nyttige blærefakta, som tilmed er direkte relateret til årets show.

1. ’Mad Max’ usædvanlige chance

Det er almindeligt anerkendt, at fire film har en chance for at løbe med Oscaren for bedste film i år: ’Spotlight’, ’The Revenant’, ’The Big Short’ og ’Mad Max: Fury Road’. Hvis sidstnævnte vinder, vil det være udsædvanligt på den måde, at George Millers visionære postapokalypse ikke har en eneste skuespillernominering.

Det er kun sket 10 gange i Oscarhistorien, at en film uden en skuespillernominering har vundet Akademiets hovedpris. Det var senest tilfældet med ’Lord of the Rings: Return of the King’ (2003) og før det med blandt andet ’Braveheart’ (1995) og ’The Last Emperor’ (1987).

Omvendt: Det sker cirka én gang hvert årti, og der er gået 12 år siden sidst… Så måske det alligevel er værd at spille på ’Mad Max: Fury Road’?

2. Forbindelsen mellem ’The Big Short’ og ’The Departed’

Den største bekymring, der knytter sig til ’The Big Short’s chancer for at vinde Oscaren for bedste film, er dens sparsomme nomineringshøst. Den er kun nomineret til fem Oscars (hvilket ikke synes meget i forhold til for eksempel ’The Revenant’s 12 nomineringer).

Men hvis du gerne vil overbevise dine Oscar-makkere om, at ’The Big Short’ har gode chancer alligevel, så kan du – udover at pege på dens sejr ved Producers Guild Awards sidst i januar – pege på, at den ikke alene har opnået det samme antal nomineringer (fem), men også i de præcis samme kategorier (!) som Martin Scorseses ’The Departed’ gjorde i 2006.

Og hvordan gik det lige den? Jo, den vandt for bedste film!

3. Tre gange fuldt hus

Det er kun sket tre gange i Oscar-historien, at den samme film vandt alle fem hovedpriser (film, instruktion, manuskript samt kvindelige og mandlige hovedrolle), og sidst, det skete, var med ’The Silence of the Lambs’ i 1993.

Det bliver ikke i år, at den sjældne foreteelse oplever en reprise, for ingen af de otte film nomineret for bedste film har opnået nomineringer i alle fem kategorier: Interessant nok kommer den undertippede ’Room’ tættest på, da den er nomineret i fire af de fem nævnte kategorier. Forhåndsfavoritterne ’Spotlight’, ’The Big Short’ og ’The Revenant’ kan alle sætte hak ud for tre af de fem.

Få flere nyttige Oscar-fakta på næste side.

Eddie Redmayne2

4. Iñárritu kan blive del af et eksklusivt selskab

Der er blevet talt en del om muligheden for, at ’The Revenant’s instruktør, Alejandro González Iñárritu, kan gentage sin bedrift fra sidste år (hvor han vandt for ’Birdman’).

Kigger man på det historisk, har han ikke just oddsene med sig. Det er kun sket to gange tidligere, at en instruktør har vundet to gange i træk: John Ford (’The Grapes of Wrath’ og ’How Green Was My Valley’) og Joseph Mankiewisz (’People Will Talk’ og ’All About Eve’).

5. Redmayne kan komme i klub med Tom Hanks og Katherine Hepburn

Såkaldte back-to-back wins er er også meget sjældne i skuespillerkategorierne, hvor det blot er sket fem gange i de fire kategorier tilsammen: Tom Hanks (bedste mandlige hovedrolle, 1993 og 1994), Spencer Tracy (bedste mandlige hovedrolle, 1937 og 1938), Katherine Hepburn (bedste kvindelige hovedrolle, 1967 og 1968), Luise Rainer (bedste kvindelige hovedrolle, 1936 og 1937) og én gang i birollekategorierne (Jason Robards, 1976 og 1977).

Eddie Redmayne har chancen for at slutte sig til dette eksklusive selskab, hvis han vinder for bedste mandlige hovedrolle for sin ’transgender’-rolle i ’The Danish Girl’. Han vandt sidste år i samme kategori for sit portræt af fysikeren Stephen Hawking i ’The Theory of Everything’.

6. Sjældne totalsplits

Som regel vinder filmen, der belønnes med bedste film-prisen, også enten en Oscar for sin instruktion eller sit manuskript (eller alle tre priser, som det var tilfældet sidste år med ’Birdman’).

Der er ganske få film, der har måtte ’nøjes’ med hovedprisen. Sidst, det skete, var i tilfældet ’Chicago’ (2002) og før da blandt andet ’Gladiator’ (2000). Før de to film skal vi helt tilbage til 1940’erne for at finde lignende tilfælde på det, vi kan kalde for ’totale splits’.

Få flere nyttige Oscar-fakta på næste side.

The Revenant

7. Flest nomineringer uden sejr

’The Revenant’ har opnået imponerende 12 nomineringer, hvilket sker forholdsvis sjældent. Der er dog eksempler på film historisk set, der både har opnået 13 og – ekstremt sjældent – 14 nomineringer (’All About Eve’ og ’Titanic’, der begge vandt hovedprisen for bedste film). Den film, der har fået flest nomineringer uden at vinde en eneste Oscar, er ’The Color Purple’ (1985), der gik tomhændet hjem trods hele 11 nomineringer. Det samme gjorde ’The Turning Point’ (1977).

For to år siden måtte ’American Hustle’ også registrere et stort rundt 0 trods hele 10 nomineringer.

8. Sjældne totalsejre

Der er også eksempler på film, der har vundet alle de priser, de har været nomineret til. Den klare topscorer i den sammenhæng er ’The Lord of the Rings: The Return of the King’, der vandt samtlige 11 Oscars, den var nomineret til i 2003 (!).

9. Lubezckis tre på stribe

Fotografen Emmanuel Lubezcki (’Chivo’ blandt venner) kan blive historisk i Oscarsammenhæng, hvis han vinder en Oscar for sit arbejde på ’The Revenant’, for det vil i så fald være tredje år i træk, han hjemtager prisen efter triumferne med ’Gravity’ og ’Birdman’.

Han er endda smal favorit, men ligger i et (formentlig) tæt kapløb med John Seale for dennes arbejde på ’Mad Max: Fury Road’.

Få flere nyttige Oscar-fakta på sidste side.


10. Tyve gange taber

En anden legende i fotografernes nomineringsfelt er Roger Deakins (der i år er nomineret for ’Sicario’). Han har aldrig vundet en Oscar, men er til gengæld nomineret for 13. gang (!). Det burde næsten tælle som en uheldssvanger rekord i Oscar-sammenhæng, men gør det ikke:

Lydmixeren Kevin O’Connell har således været nomineret 20 gange uden at vinde… O’Connell må have et ret anstrengt forhold til sin Fætter Højben-heldige kollega Mark Berger, der har vundet alle fire gange, han har været nomineret! Verden er bare ikke retfærdig…

11. Familiedynastiet over dem alle

Flere familiedynastier geråder i amerikansk politik (Kennedy, Clinton, Bush), men i Oscar-sammenhæng styrer familien Newman:

Thomas Newman er nomineret i år for sit score til ’Bridge of Spies’. Det er tredje gang på fire år, han er nomineret i kategorien. Men over ham troner farmand Alfred, der vandt ni Oscars for sine scores (og blev nomineret 43 gange i karrieren). Hans brødre, Lionel og Emil, og hans sønner, David og førnævnte Thomas, har i alt scoret 42 nomineringer til deling. Det vil sige, at score-dynastiet Newman tilsammen har sat sig på 85 nomineringer inden for én og samme kategori (!).

Ordet ’imponerende’ slår ikke rigtigt til.

12. Danmark spiller uafgjort med Sverige

Danmark har klaret sig over al forventning i kategorien for bedste fremmedsprogede film, især i de sidste 10 år, hvor det er blevet til fem nomineringer. En temmelig imponerende succesrate!

I alt har Danmark vundet Oscaren tre gange og opnået 14 nomineringer (inklusive ’Krigen’), hvilket pudsigt nok gør, at vi ligger helt lige med broderlandet/hovedkonkurrenten Sverige, der takket være Ingmar Bergmans indsats præsterer præcis samme historik.

Danmark og Sverige deler på den måde syvendepladsen i det helt store regnskab i kategorien, hvis man måler efter antallet af nomineringer. Japan, Rusland, Tyskland og Spanien ligger foran os, og langt foran alle andre finder vi de stolte filmnationer Italien og Frankrig. Italien fører på antallet af sejre (11, senest i form af ’The Great Beauty’), mens Frankrig med nomineringen af ’Mustang’ i årets felt kryber op på rekordsættende 37 nomineringer (hvoraf de ni har givet en Oscar).

Hold Oscar Night i Empire Bio med Soundvenue og forpremiere på ‘Room’ – læs mere og køb billet HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af