’Indignation’: Fantastisk 18 minutter lang scene lyser op i James Schamus’ debut

’Indignation’: Fantastisk 18 minutter lang scene lyser op i James Schamus’ debut

Undertrykkelsen kommer alle vegne fra. Mellem sin overbekymrede far, sit konservative universitet, sine plaprende roommates og sit eget moralske overjeg har 19-årige Marcus Messner (Logan Lerman) ingen plads til at trække vejret.

Efter en 18-minutter lang verbal kamp med universitets dekan Hawes Caudwell (Tracy Letts) om sine manglende sociale kompetencer kaster Marcus op ud over dekanens kontorgulv og kollapser.

Det er det dramatiske og kvalitetsmæssige højdepunkt i James Schamus’ ellers lidt stive Philip Roth-filmatisering om en ung jødisk slagtersøn fra New Jersey, der forsøger at finde sin plads på universitetet og i verden i 1950’ernes USA.

Marcus er ellers lykkelig for at slippe væk hjemmefra, hvor forældrenes omklamrende bekymring stiger en tak, hver gang en af hans jævnaldrende bliver sendt til Korea – eller endnu værre, hjem igen i en ligpose. Universitetet i Ohio er Marcus’ udvej. Han er en klog og flittig ung mand og kaster sig over studierne med ildhu. Takker nej til det jødiske broderskab og andre sociale tilbud, men så distraheret af klassekammeraten Olivia Huttons (Sarah Gadon) spjættende ben, at han inviterer hende ud.

Daten går godt. Hun er langt mere sofistikeret og moden end ham, men kan godt lide hans intensitet. Da hun uden opfordring giver ham et blowjob i hans roommates Cadillac, er han i chok. Den slags gør en pæn pige ikke. Men det viser sig også, at Olivia kommer fra en skilsmissefamilie, er kendt for at være løs på tråden og har psykiske problemer, der har resulteret i et selvmordsforsøg.

Alt det er Marcus, der ikke er lige så klog på livet, som han er på filosofi og historie, ude af stand til at kapere. I typisk Philip Roth-stil oplever vi kun Olivia fra hans synspunkt, og det er frustrerende, fordi han aldrig rigtigt prøver at forstå hende – men til gengæld bliver gladere for hendes seksuelle tjenester.

Det er klaustrofobisk at befinde sig i et hoved med så begrænset et udsyn, især fordi Schamus samtidig holder en distance og aldrig for alvor kommer under huden på Marcus. Undtagelsen er den omtalte scene på dekanens kontor, hvor Marcus’ voksende følelse af klaustrofobi, frustration og uretfærdighed giver en fantastisk intens scene.

I løbet af scenens 18 minutter – det er altså en modig længde på en teatralsk samtale mellem to mennesker! – går Marcus fra at være nervøst høflig til at udspy al sin indignation: Over skolens kirketvang, dekanens boring i hans jødiske rødder og indblanding i hans sociale liv og boligsituation. Alt sammen uhyre velformuleret og med citater fra den religionskritiske filosof Bertrand Russell. »Du skal nok blive en god advokat«, siger dekanen nedladende og driver Marcus ud over kanten uden at hæve stemmen.

Både unge Logan Lerman og den erfarne dramatiker, forfatter og skuespiller Tracy Lett er i deres es her.

Med undtagelse af én anden glimrende scene mellem Marcus og hans mor er resten af filmen desværre mindre skarp og mere generisk. James Schamus, der debuterer som instruktør i en alder af 56, er tidligere direktør for independent-produktionsselskabet Focus Features og har produceret og skrevet manuskript til flere af Ang Lees film, blandt andet ‘The Ice Storm’, ‘Tiger på spring, drage i skjul’ og ‘Brokeback Mountain’.

Foruden Ang Lees film stod Focus bag nogle af 00’ernes stærkeste independenttitler som ‘Lost in Translation’, ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ og ‘The Kids Are All Right’. Schamus har taget sin gode smag med sig. ‘Indignation’ er intelligent og klassisk velinstrueret, og der er kælet for kostumer, scenografi og farvefiltre på et ‘Mad Men’sk niveau.

Det hele bliver bare lidt for poleret og som helhed uforløst. Som om Schamus har koncentreret sig om detaljer og enkeltscener uden at gøre klart, hvad han egentlig vil fortælle med historien.


Kort sagt:
Veteranproducer- og manuskriptforfatter James Schamus’ instruktørdebut, filmatisering af Philip Roth-romanen ‘Indignation’, har strålende enkeltscener, fint skuespil og overbevisende 50’er-æstetik, men historien i sin helhed mangler et sidste løft.

Spillefilm. Instruktion: James Schamus. Medvirkende: Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts. Spilletid: 110 min.. Premiere: Den 24. november
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af