De 15 mest opsigtsvækkende film på årets CPH:DOX-festival

Med mere end 200 film på programmet kan det være svært at gennemskue, hvad man bør se på årets store dokumentarfestival, der løber 16.-26. marts. Her er vores anbefalinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Cameraperson’

Kirsten Johnson har arbejdet bag kameraet på andres film i mere end 25 år og har blandt andet skabt billederne til ’Fahrenheit 9/11′ og ‘Citizenfour’. Nu kommer hun selv i fokus i den storroste ’Cameraperson’, der er en kombination af dokumentar og selvbiografi, en slags collage af alt det materiale, hun har filmet på sine rejser med sit arbejde.

’Cameraperson’ indfanger hjerteskærende, morsomme og hektiske situationer, der spænder fra boksekampe i Brooklyn til Bosnien, fra en husmor i Nigeria til Darfur og til Johnsons egen mor i udkanten af USA.

Dokumentaren har vundet utallige priser og er under CPH:DOX nomineret til Politikens Publikumpris. Man kan møde Johnson til visningen i Grand Teatret den 23. marts.

Køb billet HER.

city of ghost

‘City of Ghosts’

Da Islamisk Stat rykkede ind i Raqqa i starten af Det Arabiske Forår, begyndte en gruppe unge journalistiske aktivister at dokumentere de rædsler og overgreb, befolkningen blev udsat for.

Journalisterne levede i frygt og under konstante dødstrusler – og mange af dem mistede livet – mens de gennem deres arbejde åbnede en dør ind til Syrien, så omverdenen ikke længere kunne vende det blinde øje til uhyrlighederne. Men da de søger i sikkerhed i Tyskland og Tyrkiet, bliver de ikke just mødt med åbne arme.

Matthew Heinemans opfølger til den glimrende og lige så dristige ‘Cartel Land, er et stærkt portræt af et land i brand og en mediekrig gennem Facebook, Twitter og krypterede videoklip. En film, der understreger, at Heineman er en af de mest spændende – og modige – dokumentarskabere i dag.

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘DRIB’

Den unge norske komiker Amir Asgharnejad provokerer tilfældige folk på gaden, indtil de tæsker ham – mens han filmer det. Videoen gik verden rundt og ramte en gruppe reklamefolk i L.A., der tilbyder ham et job som stjernen i en kampagne for en energidrik. Han har bare ikke fortalt, at hans voldsvideoer er fake.

’DRIB’ tager publikum gennem et bizart forløb, hvor alt går galt, og hvor man let glemmer, at hele historien er sand. For ja, historien er sand, men ’DRIB’ er Kristoffer Borglis’ rekonstruktion af de vanvittige episoder, hvor L.A.s narcissistiske reklamebranche bliver for meget for Amir.

Dokumentaren dissekerer mediernes fremstilling af sandheden – en tematik, der synes mere relevant end nogensinde.

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘What Young Men Do’

Identitet, integration, kriminalitet og ungdom. Den norske dokumentarist Jon Haukeland har skabt et rørende portræt af den 15-årige Noah og hans liv, efter han blev arresteret for fire grove røverier. Barndomsvennerne, hans mor og hele hans liv i Oslo bliver revet fra ham, da han som straf tvinges til at bo hos sin far i den superkedelige forstad Bærum.

’What Young Men Do’ er fortalt af Noah selv og skildrer hans møde med et norsk system bestående af socialrådgivere, politi og pædagoger, der alle vil hjælpe ham til at blive en moden og god samfundsborger, men samtidig river og flår i ham fra alle sider, så forvirringen er uundgåelig.

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Last Men in Aleppo’

Der er et hav af politiske krigsfilm på programmet under årets festival, men et af højdepunkterne er utvivlsomt Firas Fayyad og den danske co-instruktør Steen Johannessens Sundance-vinder ’Last Men in Aleppo’.

Filmen følger Khaled, Subhi og Mahmouds arbejde for den frivillige hjælpeorganisation De Hvide Hjelme i 2015-16. De har taget Syriens skæbne på deres skuldre og rejser væk fra deres familier for at redde medborgere ud af de sønderbombede ruiner.

Det er en hudløs ærlig og brutal film, som på trods af sine barske billeder også giver et glimt af håb, når de tre mænd planlægger fodbold, fisketurer og leg midt i ruinerne. Læs vores 5-stjernede anmeldelse HER.

Køb billet HER.

Gray House

Gray House’

Austin Lynch er David Lynchs søn. Og hans festivalaktuelle ’Gray House’ demonstrerer, at æblet ikke falder langt fra stammen.

Filmen skildrer det barske liv i den amerikanske arbejderklasse gennem fem forskellige settings. Man stifter bekendtskab med arbejdslivets absurditet, mødet med det mystiske fremmede, kroppe, rum og scener, der kunne være taget ud af en dyster horrorfilm. ’Gray House’ er en hybrid mellem dokumentar og visuel kunst, et originalt værk af cinematisk abstraktion mellem drøm og virkelighed.

Den 21. marts kan man tilmed møde instruktøren bag ved visningen i Empire.

Køb billet HER

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘The John Dalli Mystery’

I 1993 blev sundhedskommisær i EU John Dalli fyret, da han blev mistænkt for at tage imod bestikkelse fra et stort tobaksfirma. Men der er mere i historien end som så. Det finder Mads Brügger og Mikael Bertelsen ud af med deres detektiv-agtige undersøgelse af sagen om Dalli, der blandt andet involverer en alvorlig mordkonspiration.

Med deres karakteristiske sorte humor og sans for drama fortsætter Brügger og Bertelsen deres infiltrering af EU-intrigerne, hvor de slap i DR2-serien Quatraro Mysteriet. Her fik de aldrig svar på mordgåden, men uanset hvad lykkes de også med deres nye film med en ellers umulig mission: De gør EU-stoffet sexet!

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘I Am Not Your Negro’

Den Oscar-nominerede ‘I Am Not Your Negro’ er baseret på arkivklip fra den højtansete forfatter, dramatiker og aktivist James Baldwin. Raoul Peck har skabt et enestående portræt af Baldwin, der centrerer sig omkring hans ufærdige bog ‘Remember This House’ fra 1979, som Samuel L. Jackson læser op fra hen over filmen.

Værket handler om hans nære venskab med Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King, der alle blev dræbt i racekampen – og skildrer et raceopdelt Amerika, som må siges stadig at have relevans i dag.

Soundvenue står bag filmens første visning på festivalen. Der er udsolgt, men hold øje med Facebook-eventen for afbudsbilletter.

Køb billet til de resterende visninger HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Tower’

Den anmelderroste og prisvindende ’Tower’ genskaber USA’s første skoleskyderi gennem arkivmateriale og animation, som man kender fra ‘Waltz with Bashir’.

Fra et klokketårn nær University of Texas i 1966 skød den tidligere studerende Charles Whitman 45 mennesker, hvoraf 14 blev dræbt. Whitman skabte rædsel og frygt blandt studerende og ansatte på universitetet, mens specialstyrker forsøgte at komme op i tårnet for at stoppe ham.

Instruktøren bag, Keith Maitland, har skabt en original og suspensefuld fortælling med udgangspunkt i de virkelige begivenheder.

Køb billetter HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Radio Kobanî’

I den krigshærgede kurdiske by Kobanî i Syrien kæmper den 21-årige Dilovan for at genskabe borgernes livsglæde. Midt i Islamisk Stats blodige kampe rapporterer Dilovan fra sin radiokanal, hvor hun interviewer både unge og gamle fra byen, som fortæller lytterne om deres historier fra krigen.

’Radio Kobanî’ dokumenterer direkte fra krigszonen, også efter Islamisk Stats’ styrker er rykket ud af byen. For selvom kampene er overstået, har de efterladt byen totalsmadret med bunker af rådne lig og efterladenskaber fra brutale henrettelser.

Dilovans historie er barsk og sørgmodig, men den er også en inspirerende fortælling om en ung kvindes initiativ, mod og kærlighed til at videregive livsglæde til sit folk på trods af omstændighederne.

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘The Workers Cup’

I 2022 skal Qatar holde VM i fodbold, hvilket har medført, at millioner af gæstearbejdere fra Indien, Kenya, Nepal og Ghana arbejder under elendige, ja faktisk livsfarlige, forhold til næsten ingen løn – for et arrangement, de ikke selv er velkomne til.

Efter en marketingafdeling i FIFA finder på at arrangere et fodboldmesterskab for de mange arbejdere, får de drejet det tvivlsomme initiativ, så det harmonerer med deres egne ønsker.

Adam Sobel har skabt en rørende dokumentar om solidaritet, sammenhold og ulighed. I filmklippet ovenfor fortæller han om sit arbejde med filmen.

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Score: A Film Music Documentary’

Filmmusikken har fået et nyt fokus også i Danmark med livekoncerter fra Ennio Morricone, John Carpenter og snart også Hans Zimmer.

Og for alle med den mindste interesse i storslået smuk musik komponeret til film, vil ‘Score’ være et must. Filmen tager os med ind i studiet hos nogle af Hollywoods største komponister, lige fra John Williams og Hans Zimmer til Ennio Morricone og Danny Elfman. Resultatet er et spændende indblik i, hvad der sker bag dirigentstokken – og så er filmen, selvsagt, værd at se alene på grund af den gode musik.

Køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Min mor er Pink’

Hans mor siger, at hun har sigøjnerblod, har boet i 37 byer og været i hele verden. Og han har gennem sin barndom været en del af den turbulente, rodløse rejsefamilie. Men hvordan finder man sig selv, når man intet sted har hjemme, og man, trods stærke bånd, ikke har set sin mor i flere år? Man tager på roadtrip.

Performancekunsteren Michael Richardt og hans mor Malou tager afsted i en lyserød autocamper – tilbage til fortiden og barndommens minderige steder, hvor der venter overraskelser, eventyr, nye sære bekendtskaber og gamle venner.

Skaberen bag, danske Cecilie Debell, har kreeret en rørende og humoristisk fortælling om forholdet mellem en mor og en søn, og hvad det vil sige at lede efter, hvem man er.

Køb billetter HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Boiling Point’

Flygtninge fra krigshærgede områder er nået op til den finske grænse og bosætter sig i det kolde nord, men heller ikke her er det alle, der byder dem velkommen.

Som i resten af Europa blomstrer højerekstremismen og fascismen frem, med grupperne Soldiers of Odin og Finland First, der demonstrerer i gaderne og kæmper for at få resten af finnerne til at forstå, at flygtningene skal tilbage til, hvor de kom fra. Og det populistiske og fascistiske parti De Sande Finner brager frem i meningsmålingerne.

Instruktør Elina Hirvonen forsøger at skabe et nuanceret billede af situationen i Finland med udtalelser fra både højerekstremisterne og flygtningenes side. Og diskussionen fortsætter i finnernes foretrukne offentlige rum: saunaen. Her forsøger Hirvonen at finde en fælles løsning mellem to meget forskellige mennesker.

Køb billet HER

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Voyage of Time: Life’s Journey’

Terence Malick har med film som ‘Days of Heaven’, ‘The Thin Red Line’ og ’The Tree of Life’ bevist, at han er en af Hollywoods største filmkunstere. Han skaber fantastiske smukke og poetiske billeder, som også gør sig gældende, nu hvor han har kastet sig over dokumentarformatet for første gang.

I ’Voyage of Time’s rejse gennem universets opståen bevæger filmen sig fra The Big Bang (a la ‘The Tree of Life’) til den mezoiske tid og frem til i dag. Malick har kaldt dokumentaren for sit drømmeprojekt, som har taget ham et par årtier at skabe. De gudesmukke billeder bliver akkompagneret af Cate Blanchetts fine fortællerstemme.

Køb billet HER.

Læs også: De bedste fester, events og talks under CPH:DOX – fra Animal Collective til ‘O.J.: Made in America’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af