Cannes-highlights dag 4: Kongerne af Cannes? Claes Bang og Kristen Stewart!

Svenske ’The Square’ med danske Claes Bang i den dominerede hovedrolle har fået verdenspremiere i Cannes, men han får konkurrence fra Kristen Stewart på den røde løber. Vores filmredaktør rapporterer.
Cannes-highlights dag 4: Kongerne af Cannes? Claes Bang og Kristen Stewart!
Claes Bang som museumskuratoren Christian i Ruben Östlunds 'The Square'.

1. »Den nye Mads Mikkelsen«

At Claes Bang nogensinde skulle blive man of the hourCannes Film Festival, var der næppe mange, der ville have gættet på for få måneder siden.

Men ikke desto mindre: Danskeren, der bedst er kendt for ’Anna Pihl’, ’Broen’ og ’Vild med dans’, har den altoverskyggende hovedrolle i svenske Ruben Östlunds meget imødesete nye film, ’The Square’.

Og består han så testen? Hold vejret i suspense.

Bang spiller en kurator på et modernistisk museum i Stockholm, Christian, en flot og sympatisk mand, der bruger store ord, når han skal forklare, hvordan kunsten bør interagere med virkeligheden. Men da han en dag får stjålet sin pung og telefon af et par mere end almindeligt kreative lommetyve, og han beslutter sig for at skaffe værdierne tilbage, begynder hans politisk korrekte idealer at smuldre. Og samtidig skaber promoveringen af museets nye kunstværk The Square – en firkant, som folk kan træde ind for at gøre krav på tillid og kærlighed fra de forbipasserende – store problemer for ham.

Som han allerede har vist med ’De ufrivillige’, ’Play’ og mesterværket ’Force Majeure’ er Ruben Östlund en sand mester i at opstille situationer, hvor de sociale spilleregler sættes ud af kraft, og velfærdsmenneskets velpolerede fernis langsomt, men sikkert krakelerer. Og langt hen ad vejen er ’The Square’ en guirlande af utroligt veleksekverede og fantastisk morsomme setups, hvor særligt Kristian, men også mindre centrale karakterer, bringes ud af fatning.

Midt under en højtidelig Q&A med en respekteret kunstner (Dominic West fra ’The Wire’ og ’The Affair’) afbryder en mand med Tourettes uafladeligt med ord som »cunt« og »garbage«, hvilket udvikler sig til en diskussion om, hvorvidt det egentlig er ham, der er offeret. Da Christian tilbyder at købe en tigger en sandwich, understreger hun, at den skal være uden løg. Og i filmens mest ambitiøse setpiece skaber en performancekunstner ravage, da han spiller gorilla under en fin middag på museet og kører den så langt ud, at han skræmmer livet af de tilstedeværende (se starten af scenen herunder).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Der er måske 15 uforligneligt gode sketches i ’The Square’, og så lever man nok med, at de ikke i lige så høj grad som i ’Force Majeure’ samler sig til et overbevisende hele. Östlund gaber denne gang over lovlig meget, men fra scene til scene spiddes alt fra kunstverdenens selvhøjtidelighed til velfærdsskandinavens selvtilfredshed, bystander-effekten og mediernes selvspindende forudsigelighed. Det er en uhyre relevant film i en tid, hvor verdens dårligdomme danner ring omkring os, men de fleste af os lever videre, som om intet var hændt.

Og Claes Bang? Han er simpelthen perfekt castet som den venlige, men også lidt glatte Christian, der mener det godt, men er alt for magelig til at udleve de progressive værdier, han prædiker. Eller som Variety skrev om danskeren: Han er »måske den nye Mads Mikkelsen (selvom han snakker meget bedre engelsk)«.

Kristen Stewart på den røde løber i Cannes lørdag eftermiddag.
Kristen Stewart på den røde løber i Cannes lørdag eftermiddag. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

2. Kristen Stewart ejer løberen

Men ret skal være ret, ikke alle blitzlys er rettet mod Claes Bang. I dag indtog Kristen Stewart festivalen, hvor hun er repræsenteret med sin første kortfilm som instruktør, ’Come Swim’. Stewart var sidste år repræsenteret på festivalen med to film som skuespiller, hvor festivalchef Thierry Fremaux udnævnte hende til »queen of Cannes«.

Og også i år erobrede Stewart den røde løber som ballets fucking badass-seje dronning. Altså, tjek hende da lige ud, både på den røde løber og til interview her:

3. Det nye americana-håb gør det igen

Med manuskripterne til ’Sicario’ og ’Hell or High Water’ er Taylor Sheridan den vel nok mest eftertragtede skrivesmed i Hollywood lige nu. Hans stil er rå og cool med en stærk underliggende samfundskritik i historierne fra USA’s grænseområder.

Wind River

Den tredje film i hans trilogi om the American frontier hedder ’Wind River’, og denne gang træder han for første gang selv bag kameraet. Hans spillefilmdebut, der vises i lillebrorkonkurrencen Un Certain Regard, udspiller sig i et indianerreservat i frostkolde Wyoming. Vildmarksjægeren Cory (Jeremy Renner) finder en ung kvinde død i sneen, og da den grønne FBI-agtent Jane (Elizabeth Olsen) sættes på sagen, får hun brug for en lokalkendt til at hjælpe sig.

Cory, der selv har mistet sin datter for år tilbage, er lovlig gajolpakkeklog, men filmen er en drønspændende, gudesmuk og stemningsfuld thriller, der midt i den intense jagt på morderne får sat velgørende fokus på den triste behandling af native Americans langt væk fra alfarvej.

Og indimellem er der ikke noget som en hårdtslående mexican standoff midt i et kunstladet Cannes-program.

Læs også: Cannes-highlights dag 3 – kan Robin Wright finde ud af at lave film?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af