‘American Assassin’: En elendig actionfilm i Bourne-kategorien

‘American Assassin’: En elendig actionfilm i Bourne-kategorien

’American Assassin’ minder om dårlige actionfilm fra 90’erne og starten af 00’erne.

Actionthrilleren ‘American Assassin’ byder ellers på en intens og flot filmet åbningsscene på en bountystrand ved et eksotisk ferieresort. Vores helt, Mitch Rapp (Dylan O’Brien), har netop friet til sin kæreste ude i vandet. For at fejre den lykkelige begivenhed går han i baren for at bestille to drinks til at tage med ud i vandet. Skæbnen vil imidlertid, at stranden i netop dette øjeblik bliver overrendt af islamistiske terrorister, som begynder at pløkke badegæsterne ned med automatvåben.

Scenen virker realistisk i al sin rædselsfuldhed. De høje lyde fra geværerne. Menneskemængder, der flygter i panik. Badegæster, der bliver skudt ned bagfra, mens de flygter. Mitch glider selv ned i poolen, og i de få sekunder, han er under vand, er alt stille. Et par lig vælter ned i poolen, som bliver blodrød. Mitch når kun lige at komme op, inden han ser sin forlovede blive skudt og dræbt af terroristerne.

Herfra går det dog kun ned ad bakke for ‘American Assassin’. Vi springer 18 måneder frem, hvor Mitch har fået fuldskæg og er i gang med at infiltrere terrorgruppen. Hans motivation er endimensionel: »Min kæreste er død. Terroristerne skal lide en grusom død som straf«, synes mantraet at være. Et af filmens store problemer er, at Mitch-karakteren er en douchebag-agtig Brian-type. I en montagesekvens ser vi ham forsøge at kvæle sin kampsportssparringspartner, gå ind på en skydebane og skyde efter alle andres mål samt gå aggressivt ind i folk på gaden.

Mitchs forfejlede infiltrering af terroristerne ender af uransagelige årsager med, at han bliver black ops CIA-agent. Han er en ubrugelig agent, fordi han konsekvent nægter at adlyde ordrer i livsfarlige situationer, men hver gang har han heldet og tilfældighederne på sin side.

Mitchs chef, koldkrigsveteranen Stan Hurley, spilles af Michael Keaton, som ellers havde fået karrieren på rette spor de senere år. Han virker her utroværdig i rollen som en kynisk hård hund, der har set det hele før.

Plottet tager en åndssvag drejning, da en af Stans tidligere agenter, ‘Ghost’ (Taylor Kitsch), kommer i besiddelse af en stor mængde beriget plutonium, som han vil bruge til at atombombe USA med, fordi Stan for mange år siden lod ham i stikken under en mission. Ghost virker som en parodi på en Bond-skurk. En meget ærgerlig rolle for Kitsch, som tidligere har gjort væsentligt bedre figur i ‘Friday Night Lights’ og ‘True Detective’.

‘American Assassin’ er en elendig actionfilm i Bourne-genren. Michael Cuesta, der blandt andet har været skridsikker instruktør på ‘Homeland’ og ‘Dexter’, står bag. Men den kunne snildt have været instrueret af Michael Bay.


Kort sagt:
‘American Assassin’ er flot filmet og har en række veludførte actionsekvenser. Stort set samtlige karakterer fremstår desværre usympatiske, særligt den irrationale og aggressive hovedperson Mitch. Filmens patriotiske undertoner er enerverende, og plottet bliver gradvist mindre plausibelt, kulminerende med en skurk, der vil atombombe USA, fordi han er sur på sin gamle boss.

Spillefilm. Instruktion
: Michael Cuesta. Medvirkende
: Dylan O'Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan, Shiva Negar, Taylor Kitsch. Spilletid
: 105 minutter. Premiere
: Den 14. september
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af