En nybølge skyller ind over dansk film – med en forfriskende kvindefuckfinger i front

En række unge kvinder gør lige nu alt det, så mange har skreget efter i dansk film. Med rå energi, sårbarhed, stilsans, kønsbevidsthed og lyst til at tænke det hele forfra.
En nybølge skyller ind over dansk film – med en forfriskende kvindefuckfinger i front
Annika Bergs 'Team Hurricane'. (Foto: Louise McLaughlin)

KOMMENTAR. Fra undergrunden til de store festivaler skyller en nybølge ind over dansk film.

30-årige Annika Berg har netop spillefilmdebuteret med en fandenivoldsk ungdomsfilm om otte vilde piger, 33-årige Marie Grahtø Sørensen har givet os lesbiske cheerleader-vampyrer og indespærrede piger med overnaturlige kræfter i stilfulde kortfilm, og 21-årige Tone Ottilies nænsomme fortælling om ’Lulus første gang’ sikrede i år den unge instruktør adgang til Den Danske Filmskole.

Disse unge, kønsbevidste kvinder med filmsproget i deres magt gør faktisk alt det, der ofte efterlyses, når talen falder på tilstanden i dansk film i disse år. Her finder du rå energi, sårbarhed og mod til at eksperimentere og lege med filmsproget.

Bergs ’Team Hurricane’, der er udtaget i sideprogrammet for førstegangsfilm ved den igangværende Venedig Film Festival, er noget så sjældent som en ungdomsfilm i nøjagtig øjenhøjde med sit publikum. Ingen belærende moraler, løftede pegefingre eller traditionel fortællestruktur. Det er skrottet til fordel for et vildt og kaotisk filmsprog, der føles, som om det er skabt i kunstnerisk symbiose med filmens førnævnte, otte piger.

‘Team Hurricane’-holdet på den røde løber i Venedig, hvor filmen i denne uge får verdenspremiere.

At Annika Bergs punk-chick-flick debuterer på den prestigefyldte, italienske filmfestival synes at indvarsle et decideret nybrud i dansk film. Tankerne sendes i hvert fald hurtigt på filmhistorisk vandring tilbage til 1984, hvor Lars von Trier debuterede i hovedkonkurrencen i Cannes med ’Forbrydelsens element’ – resten er historie, som man siger.

’Team Hurricane’ er en forfriskende fuckfinger i fjæset på sådan cirka alt, hvad der er trættende ved dansk film i øjeblikket. Du ved, lidt for velkendte ansigter, påfaldende mange mandlige hovedroller og dumme komedier.

Visuelt ligner Bergs film intet andet – mange vil nok kalde den grim med sin grynede gif-æstetik og nærbilleder af smøreostemadder, der konsumeres i ultraclose-up. Dertil består castet udelukkende af nye ansigter, som instruktøren har fundet på de sociale medier. Otte piger, der sprudler af ung energi og har så meget attitude, at det kan virke teenageskingert ved første øjekast.

Og her er vi ved kernen af, hvad der gør ’Team Hurricane’ så interessant en spillefilmdebut. Berg er ikke bange for det skingre. Hun lader pigerne spille alle følelser og roller ud. Det er fjollet og inderligt og nuttet og grumt, når de pjatter rundt i vandet i Brøndbyøsters Vestbad eller lader kameraet filme cutting-ar og flade bryster. Den unge, kvindelige sårbarhed og søstersolidaritet sitrer simpelthen ud fra lærredet.

Marie Grahtøs ‘Teenland’, der levede som både kortfilm og webserie.

Samme tilgang kan vi spore hos instruktører som den Super16-uddannede Marie Grahtø Sørensen, der arbejder på sin første spillefilm, og talentet Tone Ottilie, der netop er blevet optaget på Den Danske Filmskoles instruktørlinje. Nævnes skal også Zinnini Elkington, der har taget springet fra skuespiller til instruktør med kortfilmen ’Regnbuepiger’, der blev vist på Odense International Film Festival i år.

Ligeledes tegner manuskriptforfattere som Eini Carina Grønvold og Jenny Lund Madsen konturerne til en ung, kvindelig og yderst kønsbevidst nybølge af danske filmtalenter disse år.

I deres film og tv-serier finder vi de nuancerede og helt vildt vedkommende portrætter af kvinder, som den ene rapport og undersøgelse efter den andet påviser en himmelråbende mangel på herhjemme. I sin afgangsfilm ’Sia’ folder Annika Berg således et både rørende og visuelt prangende portræt af en 93-årig kvinde ud, mens Jenny Lund Madsen gør sit til, at danske tv-serier kan mønstre homoseksuelle karakterer ud over Daniel i ’Matador’. Sådan groft sagt.

Tone Ottilie (til højre) sammen med sin hovedrolleindehaver i kortfilmen ‘Lulus første gang’.

Progressive LGBTQ-tematikker går også igen hos både Grahtø, Elkington og Ottilie. Sidstnævnte arbejder i øjeblikket på kortfilmen ’Babylebbe’, hvor Eja Penelope Roepstorff med den distinkte buzzcut-frisure fra ’Team Hurricane’ også er at finde på rollelisten.

Fællestrækkene er mange, og det giver god mening at tale om en regulær strømning af unge filmkvinder, der vinder frem nu. ’Team Hurricane’ er støttet af Det Danske Filminstitut gennem det såkaldte lavbudget-initiativ på tværs af allerede eksisterende støtteordninger. Siden 2015 har initiativet fostret film som ’Villads fra Valby’, ’Anti’, ’Undercover’, ’37’, ’At elske Pia’ og ’3 ting’.

Med Annika Bergs blændende debut har vi endelig fået det fuldgyldige, kunstneriske bevis på lavbudgetfilmens eksistensberettigelse. I øvrigt har man satset på en alternativ distributionsform, så ’Team Hurricane’ kun får tre biografeventvisninger i København, Aarhus og Odense, for herefter at kunne streames online for sølle 25 kroner.

Lysten til at eksperimentere gennemsyrer med andre ord hele Bergs produktion. Det bliver spændende at se, hvorvidt den unge målgruppe følger med hele vejen. Men med nærmest udsolgte sale og en tiltagende buzz omkring filmen og dens uimodståelige cast, peger pilen i retning af succes.

Og succes fortjener Annika Berg, der med et legesygt gif-trylleslag revolutionerer den samfulde, danske ungdomsfilm. ’Team Hurricane’ er en fræsende energisk, stilfuld og fandenivoldsk debut, der samtidig tager sine unge teenpiger forfriskende seriøst. Præcis som Marie Grahtø, Tone Ottilie og de andre, unge kvindelige filmskabere gør det.

Bølgen ruller, og med sig bringer den en regulær saltvandsindsprøjtning af diversitet, progressivitet og kønsbevidst synliggørelse til dansk film.

Soundvenue præsenterer: Eneste chance for at se ‘Team Hurricane’ i biografen – visninger i København, Odense og Aarhus

Læs også: Stort interview – Fra Annika Berg og Team Hurricane til alle jer, der er for besværlige, for larmende, for smilende, for…

Læs også: Anmeldelse af ‘Team Hurricane’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af