’Stranger Things’ sæson 2
Hvornår har der senest været så store forventninger til en sæson 2? Godt nok var der ikke nogen Emmy-statuetter til hverken Barb, Millie Bobby Brown eller første sæson, men pånær ’Game of Thrones’ er der ingen serier, som kan bryste sig af samme globale dyrkelse som ‘Stranger Things’. Tingene bliver kun større og vildere med en væsentlig budgetforøgelse her til opfølgeren. »Hvis jeg drak coca cola i sæson 1, så har de drukket Red Bull i sæson 2«, som ’It’-barnestjernen Finn Wolfhard udtrykte det.
Men hvad kan man forvente af sæson 2?
80’er-referencerne er intakte i den gennemførte promovering op til den nye ombæring, der tager tråden op et år efter de mystiske hændelser i Hawkins sæson 1. Will Byers er igen sammen med resten af drengene. Han er dog hårdt medtaget af at have opholdt sig så lang tid i The Upside Down, og så skulle et endnu farligere væsen ligger og lure på den anden side.
En række nye karakterer vil også blive introduceret, heriblandt Roman, som spilles af danske Linnea Berthelsen og af Netflix beskrives som »en emotionelt beskadiget, magnetisk ung kvinde, der led et stort tabt som barn. Selvom hun ikke bor i Hawkins, er hun på mystisk vi forbundet til de overnaturlige ting i laboratoriet…«.
Kan ses på Netflix fra 27. oktober.
‘Curb Your Enthusiasm’ sæson 9
Larry David er efter en pause på seks år tilbage for at udsætte sit fiktionaliserede jeg for en kavalkade af tåkrummende pinligheder. Formlen er den samme som i de foregående otte sæsoner med neurotikeren Larry Davids daglige irriterende gang for sin omverden i Hollywood, hvor megen galgenhumor opstår i seriens improvisatoriske tilgang til dialoger og alt skamfuldt.
Vanen tro byder sæsonen på et overload af celebrity-cameos, hvor Elizabeth Banks, Ed Begley Jr., Carrie Brownstein, Bryan Cranston, Lauren Graham, Jimmy Kimmel, Nick Offerman, Nasim Pedrad og Elizabeth Perkins dukker op i mere eller mindre velkendte versioner af deres offentlige personaer. Larry David skabte i starten af forrige årti en af de mest normdannede komedieserier de seneste 20 år, men ingen af kopierne har ramt helt samme borderline craziness som denne original.
Kan ses på HBO Nordic fra 2. oktober.
’Mindhunter’
Det er ikke meget, man har hørt fra David Fincher siden ’Gone Girl’ fra 2014, men nu er han endelig tilbage i gunstige rammer med denne serie om et hold FBI-agenter, som i 1979 interviewer seriemordere i forsøget på at forstå motivationen bag og i bedste La Cour-stil fra ’Rejseholdet’ løse igangværende sager.
Med ’Seven’ og ’Zodiac’ på cv’et kan det næsten ikke gå galt, når Fincher lægger ud med at instruere de første to afsnit og sæsonens sidste, mens skal blive spændende at undersøge, hvordan Asif Kapadia (’Senna’ og ’Amy’) og danske Tobias Lindholm (’Kapringen’ og ’Krigen’) klarer sig i suspensemesterens mørke krimiunivers. Serien er allerede forlænget med en sæson 2.
Kan ses på Netflix fra 13. oktober.
’The Meyerowitz Stories’
Kombinationen Adam Sandler og Netflix kan være andet end fladpandede metervarer, hvilket denne dramakomedie af en af tidens største indieinstruktører, Noah Baumbach, er et bevis på. Sandler skulle levere en rørende præstation som den ene af de tre underkuede Meyerowitz-søskende, der samles, da deres patriarkalske far bliver syg.
Faren spilles af en Dustin Hofmann tilbage i topform, men også Ben Stiller, Elizabeth Marvel, Emma Thompson og Adam Driver er at finde på rollelisten i denne dybt humane skildring af en dysfunktionel familie. Som optakt kan man passende opsøge Baumbachs tematisk beslægtede lille mesterværk ’The Squid and the Whale’, der også ligger på Netflix.
Kan se på Netflix fra 13. oktober.
’Spielberg’
De fleste filmglade mennesker kan nævne en eller flere Steven Spielberg-film, som i en tidligere alder har gjort et uudsletteligt indtryk. Det kunne være popcornunderholdning i ’Jaws’, ’E.T.’, ’Indiana Jones’-filmene og ’Jurassic Park’ eller de mere alvorlige ’Saving Private Ryan’ og ’Schindlers Liste’. Hvorom alting er, så har Spielberg haft en kolossal indvirkning på film- og populærkulturen de seneste 50 år.
I denne HBO-dokumentar af Susan Lacy (’Janis’) gennemgår man filmlegendens karriere med eksklusivt materiale fra over 30 timers interview med Spielberg selv og stort hele Hollywood-eliten med navne som George Lucas, Daniel Day-Lewis, Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio.
Kan ses på HBO Nordic fra 8. oktober.
‘Yes No Maybe’
Fik man ikke set Mads Rosenkrantz Grages semibiografiske og meget fine webserie, da den kørte på DR3 og dr.dk, så giver Viaplay dig en ny chance.
En ny chance er også, hvad hovedpersonen Mads får, da han opdager titlens Tinder-lignende app efter at have været på grådens rand over, at kæresten har forladt ham til fordel for en hotshot-filminstruktør. Appens ’maybe’-funktion går fint i spænd med Mads manglende stillingtagen til et datingfarvand med gode gevinster på knaldekontoen, men også med mange fælder og uheldige situationer.
Mads spilles af Youssef Wayne Hvidtfeldt, og generelt kan man opleve et væld af spændende nye skuespillerspirer i seriens otte korte afsnit. Har man allerede snacket sig igennem ’Anton 90’ et par gange, er ’Yes No Maybe’ den oplagte substitut.
Kan ses på Viaplay fra 13. oktober.
’Lore’
Amazons antologiserie er en true horror baseret på Aaron Mahnkes iTunes-vindende podcast med fem millioner lytter hver måned, hvor forskellige gamle folkeminder fortælles med historisk grundighed og creepy gyservirkemidler.
Der er tale om et formmiks, hvor dokumentarisk materiale blandes med animationssekvenser og dramatiske rekonstruktioner spillet af blandt andet Campbell Scott (’The Amazing Spider-man’) og Robert Patrick (’Terminator 2: Judgment Day’).
Serien er blandt andet produceret af James Camerons ekskone, Gale Ann Hurd, hvis resume borger for kvalitet med alt fra ’The Walking Dead’ og ’Terminator’-filmene. Vil du skræmmes og samtidig blive klogere på, hvordan vampyrer og varulve kom ind i den folkelige bevidsthed, er ’Lore’ løsningen.
Kan se på Amazon Prime fra 13. oktober.
‘Perfekte steder’
TV 2 Zulus ungdomsserie ’SJIT Happens’ takkede efter fem sæsoner af i foråret, men i stedet for mere sitcom kaster kanalen sig fuldt ud i en vild kærlighedshistorie mellem to af landets største skuespiltalenter.
I en tid med Tinder er den smukke tilfældighed ved et meet cute en sjældenhed, og dog er det, hvad der sker for modsætningerne Tobias og Rose en sommerdag i København. De forelsker sig øjeblikkeligt i hinanden og indleder et forhold, der kommer til at ændre dem begge.
Komikeren Mikael Wulff er den lidt uventede skaber af denne højromantiske fortælling, mens Tobias og Rose spilles af henholdsvis Gustav Dyekjær Giese (’Nordvest’, ’Sommeren 92’) og efterhånden ret erfarne Sara Hjort Ditlevsen (’Rita’,’Gidseltagningen’).
Kan ses på TV2 Zulu/TV 2Play fra 10. oktober.
’Krisministeren’
Engang talte man om, at radioværter var for grimme til tv, men det er nu efterhånden blevet et godt springbræt til at føre sig frem som en del af kendiskulturen i Danmark. De færreste kan dog hamle op med Kris Didriksen, der er ankermand på DR3’s nye satire over de lovligt smarte og selvforgabte radioværter.
Man får et kig ind i studiet, når Kris sammen med sin medvært Trællen punkterer seriøse emner som bodyshaming og hjernelammelse med hud, hård penis og politisk ukorrekte hashtags. Mandehørmen i studiet har en kvindelig voksenpædagog i nyhedsværten Cecilie Cronborg, der gør sit bedste for at holde de journalistisk idealer i hævd.
Kris spilles af skuespilleuddannede Jesper Groth, der er komisk up-and-coming-navn med roller i Mads Rosenkrantz Grages ’Yes No Maybe’ og ’Muskelsvindler’, mens Jesper Ole Feit Andersen (’Hvidstengruppen’) og Josephine Park (’Arvingerne’) ses som Trællen og Cecilie.
Første afsnit kan ses på DR3 fra 1. oktober, mens alle afsnit lægges til stream på DR TV samme dag.
’Suburra’
Sidste år kunne man i enkelte danske biografer få et adrenalinsus med Stefano Sollimas neon-noir ’Suburra’, der nu er blevet til en Netflix-serie. Historien i serien foregår fire år før filmen, men præmissen er den samme: Intet er helligt, når politikere, gangstere og sågar folk i Vatikanet udfolder deres magtspil i en større dominoeffekt med vold, mord og apokalypsestemning som slutresultat.
I centrum for historien er tre unge mænd af forskellig baggrund og ambitioner, som må slå sig sammen for at indfri deres største drømme. De færdes i en mørk og melankolsk side af Rom, som den almene turist ikke plejer at møde på turene til Colosseum og Peterskirken.
’Suburra’ er Netflix’ første italiensksprogede satsning og er en Rom-tvilling til ’Gomorrah’, der med afsæt i den napolitanske Camorra viste et lignende mafiøst samfundsportræt i film- og serieformat.
Kan se på Netflix fra 6. oktober