Daniel Day-Lewis taler ud om karrierestop: »Det blev en tvangshandling«

Daniel Day-Lewis taler ud om karrierestop: »Det blev en tvangshandling«
Daniel Dya-Lewis i 'Phantom Thread'

Daniel Day-Lewis er en en af alletiders største skuespillere, og det var opsigtsvækkende, da den tredobbelte Oscar-vinder besluttede at stoppe skuespilkarrieren i en alder af 60 år. Vi får dog lov til at opleve Day-Lewis intense spil en sidste gang med Paul Thomas Andersons periodiske modefilm ’Phantom Thread’.

»Før jeg lavede filmen, vidste jeg ikke, at jeg ville stoppe med skuespillet. Jeg ved, at Paul og jeg grinede en del, før vi indspillede filmen. Og så stoppede vi, fordi vi begge var overvældede af følelsen af sorg. Det kom bag på os: Vi vidste ikke, hvad vi havde bragt til verden. Det var og er stadig hårdt at leve med«, fortæller en ærlig Daniel Day-Lewis i et nyt interview med W Magazine og fortsætter:

»Jeg vidste, at det var ukarakteristisk at udsende en pressemeddelelse, men jeg ønskede at trække en streg og ikke blive suget ind i et nyt projekt. Hele mit liv har jeg talt mig fra at stoppe skuespillet, og jeg ved ikke, hvorfor det er anderledes denne gang. Men ideen om at stoppe slog rod i mig, og det blev en tvangshandling. Jeg var nødt til at gøre det«.

Afskedssalutten er også spektakulær i den forstand, at ‘Phantom Thread’ bliver en tilbagevenden til det britiske modersmål, som method-skuespilleren ellers havde flygtet fra.

»Jeg ved ikke hvorfor, men pludselig havde jeg et stærkt ønske om at fortælle en engelsk historie. England ligger dybt i mig. Det er det stof, jeg er skabt af. I lang tid lå en film, der foregik i England, for tæt på den verden, som jeg flygtede fra – saloner, klassisk Shakespeare og ’Downtown Abbey’ interesserede mig ikke«, siger Day-Lewis.

Ikke siden Martin Scorseses kostumedrama ’Uskyldens år’ fra 1993 har Day-Lewis påtaget sig en britisk karakter. I stedet har han blandt andet måttet tillære sig en 1800-tals Brooklyn-accent som Bill the Butcher i ’Gangs of New York’, ligesom han nailede selveste Abraham Lincolns udtale ved at lytte på timevis af gamle optagelser af folk fra Kentucky, Indiana og Illinois, hvor præsidenten voksede op.

Men med ’Phantom Thread’ skal den London-fødte skuespiller igen tale med sin naturlige accent som den velansete skrædder Reynolds Woodcock, der i 50’ernes London designer kjoler til de kongelige og de kendte.

»Jeg var fascineret af London efter krigen. Mine forældre fortalte historier om at leve under The Blitz (tysk bombeangreb mod London i 1941, red.), og jeg følte, jeg indtog det. Jeg bliver meget sentimental over den verden. Og min far var meget lig Renolds Woodcock. Hvis en poet ikke er selvcentreret, hvad er han så?«, siger Day-Lewis om karakteren, hvis selvkontrol skranter, da han møder den unge Alma, spillet af Victoria Krieps.

Man kan tage afsked med Daniel Day-Lewis, når ‘Phantom Thread’, der har fået den danske titel ‘Den skjulte tråd’, har premiere den 15. februar.

Soundvenue præsenterer: Paul Thomas Andersons mesterlige gennembrud ved sjælden biografvisning 14. december – 20 års-jubilæum på ‘Boogie Nights’

Læs også: Paul Thomas Anderson og Daniel Day-Lewis varsler Oscar-klasse i trailer til ‘Phantom Thread’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af