’Westworld’-forfatterduo før sæson 2: »Vi har lært, at vi nogle gange er nødt til at gøre fortællingen lidt langsommere«

Opfølgeren til en af de mest omdiskuterede serier i nyere tid, ’Westworld’, er lige om hjørnet. Vi har mødt (ægte)parret bag successerien, Jonathan Nolan og Lisa Joy, til en snak om arbejdet med den nye sæson.
’Westworld’-forfatterduo før sæson 2: »Vi har lært, at vi nogle gange er nødt til at gøre fortællingen lidt langsommere«

Hvad kan vi forvente i sæson to?
Jonathan Nolan: »Kaos. Hidtil har alt været reguleret og instrueret, både aktiviteter, opførsel og følelser. Det hele. Nu leger vi stigende grad med tanken om, hvad der sker, hvis alle pludselig er drevet af deres egen frie vilje.

Normalt kæmper vi mennesker jo med mange af de samme udfordringer og fejl igen og igen, generation efter generation. Men den situation, værterne i Westworld befinder sig i, er fascinerende, for de har en unik mulighed for at forme sig selv. Så hvordan vælger de at være, og hvilke aspekter af menneskeheden vil de undgå?«

Hvad har I lært efter sæson et?
Nolan: »Det er en omfattende proces at lave et show som det her, men det gik lidt mere smooth end første sæson, fordi vi har erfaringen med os. Men vi har også lært, at vi nogle gange er nødt til at stoppe op og gøre selve fortællingen lidt langsommere. Selvfølgelig har vi hovedtrækkene i historien lagt fast, men eftersom vi har den her fantastiske gruppe af skuespillere, åbner det nogle gange op for muligheder, vi egentligt ikke havde planlagt. Så alt i alt kræver det en god planlægning og en god balance mellem, hvad du ved, du vil fortælle, og de muligheder, der åbner sig op undervejs. Vi har nok været bedre til at gribe de muligheder her i anden sæson«.

Kender I allerede nu slutningen på hele historien, og ved I, hvor mange sæsoner, vi kan forvente?
Nolan: »Det er helt sikkert ikke en uendelig serie, så kollapser vi. For os handler det ikke så meget om antallet af sæsoner, men mere om at fortællingen har en begyndelse, midte og slutning. Igen – vi ved, hvordan den overordnede historie er, men nogle gange må vi lige skrue ned for tempoet. Det betyder, at hændelser eller karakterer, vi troede, vi kunne gå i dybden med på ét afsnit, måske i stedet tager tre eller fire afsnit at udforske«.

Ed Harris som Man in Black i ‘Westworld’s anden sæson.

‘Hvad er vigtigt for jer som historiefortællere, når I skriver en serie som ’Westworld’?
Joy: »På en eller anden måde er det lidt ligesom at invitere folk til at overhøre, hvad vi snakker om henover middagsbordet. Når man har tid til at tænke på større ting end ’har jeg nu også slukket ovnen’ og ’er børnene ok’, så kan man tænke over, hvad det er for en verden, vi egentlig lever i. Hvad er det for nogle valg, vi foretager os, hvad betyder vores personlighed, og hvad ligger der gemt i den menneskelige natur. Vi tænker meget over den slags ting, og derfor er det også meget logisk for os at danne den her form for hypotese, hvor vi tester vores tanker og drager konklusioner sammen.

For os er det en helt basal og eksistentiel del af vores måde at være og arbejde på, og det er dejligt at kunne invitere andre med ind i det univers. Jeg tror, vi ville føle os utilstrækkelige, hvis vi ikke leverede noget, der stillede spørgsmål«.

Hvor kommer inspirationen fra?
Joy: »For mig kommer den største inspiration fra karaktererne selv. Vi prøver at udforske og forstå de her personer, der umiddelbart kan opfattes som gode eller onde. For som jeg ser det, er ingen bare enten eller, og jeg vil gerne udforske alle de nuancer, vi besidder som mennesker«.

Hvor meget fortæller I skuespillerne på forhånd?
Nolan: »Vi fortæller dem en lille smule – men i grove træk kun så meget, som deres karakter ved på daværende tidspunkt.

I første sæson vidste Evan (Evan Rachel Woods, red.), der spiller Dorothy, stort set ikke noget, mens Jeffrey (Jeffrey Wright, der spiller Bernhard Lowe, red.) vidste meget mere. Her i anden sæson er det omvendt, og Evan vidste langt mere undervejs, end Jeffrey gjorde, fordi hendes karakter er mere bevidst.

Så under forberedelserne havde vi et ganske sjovt møde med Jeffrey, hvor vi fortalte ham, at han ikke ville få noget at vide, og at han bare måtte arbejde ud fra det«.

Joy: »Skuespillerne har så mange detaljer med i deres spil, og det fungerer rigtig godt at gribe det organisk an. Det er faktisk tit, de slet ikke vil vide mere end højst nødvendigt og ikke mere end, hvad de ved i selve serien«.

Både under og efter sæson et har der været mange fanteorier om, hvad der kommer til at ske. Hvor meget skeler I til dem undervejs?
Nolan: »Vi elsker, at seriens fans gør sig så mange spekulationer. Det betyder virkelig meget, når man har arbejdet så intenst med et projekt. Men vi kan ikke lade spillet om teorierne styre vores historie, for det er jo ikke derfor, vi laver det. De brødkrummer, vi kaster ud undervejs skal også hænge sammen, og give mening i sidste ende«.

Jeffrey Wright i ‘Westworld’ sæson 2.

Som ægtepar og mand og kvinde, hvordan er jeres rollefordeling så?
Joy: »Det er meget forskelligt. Grundlæggende tager vores arbejde helt sikkert udgangspunkt i den form for symbiose, vi har som par. Men ofte forholder vi os til karaktererne fra vidt forskellige perspektiver. Der er mange, der tager for givet, at fordi jeg er kvinde, er det nok mig, der skriver kvinderollerne, og det er slet ikke tilfældet. Jonathan er rigtigt god til at beskrive kvinder, der selvfølgelig rummer lige så mange facetter som mænd, og det med netop de mange aspekter er som sagt noget, vi tillægger stor betydning i vores karakterer uanset køn«.

Hvad er jeres eget syn på kunstig intelligens?
Joy: »Det, jeg frygter mest, er den menneskelige intelligens. Selve teknologien bag kunstig intelligens er jeg ikke som sådan bange for, men jeg er bange for, at vi mennesker kan blive hacket. At vi udvikler en teknologi, vi ikke har kontrol over og i bund og grund ikke forstår omfanget af. Dét bekymrer mig mere end noget andet«.

’Westworld’ sæson 2 starter på HBO Nordic 23. april.

Læs også: ‘Westworld’ vs. Reddit del 2: Når fansene er fjenden

Læs også: ‘Westworld’-duo åbner døren til andre verdener i sæson 2: »Vi har et helt afsnit på japansk«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af