’The Rain’: Netflix’ første danske serie er spændende, men en bleg imitation
En giftig regn har udskyllet det meste af Skandinaviens befolkning. København er omdannet til en spøgelsesby, hvor jungleloven råder. De få overlevende er reduceret til deres mest primitive urinstinkter og må slås som vilde dyr for at skaffe føde.
Og midt i dette levende mareridt må en pige og hendes bror danse dødsdans i jagten på deres far, som måske er i besiddelse af en kur.
Sådan lyder den inciterende præmis bag Netflix’ første store danske serie ‘The Rain’, som er et ambitiøst, men ikke vildt vellykket bud på en dansk young adult-dystopi i ånden efter ‘The Hunger Games’, ‘Divergent’, og hvad de ellers hedder.
Det er prisværdigt at se nogen binde an med en sådan sci-fi-satsning på dansk grund. Men desværre formår ‘The Rain’ ikke at træde ud af de amerikanske inspirationskilders skygge i de tre afsnit, jeg har set.
Svagest står et uelegant premiereafsnit, hvor plottet skyndsomt sættes i gear med kluntet dialog, overskruede virkemidler og et par overflødige flashbacks, der bryder handlingens momentum.
Lidt bedre bliver det i de to næste afsnit, der ligner en YA-spinoff af ‘The Walking Dead’. Her har syreregnen gjort det af med de voksne, så vores (mere eller mindre) unge hovedpersoner må klare sig på egen hånd i Københavns affolkede, farefulde gader, der er overbevisende ‘dystopificeret’ takket være seriens høje produktionsværdi.
Men selv her tynges serien af falskklingende replikker, en opskruet spillestil og ujævnt karakterarbejde.
Stortalentet Alba August, datter af Bille og Pernilla ditto, er dog et velspillende omdrejningspunkt som Simone, en ung pige, der står og tripper uden for eksamenslokalet, da hendes far (Lars Simonsen) pludselig dukker op med panik i blikket og hiver hende med ud i bilen, hvor hendes mor (Iben Hjejle) og lillebror Rasmus venter.
De sorte skyer trækker op, og familien søger tilflugt i en bunker tilhørende farens mystiske arbejdsgiver, som tilsyneladende har forudset den sygdomsbærende regn og forsøgt at finde en kur. Farmand bliver ikke længe: Straks efter ankomsten trækker han i en gul hazmat-dragt og drager ud for at, ja, redde verden.
»Jeg kommer tilbage, så hurtigt jeg kan. Det lover jeg«, er hans afskedsord til Simone.
Seks år senere må Simone og lillebror Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen, der på magisk vis synes at have indhentet en hel del år på sin søster) sande, at far sgu nok ikke kommer tilbage alligevel. Og madrationerne er ved at slippe op, og det kunne da forresten også være fedt at se solen igen.
Så de vover sig omsider ud i verden. Den er ikke et kønt syn. Regnen er stoppet, men har efterladt sig et spor af skeletter, livsfarlige vandpytter og moralsk fordærv, hvor end man kigger hen.
De to søskende slutter sig til et sammenbragt slæng anført af den hærdede eks-soldat Martin (Mikkel Boe Følsgaard). Sammen skal de nu forsøge at overleve i en dyster verden, hvor jorden er giftig, og enhver fremmed er en fjende.
Men det er en flok i splid med sig selv – præget af jalousi, intriger og divergerende dagsordener. Bryske Patrick (Lukas Løkken) hader alle, Jean (Sonny Lindberg) spiser maden for sig selv, og enigmatiske Beatrice (Angela Bundalovic), som både Martin og Rasmus (der ellers skal forestille at være 12-13 år) bejler til, har en hemmelighed, som hun ikke delagtiggør de andre i.
Alba August er som sagt god, og det er Mikkel Boe Følsgaard også, men ellers kniber det med kemien og karismaen på tværs af gruppen. Og de unge skuespillere hjælpes ikke på vej af hverken dialog eller personinstruktion.
Til gengæld vil den lokale forankring og de juvenile konflikter formentlig virke vedkommende for seriens tiltænkte målgruppe. Og der er fin fart på plottet, som hidtil fremstår mere målbevidst end den evige ørkenvandring i ’The Walking Dead’.
Og præmissen er grundlæggende spændende, og man er nysgerrig efter at få besvaret seriens mysterier. Men det er så også den eneste gode grund til at se videre.
Kort sagt:
Regnen er giftig i Netflix’ første store danske satsning ’The Rain’. ’The Hunger Games’ møder ’The Walking Dead’ i en københavnsk young adult-dystopi, som trods pæn produktionsværdi og en pirrende præmis forbliver en bleg imitation af de amerikanske forbilleder.
(Anmeldt på baggrund af de tre første afsnit).
Læs interview: ‘The Rain’-skaberne ville finde lys i verdens undergang: »I Skandinavien har vi en tendens til at gå mørkt og deprimeret til værks«