Maya Albana har både bedrevet kunst inden for musik, film og litteratur, og nu har hun instrueret dokumentaren ‘Det sorte kapitel’, der følger hende selv og billedkunstneren Jeannette Ehlers, som udfordrer og provokerer med sin kunst om den strukturelle racisme, hun synes karakteriserer dele af den danske kultur.
Historien udspringer af Albana og Ehlers’ venskab, der har varet siden barndommen i 80’erne, hvor de to piger blev knyttet sammen af deres fædres udenlandske ophav. Albanas far er fra Malaysia og Ehlers’ fra Trinidad. Men i løbet af 30 år er der opstået et skel mellem de to veninder: Albana identificerer sig som dansker, og Ehlers føler sig mere forbundet med sin fars herkomst og forfædrene fra slavehandlens storhedstid.
I forbindelse med 100-året for salget af den tidligere danske koloni på de forhenværende Vestindiske Øer vil Jeanette opføre en skulptur af Queen Mary, den kvindelige leder for oprøret mod plantagearbejdernes kummerlige levevilkår på øen St. Croix. Albana følger Ehlers’ arbejde med at opføre mindesmærket over fire år, og som hun får større indsigt i danmarkshistoriens fortrængte slavekapitel, vokser hendes forståelse for Ehlers slægtskabsforhold og kunstneriske problematisering af racismens dna.
Forskellen mellem de to veninders perspektiv på Danmark og slavetiden, som de på hver sin måde adresserer, opsummeres ret præcist af Lars Løkke Rasmussens nytårstale, som traileren giver et glimt af:
»Danmark solgte De Vestindiske Øer og satte et punktum for et grusomt kapitel. Det er ikke en stolt del af danmarkshistorien. Og det er heldigvis fortid«.
Spørgsmålet er nemlig, om man skal lade fortid være fortid, eller om den bør udforskes, som Ehlers gør det i sin kunst, der i traileren vækker både begejstring og forargelse.
‘Det sorte kapitel’ får premiere den 3. oktober på DRK.
Læs også: Officielt: DR lukker tre radiokanaler og omstrukturerer tv-fladen