’Searching’: Twist-rig thriller er en af årets mest opfindsomme film

’Searching’: Twist-rig thriller er en af årets mest opfindsomme film
John Cho i 'Searching'.

CPH PIX: Hvis Aneesh Chagantys debutfilm ’Searching’ var et ’Black Mirror’-afsnit, ville det være et af seriens mest gennemførte.

Thrilleren er udelukkende fortalt gennem skærmbilleder, når vi følger enke-faren David Kim (John Cho) over fem hæsblæsende dage, hvor han desperat forsøger at opspore sin forsvundne datter Margot (Michelle La) ved at ransage hendes digitale fodspor.

Det er et radikalt koncept, men heldigvis bliver det aldrig en simpel gimmick. Det beviser Chaganty allerede fra åbningsscenen, som er aldeles fremragende: Gennem simple billeder fra den klassiske Windows-baggrundsskærm får vi på få minutter fortalt hele historien om Davids afdøde kone.

Skærmbaggrunden opdateres med et glædesbillede fra barselssengen, og inden længe popper kalenderpåmindelserne op om Margots første skoledag, mens hjemmevideoklip viser den glade, nyklækkede familie til datterens klaverkoncerter og børnefødselsdage. Men så skifter Windows-brugeren til Margot, som er blevet gammel nok til at bruge computeren. Og gennem hendes kalender ser vi, hvordan morens udskrivelse fra kræftafdelingen på hospitalet bliver udskudt igen og igen, indtil den unge pige til sidst helt kan slette moren fra sin kontaktbog.

»Hvad har du på hjerte?«, spørger Facebook sekundet efter i en hjerteskærende indstilling. Det er ikke bare en genial måde at opsummere en families smerte, men også en rammende beskrivelse af vores dybe afhængighed af den digitale verden, der er godt på vej til at blive det nye arnested for vores følelsesliv.

Historien fortsætter nogle år efter morens død, hvor David har lukket sig inde i sin egen sorg. Han elsker dog stadig Margot over alt i verden, men med daglige faderlige iMessages og FaceTime-opkald skinner det ikke helt igennem.

Da datteren så en dag forsvinder, kaster David sig ud i en hæsblæsende efterforskning af hendes liv, sideløbende med at den determinerede betjent Vick (Debra Messing) forsøger at komme til bunds i sagen.

Det er enormt medrivende at følge – især hvis man ikke begynder at tænke for meget over autenticiteten i at lade en pårørende komme så tæt på efterforskningen. Men filmen imponerer, fordi den også har en stærk emotionel tyngde med den let genkendelige historie om en person, der vågner op og finder ud af, at han faktisk ikke kender sine nærmeste.

John Cho inkarnerer smerten og desperationen gennem hvert FaceTime-opkald, og selvom visse dele af det snorlige thrillerplot virker en anelse for konstruerede, formår ’Star Trek’-skuespilleren at holde det troværdigt, når filmen stiller skarpt på spørgsmålet om, hvor langt forældre er villige til at gå for sine børn.

Som spændingsfilm er ’Searching’ i familie med den danske ’Den skyldige’, men i ’Searching er konceptet om muligt endnu mere radikalt end Gustav Möllers genistreg. Chaganty kunne dog godt lære lidt, når det kommer til at afbalancere det storladne drama med den barske virkelighed.

Det ændrer dog ikke på, at ’Searching’ er en af årets mest opfindsomme film – med et dybt menneskeligt drama i centrum og et twist, der kan tage pusten fra enhver.

Læs også: De 10 mest essentielle film på årets CPH PIX-festival

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på ét sted

Spillefilm. Instruktion: Aneesh Chaganty. Medvirkende: John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, Michelle La. Spilletid: 102 min.. Premiere: Den 28. september, 2. og 6. oktober på CPH PIX
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af