’Shirkers’: Oscar-kandiderende Netflix-dokumentarperle er meget mere end sin mystiske antagonist

’Shirkers’: Oscar-kandiderende Netflix-dokumentarperle er meget mere end sin mystiske antagonist
Fra det gamle filmprojekt 'Shirkers', der takket være en mystisk mentor aldrig blev til noget.

Langt fra alle filmprojekter bliver til noget. Sjældent skyldes det dog, at instruktøren forsvinder sporløst med alle filmrullerne.

Det skete imidlertid for tre håbefulde teenageres passionsprojekt i Singapore i 1992. Den dengang 18-årige Sandi Tan havde selv skrevet manuskriptet til ’Shirkers’, som hun også spillede hovedrollen i, mens veninderne Jasmine og Sophie hjalp til på settet. De fik hjælp fra deres engagerede mentor og filmunderviser, Georges Cardona, der satte sig i instruktørstolen til optagelserne af, hvad der kunne være blevet Singapores bare anden fiktionsspillefilm.

I bagklogskabens lys havde de dog været hans hjælp foruden, for Georges viste sig at blive en gedigen stopklods for filmens tilblivelse. De tre piger flyttede udenlands, mens han skulle fremkalde filmrullerne, men de hørte aldrig fra ham – bortset fra nogle kryptiske videobånd, de fik tilsendt, som ikke indeholdt andet end billedstøj. Pigerne måtte til stor frustration opgive projektet.

Sandi Tan som voksen i ‘Shirkers’.

Som 46-årig spillefilmdebuterer Sandi Tan nu med den fremragende dokumentar ’Shirkers’, der er shortlistet til en dokumentar-Oscar og har været ude på Netflix en rum tid, uden at mange herhjemme tilsyneladende har opdaget det.

’Shirkers’ er opkaldt efter den oprindelige film, der aldrig blev færdig. I 25 år har det forpurrede filmprojekt og den forduftede Cardona hjemsøgt hende, hvorfor hun med den personlige dokumentar endelig kan få sat et punktum og komme videre. Det gør hun med stort overskud og en levende fortællelyst.

Tan agerer selv den selskabelige og underholdende fortæller, som tænker tilbage på sin ungdom i den lille østat. Alle de gamle venner fra filmholdet – bortset fra den mystiske George – hjælper med at huske. Bedsteveninden Jasmine minder hende endda om, at hun ofte var (og er) lidt af et røvhul.

Hele filmen ses gennem nostalgiens spraglede pangfarver og en legesyg klippeklistre-æstetik, der let og effektivt fanger unge Sandis sindsstemning og rebelskhed. Det er en fryd at følge de ukuelige teenagepigers kamp for at få produceret deres roadmovie for ganske få midler. For eksempel simulerede Sophie et slagtilfælde i indre by for at samle en passende mængde (uvidende) statister.

Fra de oprindelige optagelser af ‘Shirkers’.

Udover at den omhandler en ung seriemorder ved navn S, er det svært at finde hoved og hale i handlingen til den originale ’Shirkers’. Til gengæld så den syrede film ud til at rumme et stort kultpotentiale, og man kan ikke undgå at forestille sig, hvilken milepæl den kunne have været i det lille lands korte filmhistorie.

Dokumentaren handler dog også om et mysterium, der skal løses. De farverige billeder ledsages af spøgelseståget kvindesang med elektronisk underlægning, der indikerer, at de optimistiske hovedpersoner snart vil støde på modstand i form af Georges.

Som Tan undersøger den dybt besynderlige og manipulerende antagonists fortid, udvikler filmen sig nærmest til en mild true crime-fortælling, dog (heldigvis) uden mord og overdrevne suspense-effekter. Allerede fra begyndelsen er der noget lorent ved ham. Hans iskolde blik og umanerligt rolige røst vækker en vis skepsis, og det samme gør de tvivlsomme røverhistorier om sine bedrifter, som han fylder pigerne med, heriblandt at han var inspirationen for James Spaders karakter i Steven Soderberghs nyklassiker ’Sex, Lies and Videotapes’.

Den mystiske Georges Cardona under de gamle optagelser af ‘Shirkers’.

Man kan let komme til at forbande ham langt væk for at have ødelagt den oprindelige ’Shirkers’. Ligesom Sandi Tan ville man allerhelst bare gerne se den skæve ungdomsfilm i sin tiltænkte helhed.

Men filmen er større end Georges ugerninger. De tre venners erindringer er levende, nostalgiske og i sidste ende optimistiske. Alle tre har siden fået succes i filmbranchen. Og i det mindste har Sandi Tan fået det bedst tænkelige ud af sin ulykke: Et særdeles inspirerende mindesmærke.


Kort sagt:
Sandi Tans charmerende dokumentar om hendes kuldsejlede passionsprojekt blander effektivt den voksne instruktørs længselsfulde nostalgi med ungdommens naive legesyge.

Læs også: Bliver ‘Den skyldige’ Oscar-nomineret tirsdag? Her er vores bud

Dokumentar. Instruktion: Sandi Tan. Spilletid: 96 min.. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af