Streamingtip: Den hylende morsomme sexkomedie ’Blockers’ kom aldrig i de danske biografer

Sexkomedien med John Cena, der sluger en øl gennem røven, er langt mere end en kønsombytning af ’Superbad’.
Streamingtip: Den hylende morsomme sexkomedie ’Blockers’ kom aldrig i de danske biografer
Ike Barinholtz, Leslie Mann og John Cena i 'Blockers'.

Det står svært til for den romantiske komedie. I en industri, hvor studiefilm skal tjene hundrede millioner af dollars for ikke at blive anset for en fiasko, er der ikke megen plads tilbage til instruktører som Nancy Meyers, James L. Brooks og Cameron Crowe, der fik succes ved at finde et nichepublikum, som nød en god romantisk historie.

Romcoms skal i dag kunne sælge til et stort internationalt publikum – ligesom alle andre genrer. Men i modsætning til action- og gysergenren, der har mere eller mindre den samme effekt, om du er fra nord, syd, øst eller vest, er humor en meget mere kulturspecifik sag. Selv fænomener som ’Crazy Rich Asians’, der gik sin sejrsgang i USA og Asien, er ikke gangbar i andre dele af verden, som for eksempel Danmark, hvor den strøg direkte streaming.

På den vis virker sexkomedien ’Blockers’ som lidt af en anormalitet. »En film om prom night i 2019?«, må de danske distributører have gyset. Hvordan skal man dog sælge sådan en film til danskere, hvis sidste skoleår mere emmer af Små Blå end glamour og rituelle tab af uskyld?

‘Blockers’

’Blockers’ blev da også som forventet sprunget over i de danske biografer. Hvilket er en skam, siden tematikkerne og vittighederne er langt mere universelle, en man skulle tro.

Historien er umiddelbart en kønsombytning af film som ’Superbad’, hvor en trio af jomfruer beslutter sig for at indgå en sexpagt, før de smutter til college. Den ændrede kønsbalance fører i sig selv til masser af guldkorn.

Hvor Michael Cera og Jonah Hill prustede og stønnede af akavethed på jagt efter alkohol til deres selvudnævnte udkårne, er de to veninder Julie (Kathryn Newton) og Kayla (Geraldine Viswanathan) anderledes fattede. Den populære pige Julie begynder straks at sukke over de stearinlys, som gør hende mest liderlig, mens den udadgående sportspige Kayla udpeger den første stoner med en manbun, som kan give hende adgang til stoffer, alkohol og pik.

Et sexpositivt budskab

Den tredje musketer af gruppen Sam (Gideon Adler) følger en mere traditionel ark, da hun i skjul sender våde øjne mod sin store kærlighed. Twistet er, at affektionen er rettet mod en kvinde, og ’Blockers’ sætter på fornem vis ord på den fremmedgjorthed, skabshomoseksuelle kan følge i et heterodefineret samfund. Da de to veninder indgår deres sexpagt, hopper hun mere eller mindre med af frygt for at skulle blive holdt udenfor.

Herfra går det over stok og sten, som vi kender det fra Judd Apatow- og Seth Rogen-producerede komedier: Kayla spiser en hashkage, Sam brækker sig i limoen, og festen går fra skolebal og privatfest til en hel hotelopgang med masser af fulde narrestreger og falden-på-halen-humor.

Havde filmen stoppet der, ville den have været en tilforladelig, men tidslig sexkomedie med et sexpositivt budskab om, at teenagepiger bør have autonomi over deres egne kroppe. De tre hovedpersoner har en vidunderlig kemi, og især Geraldine Viswanathan leverer en klassepræstation som Kayla. Men filmens es er, at den kun halvt om halvt handler om denne trio.

I stedet er det deres tre forældre, som er de sande stjerner.

Skellet mellem Generation Y og deres forældre

Tidligt i filmen opdager forældrene nemlig sexpagten, og med hver deres grund ræser de mod deres døtre for at forhindre akten.

Julies enemor Lisa (Leslie Mann) frygter, at hendes datter skal begå den samme fejl som hende og blive gravid i en ung alder. Kaylas bamsefar Mitchell (John Cena) er den moderne mand, som har følelserne uden på skjorten, og som konstant ligger i konflikt mellem progressive ideer om kvinders ret til at bestemme over sig selv og sin patriarkalske beskyttertrang over for sin lille prinsesse. Sidst, men ikke mindst prøver den alkoholiserede skilsmissefar Hunter (Ike Barinholtz) at finde tilbage til sin datter Sam, som ikke kan udstå ham.

Dynamikken mellem de tre skaber en forfriskende woke komik i stedet for at lefle for laveste fællesnævner med ’drenge-vil-forblive-drenge’-vittigheder, som vi kender dem så godt fra ’The Hangover’, ’Superbad’ og ’American Pie’-serien. Det umiddelbare fuckup Hunter viser sig hurtigt at være gruppens mest fornuftige, da han har hittet ud af, at datteren er lesbisk og blot vil forhindre hende i at begå en fejl. Alt imens hisser de to andre sig straks op, da forældrene sniger sig til et kig på pigernes Messenger, og Hunter fortæller dem, hvad en aubergine-emoji symboliserer.

‘Blockers’

Den progressive stil kører filmen hele vejen igennem. Den obligatoriske anal-joke involverer et hylende morsomt billede af John Cena med en tragt oppe i røven i en buttchucking-konkurrence. Tænk, at man kan udtænke sådan en vittighed, der ikke involverer voldtægt!

Og da Mitchells kone Marcie belærer gruppen om den sexistiske dobbeltstandard, som findes mellem mænd og kvinders seksuelle debut, går joken ikke på den hysteriske kone-karakter, der har sin mand under tøflen, men i stedet at kvinden i forældregruppen, Lisa, vælger at tage skyklapperne på og forarget svarer igen, at hun skam er super progressiv – bare ikke i aften.

Forældrenes forfærdelse er i sig selv en joke, da den frygtede sexpagt egentlig ikke er andet end et hurtigt indskud blandt tre veninder, som ikke selv tager løftet frygteligt seriøst. Hermed bliver filmen en tidslig kommentar til skellet mellem Generation Y og deres forældre. Det må siges at være mere universelt.

Og uanset hvad kan vi forhåbentlig alle samles om, at John Cena, der skyder en stråle røv-øl i ansigtet på Ike Barinholtz, er et kosteligt syn.

‘Blockers’ kan ses på Viaplay og Blockbuster.

Læs også: Netflix-serien ‘Russian Doll’ greb mig om struben med et budskab, der var langt vigtigere end ‘Groundhog Day’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af