Det skal du se i biografen i marts: To af årets mest ventede danske film, ‘Get Out’-opfølger og tudegaranti med store ører

Marts plejer at være en sløv biografmåned – men ikke i år.
Det skal du se i biografen i marts: To af årets mest ventede danske film, ‘Get Out’-opfølger og tudegaranti med store ører
Gustav Lindh og Trine Dyrholm i 'Dronningen'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Cutterhead’

Hvad ville du gøre, hvis du pludselig blev spærret inde 20 meter under jorden med en meget begrænset iltbeholdning?

I Rasmus Kloster Bros katastrofefilm ‘Cutterhead’ bliver det realiteten for pr-medarbejderen Rie, der besøger Københavns underjordiske metrobyggeri, hvor en eksplosion spærrer hende og to udenlandske metroarbejdere inde. Det er præmissen for en film, der med garanti giver et galopperende hjerte til allersidste sekund, når de tre indespærrede sammen forsøger at finde ud af det klaustrofobiske fængsel.

Det er ikke for ingenting, at vi tilbage i november nominerede Bro til Soundvenues Fremtidspris for ‘Cutterhead’, der er hans spillefilmdebut. En så veludført katastrofefilm er en sjældenhed i dansk film.

Vil du se filmen før alle andre? Soundvenue inviterer til forpremiere den 19. marts. Læs mere her.

Ordinær premiere 21. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Us’

Efter gysersuccesen ‘Get Out’ fra 2017 kaster Jordan Peele sig endnu en gang ud i at blande hårrejsende gys med racepolitiske tematikker i ‘Us’.

Lupita Nyong’o (‘12 Years a Slave’) og Winston Duke (‘Black Panther’) spiller et sort par, Adelaide og Gabe Wilson, der sammen med deres to børn drager på sommerhustur med et hvidt vennepar. Men en ellers hyggelig tur tager en noget uventet drejning, da familien får besøg af et sæt morderiske gæster – der ligner Wilson-familien selv på en prik.

Premiere 21. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘X+Y’

Den svenske filminstruktør og kunstner Anna Odell er kendt for sine eksperimenterende filmprojekter. Således balancerede hun mellem dokumentar og fiktion i sin sidste film ‘Gensynet’, hvor hun, da hun som den eneste ikke var blevet inviteret til en klasse-reunion, beslutter sig for at genskabe mødet med klassen, hvis hun var blevet inviteret.

Lige så opfindsom lyder ‘X+Y’, der foruden svenske Mikael Persbrandt og Anna Odell i hovedrollerne byder på et stjernespækket dansk cast i form af Thure Lindhardt, Trine Dyrholm, Sofie Gråbøl og Jens Albinus, der alle spiller deres udgaver af dem selv.

I det eksperimenterende drama inviterer en kvindelig kunstner (Odell) gruppen af skuespillere til at deltage i en leg, der udforsker deres respektivt mandlige og kvindelige identiteter, og grænsen mellem fiktion og virkelighed udviskes.

Premiere 21. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Dronningen’

Kandidat til den mest ventede danske spillefilm dette halvår er May el-Thoukhys ’Dronningen’, hvor Trine Dyrholm er i centrum for en modig og sprængfarlig rolle. Her spiller hun den succesfulde advokat, mor og lykkeligt gifte Anne, som forfører sin 17-årige problemramte stedsøn Gustav (Gustav Lindh). Affæren får alvorlige konsekvenser for både hende selv og hendes familie.

’Dronningen’ havde tidligere på året premiere på den prestigefyldte Sundance-festival il flot modtagelse, og særligt Dyrholms præstation blev fremhævet. Variety kaldte hende »fierce og fascinerende«, mens The Hollywood Reporter skrev, at filmen er »Trine Dyrholms show«.

Fortællingen udspiller sig i et smukt skandinavisk sommerlandskab og ligner en stemningsfuld og provokerende fortælling om begær, fornuft og følelse fra May el-Thoukhy, som debuterede i 2015 med komedien ’Lang historie kort’.

Premiere 28. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Captain Marvel’

Med ’Captain Marvel’ får Marvel-universet sin første film, hvor en kvindelig superhelt er i centrum – og Carol Danvers aka Captain Marvel er ifølge Marvel Studios »mere kraftfuld end nogen anden karakter, vi har skabt indtil nu«.

Carol Danvers er den jordiske jægerpilot, der efter mødet med alien-imperiet Kree forvandles til en kraftfuld, intergalaktisk kriger. Filmen følger superheltindens tilblivelse og hendes rolle i kampen for at redde Jorden, som er fanget i en krig mellem to alienverdener, mens hun forsøger at komme i kontakt med sin fortid og identitet som menneskepilot.

Det er Brie Larson, som i 2016 modtog en Oscar-statuette for sin medvirken i ’Room’, der skal sikre galaksens fred som Captain Marvel. Over for hende står blandt andre Samuel L. Jackson (’The Hateful Eight’), Annette Bening (’American Beauty’) og Jude Law som kommanderende for Kree-miltærenheden Starforce og Danvers superheltementor.

Premiere 6. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Selvhenter’

En fordrukken far, der falder død om i Spanien, 2000 kilometer væk fra sine sønner i Danmark. Det lyder ikke særligt sjovt, men i ’Selvhenter’ forvandles hændelsen til en sorthumoristisk roadmovie.

Brødrene Magnus og Emils far omkommer på en druktur i det spanske, og de to må afsted for at få liget hjem. Magnus er dog mest taget med for at få fingrene i farens Rolex, der skal rette op på hans skrantende økonomi, så det passer ham dårligt, da det viser sig at være en dyr affære at få liget transporteret tværs gennem Europa. Løsningen bliver at stikke af med liget i deres lille lejebil, og den absurde situation tvinger de to brødre tættere sammen.

’Selvhenter’ er skabt af brødrene Magnus og Emil Millang, som også besætter hovedrollerne, og historien henter inspiration fra deres egne erfaringer med en alkoholiseret far.

Premiere 7. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Van Gogh – ved evighedens port’

Willem Dafoe var kandidat til en birolle-Oscar for sin medvirken i ’The Florida Project’. I år gjaldt det hovedrollekategorien, hvor han sikrede sig en nominering for sin præstation som den plagede kunstner Vincent van Gogh.

I ’Van Gogh – ved evighedens port’ er maleren søgt til Frankrig for at forbedre sit helbred. Hans ophold i landet afføder både nogle af hans mest ikoniske billeder og de perioder, hvor han lider mest under sin psykisk ustabile tilstand.

Oscar Isaac (’Inside Llewyn Davis’) spiller van Goghs samarbejdspartner, maleren Paul Gauguin, og Mads Mikkelsen besætter også en rolle i filmen. Skaberen bag værket er instruktør Julian Schnabel, som særligt er kendt for ’Sommerfuglen og dykkerklokken’, og filmen er af mediet Rolling Stone blevet kaldt »det definitive portræt af Vincent van Gogh« og en »artistisk triumf«.

Premiere 7. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Silvio og de andre’

Silvio Berlusconis tid (over flere omgange) som Italiens premierminister var et virvar af skandaler – korruption, mafiaforbindelser og orgier, som i den italienske presse gik under navnet »bunga bunga-fester«.

Den italienske instruktør Paolo Sorrentino tager i ’Silvio og de andre’ fat i de år af sit lands historie, hvor den bundkorrupte politiker sad på magten. Det er en fortælling om alle skandalerne, men lige så meget om alt det omkring den kontroversielle figur – dem, der udnyttede hans magt, og dem, der bare gerne ville være en del af festen.

Berlusconi og Sorrentino virker som et oplagt match. Sorrentinos film er ofte overflødighedshorn af visuelle indtryk og dekadence, som det for eksempel var tilfældet med ’Den store skønhed’, der også rettede blikket mod den italienske overklasse og i 2014 vandt en Oscar for bedste udenlandske film. Til at portrættere Berlusconi træder hovedrolleindehaver fra ’Den store skønhed’ Toni Servillo til – han har tidligere forvandlet sig til en anden kontroversiel italiensk politisk skikkelse, Giulio Andreotti, i Sorrentinos gennembrud ‘Il divo’.

Premiere 14. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Alle ved det’

Hvad er det, alle ved? Det er spørgsmålet, der runger i ens hoved, når man ser traileren til Asghar Farhadis spanske psykologiske thriller med Penélope Cruz og Javier Bardem i hovedrollerne.

Spanske Carolina (Cruz) bor i Buenos Aires, men vender sammen med sin argentinske mand og børn tilbage til hjembyen i Spanien for at deltage i et bryllup. Undervejs støder familien ind i flere uforudsete begivenheder, og hemmeligheder dukker op til overfladen.

Sidste måned blev filmen nomineret i flere kategorier til Goya Awards, der er Spaniens største filmprisuddeling – blandt andet for bedste film, instruktør, mandlige skuespiller og kvindelige skuespiller. Farhadi er en af verdens største instruktører med film som ‘Nader og Simin’, ‘Fortiden’ og senest ‘Sælgeren’. Førstnævnte og sidstnævnte vandt en Oscar.

Premiere 21. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Dumbo’

Vi kender alle til den rørende fortælling om cirkus-elefantungen Dumbo, der bliver mobbet for sine store ører og taget fra sin mor.

Og det ville da være en skam, hvis elefanten ikke fik lov at slutte sig til rækken af højtelskede Disney-klassikere, som i øjeblikket bliver transformeret til live-action. Bare inden for det næste halve år får vi, udover ‘Dumbo’, serveret både ‘Aladdin’ og ‘Løvernes Konge’.

Det er selveste Tim Burton, der får æren af at forvandle tegnefilmen fra 1941 til et live-action-brag, som forhåbentlig lever op til den originale fortælling. Lad os håbe, at Burtons formkurve er stigende efter en række lunkne film de seneste år.

Premiere 28. marts

Læs også: Her er serierne, du skal streame i marts

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af