’Quicksand – størst af alt’: Gymnasiepige bliver skoleskyder i Netflix’ første svenske originalserie

’Quicksand – størst af alt’: Gymnasiepige bliver skoleskyder i Netflix’ første svenske originalserie
'Quicksand – størst af alt'

Hvordan blev den helt almindelige, småkedelige Maja en koldblodig skoleskyder med sigtekornet rettet mod sine bedste venner?

Den historie udfoldede den svenske forfatter Malin Persson Giolito i 2016 med romanen ’Størst af alt’, der tog krimielskere med storm og modtog Det Svenske Krimiakademis pris for årets svenske krimiroman. Bogen blev hyldet som en medrivende beretning om den svenske overklasses skyggeside og som en kløgtigt fortalt retssalskrimi.

En af forfatterne bag DR-serien ’Broen’, Camilla Ahlgren, har omskrevet romanen med den engelske titel ’Quicksand’ til skærmen, og resultatet er Netflix’ første originale svenske serie. Hvor Danmarks første Netflix-eventyr førte til apokalyptisk tilstand i ’The Rain’, er ’Quicksand’ en virkelighedsnær ungdomsserie set i lyset af en ubegribelig tragedie.

For det hele starter i en blodpøl af unge, livløse kroppe og den gispende Maja (Hanna Ardéhn). Først synes Maja at være den eneste overlevende i klasselokalet på Djursholms gymnasium, men i virkeligheden er drabene sket ved hendes hånd. Snart tiltales hun for mord og ender i isolation. Hendes eneste kontakt med omverdenen er fængselsvagter og hendes tildelte forsvarsadvokat i skikkelse af svensk-danske David Dencik.

Fanget i sine egne tanker og en uafrystelig choktilstand begynder Maja at huske, hvad der skete op til den dag. Mens Maja og seeren knap ænser Sveriges besættelse af Djursholmpigens mordmassakre, prøver hun at genleve de skæbnesvangre sekunder for at få afklaring. Gennem en serie af flashbacks forsøger hun at forstå.

For Maja ligner ikke den skoleskyder, virkelighedens medier ofte afbilder. Hun er en vellidt og almindelig pige, der ikke driver dobbeltliv eller forsvinder i internettets mørkeste afkroge. Til gengæld ændrer hendes tilværelse sig, da den kønne rigmandssøn og bad boy Sebastian (Felix Sandman) kaster sine øjne på hende. Smaskforelsket og ridende på en bølge af sommerfugle og sorgfri kærlighed bliver hun kærester med skolens lækreste fyr.

Hanna Ardéhn og Felix Sandman i ‘Quicksand’.

Det viser sig dog hurtigt, at Sebastian er utilregnelig og har et anstrengt forhold til sin familie. Sebastians far smed hans mor for døren med ordene: »I vores familie går vi ikke ud med skraldet, det har vi folk til«.

Noget tyder på, at Sebastian på trods af afskyen for sin far tænker på samme måde. Han er skødesløs, holder vilde fester og udspyer en ustyrlig latterrus, da Maja kører galt i hans fars bil.

Maja opsluges af sin forelskelse og forsøger at beskytte Sebastian mod alverdens ondt, når nu ingen andre vil. Hengivenheden foruroliger både hendes klasselærer og vennerne Amanda og Samir, og selv da Maja begynder at tvivle på, hvor god Sebastian er for hende, holder hun fast i sin næstekærlighed.

’Quicksand’ skaber en realistisk og umådeligt troværdig fortælling om Majas vej ud i tovene, og Hanna Ardéhn fortjener stor ros for at spille sin karakter så sympatisk, at man faktisk langt hen ad vejen forstår hendes rejse. Faktisk er både Felix Sandman, Ella Rapich og William Spetz overbevisende som henholdsvis den rodløse Sebastian, den velmenende veninde Amanda og den begavede outsider Samir.

Hvor film som den danske ’Rich Kids’ ufrivilligt parodierede de overklassebørn, den ville skildre med empati, er ’Quiksand’ – trods overudtalt rigdom og overdrevne narkofester – en jordnær og genkendelig ungdomsserie.

Det er den, fordi den i bund og grund handler om de uforklarlige ting, man gør i kærlighedens navn, og om hvordan manglen på omsorg dræber en indefra. Bogens svenske titel stammer fra Paulus’ Første Brev til Korintherne, hvor det lyder, at kærligheden tåler alt, tror alt, håber alt og udholder alt. Størst af alt er kærligheden.

Desværre tåler kærligheden næsten for meget i ’Quicksand’. De mange flashbacks til Majas konfrontation med sine handlinger i isolationshelvedet, afhøringerne og rettergangen samler sig ikke til mere end en solid serie, men den er en foruroligende affære, så længe det varer.


Kort sagt:
Netflixs første svenske serie fortæller gennem et tragisk skoleskyderi en medrivende historie om det retslige efterspil, men det er især den unge Majas møde med kærlighed og svigt i den Stockholmske overklasse, der fænger.

Læs også: Disse serier skal du streame i april – fra en vis HBO-drageserie til en komedieperles farvel

Tv-serie. Hovedforfatter: Camilla Ahlgren. Medvirkende: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Dencik, Ella Rapich & William Spetz. Spilletid: 6 afsnit á 45 min.. Premiere: Den 5. april på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af