Alba August og Mikkel Boe Følsgaard om ’The Rain’ sæson 2: »Det er crazy at have en kæmpe fucking plakat af dit fjæs på Nørreport Station«

Alba August og Mikkel Boe Følsgaard er tilbage i hovedrollerne i anden sæson af Netflix’ først og hidtil eneste danske serie, ‘The Rain’. På trods af en lunken medfart i den danske presse har serien fået fans over hele verden. Vi mødte de to skuespillere til en snak om at vende tilbage til det postapokalyptiske univers.
Alba August og Mikkel Boe Følsgaard om ’The Rain’ sæson 2: »Det er crazy at have en kæmpe fucking plakat af dit fjæs på Nørreport Station«
Mikkel Boe Følsgaard og Alba August i 'The Rain' sæson 2. (Foto: Per Arnesen/Netflix)

Da’The Rain’ havde premiere på Netflix i maj sidste år, var det intet mindre end historisk. Ikke blot var serien den første dansksprogede af slagsen på verdens mest populære streamingtjeneste, det var også i dansk sammenhæng noget så sjældent som en postapokalyptisk fortælling, hvor fædrelandet rammes af en dødelig virus og efterlades i ruiner.

Sæson 2 fortsætter, præcis hvor den første slap med gruppen af overlevere på flugt fra organisationen Apollon, der har skabt virussen. I gruppen finder man blandt andet søskendeparret Simone (Alba August) og Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) og den hårde, men snarrådige Martin (Mikkel Boe Følsgaard). Apollon viser dog ikke at være gruppens eneste problem, da virussen har muteret, og den ellers immune Rasmus bliver en omvandrende dødstrussel for dem alle.

At det er Netflix, der står bag serien, mærkes tydeligt, når de for andet år i træk har inviteret journalister fra hele Europa til pressedag på det femstjernede Hotel D’Angleterre i indre København. Vi fik en kort audiens med Mikkel Boe Følsgaard og Alba August.

Alba August

»Det er i virkeligheden en blandet følelse«, fortæller Følsgaard, da vi spørger, hvordan det er at vende tilbage til en rolle og et univers, man kender i forvejen. »På den ene side er det jo nemt og dejligt og trygt, da det store karakterarbejde blev lavet i forbindelse med sæson 1. Men på den anden side er der jo også en masse frygt forbundet med, at man gerne vil rykke både historien og karaktererne et nyt sted hen. Så det er en blandet landhandel«.

»Man kommer hurtigt tilbage i det«, stemmer Alba August i. »Allerede ved første reading på sæson 2 var man tilbage i rollerne. Man finder karakteren med det samme, når man læser manus. Men så er der også noget med at komme tilbage til det samme kostume og en verden, hvor der ikke er så meget tøj. Det synes jeg faktisk var nederen – at skulle tilbage i den gamle skjorte!«.

Mikkel: »Det sjove er, at der er et tøjskifte i afsnit to af den nye sæson, hvor vi bare alle sammen tænkte: ‘Yes mand, nyt kluns!’. Det var virkelig et dejligt øjeblik«.

Alba: »Det var jo faktisk det fedeste ved sæsonen!«.

Man møder ikke Netflix på gangen

På sæson 1 fik I mulighed for at give feedback på manuskripterne og jeres karakterers udvikling. Fortsatte denne praksis på sæson 2?
Alba: »Ja, endnu mere tænker jeg, for man turde tage mere ejerskab over det. Ved sæson 1 syntes jeg bare, at Netflix var det sejeste i verden. Det var så surrealistisk. Og på en måde ville man bare please dem. Det var svært at mærke min egen intuition i det. Det har været nemmere her på sæson 2 at stole på, hvad der virker. Vi har også fået nye instruktører denne gang. Selvom det var en rigtigt god oplevelse med første sæson, så har det været dejligt at få nogle ind med nogle nye ambitioner. Så det var næsten som at lave en ny spillefilm«.

Mikkel: »Og så er Jannik (Tai Mosholt, showrunner og manuskriptforfatter, red.), meget inkluderende og hiver os ind enkeltvis til samtale. Og vi kan skrive til ham på nærmest alle timer af døgnet med idéer og tanker. Selvfølgelig sorterer han meget i det, men man kan godt se nogle gange at, hov, så var der kommet noget med. Det er fedt«.

Det virker som om I har ret frie tøjler, når I laver serien. Kan man overhovedet mærke Netflix’ tilstedeværelse?

Mikkel: »Ja, det synes jeg godt, man kan. Når det kommer til stykket, så er det jo os, der skal lave det, og stå og løse scenerne, men der er også momenter, hvor man kan mærke, at Netflix har været inde over og sige, at de vil gerne have, at det går i en specifik retning. Hvis man så begynder at stille spørgsmålstegn ved det, kan man godt mærke, at det er deres ønske, så det skal vi gøre. Det har jeg også dyb respekt for, for et eller andet sted er det jo deres serie, men det er bare lidt fjernt for os.

Normalt, herhjemme i Danmark, hvis man arbejder for DR eller TV 2, så møder man gerne produceren på gangen, som man lige kan snakke med. Derimod bliver Netflix et lidt diffust begreb, som man aldrig rigtig møder, når vi sidder og snakker om handlingen eller karaktererne«.

Alba: »Det er jo vildt dejligt, at de er så engagerede. Man føler, at de sætter meget pris på serien. At den betyder meget for dem. Men de holder jo også til andre steder end i Danmark«.

Mikkel Boe Følsgaard og Alba August i ‘The Rain’ sæson 2. (Foto: Per Arnesen/Netflix)

Mikkel: »Forretningsgangen er meget anderledes. Selvfølgelig er vi et dansk hold, det er Jannik, der skriver det, og Miso Film, der producerer det. Men der er alligevel nogle andre måder, det kører på med Skype-møder og nogle ting, man ikke er vant til«.

Alba: »Men det er mega fedt at lave noget, der er så stort. Det kan mærkes alene på promoveringsprocessen, blandt andet i forhold til sociale medier. Det har de bare styr på. Og så har de mulighed for at lave en kæmpe fucking plakat af dit fjæs på Nørreport Station, det ville jo aldrig ske med en helt dansk serie. Det er bare crazy at opleve«.

Mikkel: »Det er jo i virkeligheden en ret nicheagtig science fiction-teenageserie. Det ville jo aldrig have gået søndag klokken 20 på DR, for der skal man ramme meget bredere. Det at have en platform, hvor man faktisk kan skabe sådan en serie og få midlerne til det, det er jo en sindssyg frihed«.

Fans i hele verden

Serien fik blandede anmeldelser af de danske medier. Sidder I og følger med i kritikken af serien i pressen eller på de sociale medier, og er det noget der påvirker jer?
Mikkel: »Nej, jeg tror, man ville blive tosset i hovedet, hvis man sad og skulle læse alle kommentarer på de sociale medier. Det er klart, at selve anmeldelserne, der kom ud, lige da første sæson havde premiere, læste man, og de var jo blandede«.

Alba: »Det, der betyder noget for mig, er, hvor mange, der har set den, tror jeg. Det betyder mere for mig, at den er blevet så stor. Det motiverer til at ville lave noget godt«.

Mikkel: »De beskeder, vi får direkte på de sociale medier, er meget positive. Folk skriver direkte til én og er virkelig fans af serien«.

Alba: »Og bare i dag har vi mødt journalister fra blandt andet Saudi Arabien og Tyrkiet, der fortæller de vildeste ting om serien i deres lande. Det er totalt overvældende«.

Så den danske presses holdning…
Mikkel: »…virker lidt mindre, i hvert fald. Fordi man kan mærke, at det virker på så mange andre mennesker«.

At sætte ord på idéer

Når I står på optagelserne, kan I så mærke, at I laver en serie til et internationalt publikum, hvor de fleste ikke forstår dansk?
Mikkel: »Nej, det synes jeg ikke. Når vi spiller, så spiller vi på dansk. Vi dubber det jo så selv til engelsk efterfølgende, men det er en proces, der kommer efter optagelserne. Det er ret anderledes, end hvad man plejer at gøre herhjemme. Men når vi laver det, er det som at lave en normal dansk serie«.

Mikkel Boe Følsgaard. (Foto: Per Arnesen/Netflix)

Alba: »Men der er helt klart nogle enkelte replikker eller jokes, som ikke virker i andre lande, som vi blev nødt til at ændre lidt. Så bliver det lidt anderledes end talesprog, og det må man bare acceptere og æde«.

Mikkel, sidst Soundvenue snakkede med dig om serien, sagde du, at din rolle på optagelserne lidt mindede om Jesper Christensens i ‘Arvingerne’, som den ældre og mere erfarne…
Mikkel: »Ha, sagde jeg virkelig det?«.

Det er du i hvert fald citeret for. Kan man mærke på dynamikken i jeres gruppe af skuespillere, at det nu er sæson 2, og at I har arbejdet sammen før?

Mikkel: »Vi kender jo hinanden så godt. Og så er der nogle af os, der er større blandehoveder end andre i forhold til materialet. Jeg er helt klart en af dem, der hele tiden siger noget, hvis der er noget, jeg ikke forstår, eller jeg har en idé til noget«.

Alba: »Jeg oplever også nogle gange, at jeg tænker noget, men jeg er ikke lige så erfaren som Mikkel, så jeg kan ikke helt finde ud af, hvad det er, eller hvordan jeg skal sætte ord på det. Men så kan Mikkel sige noget, hvor jeg tænker: ’Det giver så meget mening’«.

Mikkel: »Man kan også virkelig mærke, at sådan en som Lukas (Tønnesen, red.), der spiller Rasmus, virkelig har løftet sig. Han kommer også med skarpe, gode idéer nu og blander sig«.

Alba: »Ja, er du sindssyg. Når man er tryg ved hinanden, så har man også mere adgang til hinanden. Det er nemmere at skubbe til nogen, man kender, end at kaste sig i favnen på en, man aldrig har mødt før«.

Mikkel: »De nye folk, der er kommet ind, har også været med til at ruske lidt til det hele og komme med nye indspark. Der er kommet nogle rigtigt gode spillere ind og har løftet den nye sæson«.

‘The Rain’ sæson 2 har premiere på Netflix 17. maj.

Læs også: ‘The Rain’: Det bedste og værste i Netflix’ danske sci-fi-dystopi

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af