Vores største håb for ‘Game of Thrones’-finalen

Forventningerne har aldrig været større til et enkelt tv-serieafsnit. På kun 80 minutter skal hovedforfatterne David Benioff og D.B. Weiss, der selv instruerer finalen, binde knude på en af de mest komplekse fortællinger om krig og magt i populærkulturen. George R.R. Martin har lovet en bittersød udgang på sagaen om is og ild, men hvad kan vi egentlig forvente os? Her er otte ting, vi krydser fingre for under ‘Game of Thrones’-finalen.
Vores største håb for ‘Game of Thrones’-finalen
Isaac Hempstead-Wright i 'Game of Thrones'.

1. At Bran tager sig sammen

Brandon Stark også kendt som The Three-Eyed Raven også kendt som den mest håbløse karakter i Westeros lige nu. I løbet af den aktuelle sæson har han udsagt hver af sine replikker med en svævende stemmeføring, mens han har stirret tomt frem for sig og er forsvundet ind i uvisheden. Allerede i sæsonens første afsnit anede man, at den mægtige skikkelse, der har adgang til hele landets hukommelse, var hensat til at blive et gumpetungt ekspositionsværktøj. Nu får Bran en sidste chance for at tage sig sammen.

Han spillede fallit fra sin kørestol i kampen mod The Night King – nuvel, han havde sikkert set Aryas komme i et af sine gudesyn, men for os seere lignende det mest, at han forsøgte at efterligne Leonardo DiCaprios »cerebral palsy«-fjæs fra ‘The Wolf of Wall Street’ – og han har siden hen stirret tomt ind i flammerne i Winterfells pejs.

Men nu hvor Daenerys for alvor har stadfæstet sit vanvid, håber og tror vi, at den treøjede ravn skrider ind for at redde Westeros fra sin undergang. Bran var trods alt involveret i sagen om Jons rigtige ophav, så noget tyder på, at han endnu ikke har set sig for fin til seriens realpolitiske spil.

Hvem ved – måske indser han, at skabelsen af en ny White Walker er den eneste måde at få den gale Targaryen ned med nakken?

Peter Dinklage i ‘Winterfell’.

2. At Tyrion tager sig sammen

Tyrion, Tyrion, Tyrion… Du har ikke været helt lige så slem som Bran, men vi havde ærlig talt forventet mere. Siden sæson 2 har du bevist, at du som få andre forstår spillet om tronen. Du beviste, at du var en leder, da du reddede King’s Landing med kløgt og mod i ‘The Battle of Blackwater’. Og du bekræftede det endnu engang, da du regerede i Daenerys’ sted i Meereen og befriede hendes drager, så de kunne vokse sig store og stærke (okay, lige netop dét skulle du måske have undladt).

Siden sæson 7 har du dog trådt ind i en ærgerlig rolle som godtroende rådgiver. Det store intellekt er trådt i baggrunden: Både da du stolede på Cerseis tomme løfter og ikke så Daenerys, for den hun var tids nok – og tilmed stak din medrænkesmed Varys i ryggen for hendes sag.

Vi håber virkelig, at Westeros’ måske største begavelse vender stærkt tilbage i sæsonfinalen og retter op på sine seneste fejltrin – og her kommer det ikke til at være nok at se på som en uskyldig tilskuer. Den sidste overlevende Lannister skal have beskidte hænder, nøjagtig som da han dræbte sin far, Tywin, på tønden.

Jon (Kit Harington) i ‘Game of Thrones’.

3. At Jon tager sig sammen

I løbet af sæson 8 har Jon Snow også holdt sig på sidelinjen. Faktisk var det først, da han så Daenerys’ galskab og sine egne mænds brutalitet i forrige afsnit, at han aktivt skred til handling i King’s Landing, efter han gennem hele sæsonen har forholdt sig passivt til sin troneret og i stedet sværget til Daenerys, mens han har svunget sværdet i hendes navn.

Det er muligvis en pointe, at åh-så-gode Jon Snow ikke længere er seriens egentlige hovedperson, fordi han simpelthen ikke egner sig til det brutale middelalderunivers – præcis som sin godhjertede surrogatfar, Ned Stark.

Alligevel ser vi gerne, at Jon aktivt træffer et valg i sidste episode i et forsøg på at bibringe orden i det ildspyende Targaryen-kaos. Vi har hele tiden troet, at Melisandres grund til at bringe ham tilbage til live, var så han kunne dræbe The Night King. Men selvom han var en vigtig brik i kampen mod De Hvide Vandrere, føles det, som om han stadig skylder.

Vi håber, at Jon for alvor bliver stillet over for et moralsk dilemma og tvinges til at træffe et valg, der vil skære dybt i hans sjæl og tvinge ham til at smide sit moralske kompas på porten. I så fald vil kampen om tronens fordærv være komplet.

Sophie Turner i ‘Game of Thrones’ sæson 8.

4. At Sansa ender på Jerntronen

Det ville simpelthen være for let, hvis Jon endte på Jerntronen. Siden hvornår har arveret været et begreb, der blev håndhævet i ‘Game of Thrones’? Og siden hvornår har den mest oplagte og uselviske og ustrategiske leder også været den, der har fået magten? Sansa er derimod et langt mere interessant bud på en regent.

Hun har bevist, at hun har sine undersåtter for øje, og samtidig står hun som en ny generations Littlefinger, der ikke har tænkt sig at blive gelejdet rundt i manegen. Den eneste åbenbare forskel på hende og læremesteren er, at hun ikke ønsker magten selv, men kun påtager sig den af pligt.

Det store spørgsmål er så, om hun kan blive ved med at fastholde de gode intentioner, eller om hun i sidste ende ville bukke under for Jerntronens korruption. Hvis hjulet endelig skal brydes, er Sansa dog det absolut bedste bud.

Maisie Williams i ‘Game of Thrones’

5. At Arya bruger sin faceless-evner en sidste gang

Arya frasagde sig ganske vist sin titel som No One, da hun forlod Braavos med ordene: »Jeg er Arya Stark af Winterfell« i sæson 6. Det stoppede hende dog ikke fra at bruge sine Faceless-skills til at slagte hele Frey-huset i første afsnit af sæson 7. Siden har hun dog afholdt sig fra at benytte de ellers oplagte ansigtsmasker. (Nogen har teoretiseret, at den eneste måde, hun kom tæt på The Night King, var gennem en White Walker-maske, men den er der vist ingen, som køber.)

Vi håber dog, at David Benioff og D.B. Weiss har fundet en elegant måde at inkorporere Aryas ‘Mission Impossible’-agtige evner som hamskifter. Det kunne på papiret være et twist af den slags, ‘Game of Thrones’ er gjort af – og samtidig slå fast, at Aryas plads aldrig kommer til at være ved hoffet.

Euron Greyjoy og Cersei Lannister i ‘Game of Thrones’.

6. At ingen af de døde fra King’s Landing genopstår

Da Brienne lagde an til at give Stannis nådestødet i sæson 5, hvorefter der blev klippet til sort, spekulerede mange i, at den stålsatte Baratheon slet ikke var død. Det viste sig selvfølgelig ikke at være sandt, men i ‘Game of Thrones’-universet har man aldrig været helt død, før man har trukket sit sidste åndedrag på skærmen (og selv ikke da ville Jon forlade os). I slaget om King’s Landing var der da også mange karakterer, som vi ikke direkte så dø.

I vores interview med Pilou Asbæk fortæller skuespilleren, at han personligt insisterede på ikke at udånde foran kameraet. Vi håber dog ikke, at hverken Euron (sorry, Pilou), The Hound eller Jaime og Cersei på mirakuløs vis stadig er i live i starten af næste episode. Og lad os være ærlige: Med kun 80 minutter tilbage har serien bestemt ikke tid til at genåbne selv den mindste plottråd. Hvilket leder os til næste punkt…

Brienne (Foto: Helen Sloan/HBO)

7. At seriens elskede biroller får en værdig afslutning

…Det virkede nemlig til, at serien sagde farvel til både Sam, Bron og Tormund i afsnit 4, hvilket får én til at frygte, at disse elskværdige biroller ikke kommer til at optræde i sæsonfinalen. Samtidig er Brienne, Davos og Gendry kørt så meget ud på et sidespor, at det synes svært at ane en tilfredsstillende ende på deres fortællinger.

De fortjener dog alle én sidste betydningsfuld scene, så de for alvor kan afrunde deres årelange rejse – måske lige med undtagelse af fanservice-værktøjet Tormund. Logisk ville det også give mening, at disse karakterer bliver konfronteret med Daenerys’ galskab på den ene eller den anden måde.

Brienne og Davos befinder sig åbenlyst i slaglinjen som henholdsvis Sansa og Jons højrehånd, mens man også kunne forestille sig, at den nyslåede lord af Storm’s End, Gendry, Tarly-slægtens foreløbigt sidste arving Sam og den nye lord af Highgarden, Bron tvinges til at sige fra over for den gale dronning – eller sluge kamelen for at beholde deres magt. Og lader Tormund virkelig Brienne forsvare Stark-familien alene? Forhåbentlig ikke.

Vi håber ikke, ‘Game of Thrones’ slutter sådan her.

8. Alt andet end en lykkelig slutning

George R.R. Martin har lovet en bittersød slutning, og vi håber virkelig, at han holder ord. I takt med at gråzonerne, der tidligere har defineret ‘Game of Thrones’, er blevet udskiftet med en mere sort-hvid-kamp mellem det onde og det gode, kan man kun håbe, at serieskaberne sender publikum til tælling en sidste gang.

Det skal gøre ondt – både på karaktererne og seeren – når det endelige opgør skal stå, og vi omsider finder ud af, hvem der ender på Jerntronen, om hjulet langt om længe bliver brudt, eller om hele Westeros går op i røg. Efter sidste episode er der da også meget, som tyder på, at serien har kurs mod en nihilistisk afslutning uden nogen åbenlys sejrherre.

‘Game of Thrones’ har altid handlet om krigens ofre, mens slægtsbånd og magtliderlighed har determineret det otte sæsoner lange drama og ført til så meget død og ødelæggelse, at det næsten er svært at begribe. Det ville være helt i George R.R. Martins ånd, hvis moralen i sidste ende er, at ingen nogensinde kan vinde kampen om tronen.

Læs også: De største spørgsmål før den store ‘Game of Thrones’-finale

Læs også: Anmeldelse af ‘Game of Thrones’ afsnit 5 – storslået opgør reduceret til en enkelt pointe

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af