’Helved’: Mørkt plottwist sender Turbomodul-duos nye komedieserie ud på et højdepunkt

3 6

Når man ser på, hvor mange millioner de globalt favnende streamingtjenester smider efter lokalproduktioner, havde de færreste nok regnet med, at Amazons første danske projekt skulle være en serie som ’Helved’. Den nye komedieserie er utvivlsomt lavet på et noget mindre budget end eksempelvis Netflix’ ’The Rain’ og HBO’s kommende Pelle Erobreren-serie. Til gengæld har ’Helved’ nogle stærke komiske talenter bag sig.


Lars T. Therkildsen
og Charter McCloskey startede på Youtube og har siden haft stor succes på TV 2 Zulu med deres skæve komedieunivers, både i sketchshowet ’Turbomodul’ og i flere programmer om den lettere fatsvage Jacob Ditzel-karakter.

Den nye Amazon Prime-serie fortsætter med den absurde og sorte humor i jyske omgivelser – nu tilsat et overnaturligt element. McCloskey spiller København-tilflytteren Albert, som vender hjem til sin dysfunktionelle familie for at fejre farmorens 80-års fødselsdag. Han er ikke bare fanget i anstrengende selskab, men også i et tidsloop. Da dagen er ved at være omme, spoles tiden på mystisk vis tilbage, og en tydeligt frustreret Albert må begynde forfra.

Det er som bekendt ikke første gang, at tidsloop-konceptet benyttes med komik for øje. ’Groundhog Day’ med Bill Murray står fortsat som en klassiker i den snævre komediegenre, ligesom sidste års Netflix-serie ’Russian Doll’, hvori hovedpersonen konstant døde og genoplevede sin egen fødselsdagsfest, var ganske underholdende.

’Helved’ tydeliggør, hvor svært det er at skabe nok variation i sådan et koncept, der jo har gentagelsen som grundprincip. Therkildsen og McCluskeys idé om at være fanget til et familiearrangement, hvor tiden ofte i forvejen synes at stå stille, og hvor man hvert år har de samme roller og ritualer, er egentlig ret genial. Desværre kan udførslen ikke helt følge med. Selvom Albert gennem det overnaturlige koncept har et klart mål – at slippe ud af tidsloopet og desuden finde ud af, hvad pokker der foregår – bliver fortællingen simpelthen for stillestående og retningsløs.

Castet fra ‘Helved’.

Det skyldes måske, at de to bagmænd har skruet en smule ned for udskejelserne og den overenergiske skuespilstil. Den mere underspillede familiedynamik, som indeholder mange (tilsigtet) akavede pauser, passer rigtigt godt til den gennemførte visuelle stil med statisk kamera, matte farver og meget luft omkring de stillestående personer i billedet. I længden bliver det dog en smule kedsommeligt at overvære de ensidede karakterers få gags blive fremført igen og igen.

Den skabsalkoholiske far Jens (Uffe Rørbæk) skal for eksempel konstant på wc for at drikke Jägermeister i det skjulte, og så er han umanerligt dårlig til at holde tale. Imens snakker svoger Dennis (Kasper Gross) ikke om anden end sin spritnye Tesla, som han er mægtig stolt af.

Charter McCloskey bringer med sit særegne skuespil en anden uforudsigelighed til den ynkelige hovedkarakter. Det er simpelthen svært at vide, hvor man har ham. Det ene øjeblik virker han som en meget normal om end håbløs ung mand, der gerne vil være skuespiller. Det andet gør desperationen ham til en rablende psykopat, der forsøger at brænde barndomshjemmet ned. Men der er også mange gentagelser i hans fortvivlende udbrud.

Seriens højdepunkt optræder til allersidst. For kommer man igennem de første fem afsnits tomgang, byder sidste afsnit på et plottwist af de helt store, der naturligvis ikke skal afsløres her. Lad os bare sige, at mysteriet om Alberts tidslige fangenskab løses på en meget anderledes måde. For første gang rammes man virkelig af komedieserien, hvis skæve komikstil tager en mørk og forstyrret drejning.

Inden da har der desværre bare været fem ret ensformige afsnit, som, trods deres korte spilletid på mellem 10 og 20 minutter, ofte føles lidt for lange.


Kort sagt:
Et dystert og overraskende plottwist kan ikke redde ’Turbomodul’-duoens nye Amazon-serie fra at blive for ensformig.

Læs også: Her er serierne du skal streame i september – fra nye TV 2-satsninger til Netflix’ milliardtransfer

Tv-serie. Hovedforfatter: Lars T. Therkildsen . Medvirkende: Charter McCloskey, Uffe Rørbæk, Sofie Stougaard, Kasper Gross, Miri-Ann Beuchel og Karen Lis Ahrenkiel. Spilletid: 6 afsnit á 10-20 min.. Premiere: Kan ses på Amazon Prime
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af