’Mad Max’-instruktør George Miller byder ind i diskussionen om superheltefilm

’Mad Max’-instruktør George Miller byder ind i diskussionen om superheltefilm
George Miller i Cannes 2016. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)

Martin Scorseses kritik af Marvel og andre såkaldte forlystelsesparkfilm har fyldt meget i spalterne dette efterår. Et af instruktørens mange kritikpunkter var, at filmene i højere grad var skabt som produkter specifikt skræddersyet til at ramme et størst muligt publikum i modsætning til at være en instruktørs personlige kunstværk. Denne kritik fik mange Marvel-fans op af stolene. De mente, at Scorsese fremstod reaktionær og arrogant – og vigtigst af alt – slet ikke forstod, hvad superheltefilmene betød for de mange fans.

Hvis der er nogen, som har formået at lave en film, som både kan kategoriseres som en vild rutsjebanetur og en stor kunstnerisk bedrift, må det være australske George Miller, der med ’Mad Max: Fury Road’ blandede de to poler på fornemste vis. I et interview med Deadline blev George Miller derfor spurgt ind til sine tanker om superheltefilmens kunstneriske kvaliteter, og han er langt fra enig i Scorseses kritik:

»Jeg ser dem alle sammen. For at være helt ærlig, i forhold til denne debat, så vil jeg sige, at cinema er cinema, og det er en bred palet. Den ultimative test er, hvad filmene betyder for publikum», fortæller ’Mad Mad’-instruktøren og uddyber:

»Der er et godt citat, jeg så, der giver god mening i forhold til det, vi laver. Det kommer fra swahilianske historiefortællere. Hver gang de færdiggjorde en historie, sagde de: ’Historien er nu blevet fortalt. Hvis den er dårlig, så er det min skyld, fordi jeg er historiefortælleren. Hvis den er god, så tilhører den alle’«.

Selv har Miller, der netop har bekræftet endnu en ’Mad Max’-film, været millimeter fra at instruere en superheltefilm. Tilbage i 00’erne var forproduktionen på den nu skrinlagte ’Justice League: Mortal’ nået relativt langt. Der var et færdigt manuskript, ligesom Armie Hammer angiveligt var blevet castet som Batman.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af