New York, I love you: Syv film, der får os til at savne det store æble i en coronatid

New York er hårdt ramt under coronakrisen, så vi bringer her en længselsfuld filmhyldest til den ikoniske metropol, vi håber på snart at gense i storform. Igennem historien er New York blevet skildret af en alenlang række klassikere fra ’Annie Hall’ til ’Taxi Driver’ og ’Do The Right Thing’, men denne gang retter vi blikket mod seks små perler fra nyere tid.
New York, I love you: Syv film, der får os til at savne det store æble i en coronatid
Mark Ruffalo og Keira Knightley i 'Begin Again'.

‘Begin Again’ (2013)

Keira Knightleys hjerteknuste sangerinde Gretta – som er blevet dumpet af sin spradebassekæreste Daves (Adam Levine) – og Mark Ruffalos musikproducer Dan mødes i et fælles følelsesmæssigt og professionelt hul, og nye toner opstår i bogstaveligste forstand ud af duoens musikalske samarbejde på New Yorks gader og tage.

Den hvinende søde præmis til trods lykkes det instruktør John Carney (manden bag ’Once’) at iscenesætte en alternativ romance, der ikke hylder tosomheden så meget som tilfredsstillelsen ved at realisere sig selv på egne præmisser. Catherine Keener og Hailee Steinfeld leverer stærke birollepræstationer som henholdsvis Dans ekskone og teenagedatter, der har opgivet musikmandens selvfede udskejelser, mens James Corden som bedstevennen Steve gør sit for at hive Gretta op af selvmedlidenhedens post-breakup-sump.

Uanset hvad man måtte mene om Knightleys evner som lovende indie-sangerinde (helt pitch perfect bliver det aldrig), er ’Begin Again’ (med den misledende vamle danske titel ‘Forelsket i New York’) en opløftende oplevelse og et kærlighedsbrev til New York, hvis overraskende slutning forsager genrens forudsigelige klicheer.

Kan ses på Filmstriben og Blockbuster.

Jessica Williams i ‘The Incredible Jessica James’.

‘The Incredible Jessica James’ (2017)

Jessica Williams, podcastvært i ‘2 Dope Queens’ og tidligere ‘The Daily Show’-korrespondent, er en åbenbaring i Jim Strous’ (‘New York, I Love You’) Netflix-film, der kæler for drømmen om at vende den danske leverpostejshverdag ryggen og slå teltpælene ned over there. Uanset hvor urimeligt svært det måtte være at tjene til føden.

Jessica spiller Jessica, en frustreret manuskriptforfatter i Brooklyn-kvarteret Bushwick, der er ved at komme sig over bruddet med sin kæreste (Lakeith Stanfield), går på katastrofale Tinder-dates og forsøger at sælge sit arbejde til et hvilket som helst teater i New York, der vil have det. Da veninden Tasha (Noël Wells) sætter hende op med nyligt fraskilte Boone (Chris O’Dowd), ligner det endnu et tåkrummende mismatch, men snart bonder Boone og Jessica over deres åndssvage ekser. 

Filmen er har sine ujævne momenter, men Williams brillerer udi gyldent tørre replikleveringer, som når hun opfordrer kvinderne til et babyshower til at gøre »oprør mod patriarkatets paradigmer« og skyder en fejlslagen date ned med ordene: »Jeg ville seriøst hellere have menstruation i 1000 år end at have den her samtale«. En kæk komedie, hvis optimisme er tiltrængt lige nu.

Kan ses på Netflix.

Greta Gerwig og Lola Kirka i ‘Mistress America’.

’Mistress America’ (2014)

Noah Baumbach er noget nær lige så uløseligt forbundet med New York, som Woody Allen var det i 1970’erne, og de to instruktører nærer da også samme forkærlighed for speedsnakkende, semineurotiske antihelte og heltinder, der famler sig igennem æblet med morsomme, melankolske og knivskarpt forfattede dramatiske følger.

Sammen med sin newyorkermuse, manuskriptpartner og baby mamma Greta Gerwig har Baumbach givet os ’Mistress America’ og ’Frances Ha’, der begge har Gerwig i hovedrollen som Annie Hall-møder-Hannah fra ’Girls’-lignede typer. Og som begge har været toneangivende for moderne indiefilms bittersøde, humoristiske hudfletninger af New Yorks millennialgeneration. I førstnævnte spiller Gerwig karismatiske Brooke, der giver sin kommende stedsøster Tracy (Lola Kirke, lillesøster til Jemima Kirke fra ’Girls’) en berusende, om end kaotisk introduktion til newyorkerlivet, og filmen er en rørende ode til komplicerede kvindevenskaber i neonskæret fra Time’s Square.

Kan ses på Blockbuster og iTunes.

‘Little Men’.

’Little Men’ (2016)

Med ’Little Men’ har newyorkerinstruktøren Ira Sachs skabt en usvigeligt smuk film om gentrificeringen af New Yorks gamle, skæve kvarterer og venskab, fortalt ud fra to teenagedrenges perspektiv. 13-årige Jake (Theo Taplitz) og hans forældre (Greg Kinnear og Jennifer Ehle) flytter ind i en bygning i Brooklyn, de har arvet fra familiens afdøde farfar. I stueetagen har den chilenske skrædder Leonore (Paulina García) i årevis lejet et butikslokale, og følsomme Jake – som drømmer om at blive kunstner – bliver hurtigt bedstevenner med Leonores søn Tony (Michael Barbieri), der et udadvendt energibundt med skuespillerambitioner.

Drengene beslutter sig for, at de begge vil søge ind på LaGuardia High School for the Performing Arts, men omkring dem bekynder problemerne at ulme, idet Jakes forældre vil firedoble huslejen for Leonore. For Brooklyn er blevet et smart kvarter, der ikke længere synes at kunne rumme de små forretningsdrivende.

’Little Men’ griber dig om hjertet og krystalliserer problemerne med at bevare New Yorks nostalgiske charme overfor kapitaliseringen, der trækker klasseskellene skarpt op og kalder på en større grad af, ja, samfundssind.

Kan ses på Filmstriben og Blockbuster.

‘Brooklyn’.

’Brooklyn’ (2015)

Det ville være nemt at anklage manusforfatter Nick Hornby (’About a Boy’) for at smøre candyfloss-coatingen vel tykt over immigrantpigen Eilis’ (Saoirse Ronan) nye liv i fotogene New York anno 1952 – men ’Brooklyn’ er slet og ret så ovenud likeable, at det ville være synd og skam at tromle dens humanistiske optimisme med kynisme.

Landpigen Ellis fra Irland har ambitioner om en karriere i storbyen, hvor hun ligeledes forelsker sig hovedkulds i den kække italiener Tony (Emory Cohen). Men alle planer kastet op i luften, da hun møder landsmanden Jim (Domhnall Gleeson). Fortid eller fremtid? Og endnu sværere: Familie eller fremtid?

’Brooklyn’er instrueret af John Crowley og blev Oscar-nomineret til både bedste film, bedste kvindelige hovedrolle og bedste adapterede manuskript. Ronan er formidabel og 50’er-scenografien storfilmslækker – og så tilgiver man gerne en smule forudsigelighed undervejs.

Kan ses på Blockbuster og iTunes.

‘Love is Strange’.

’Love is Strange’ (2014)

Hvor mange kalamiteter kan et forhold holde til, før kærligheden begynder at føles som en hæmsko? I den fine ’Love is Strange’ af Ira Sachs (ja, ham igen!) spiller John Lithgow og Alfred Molina det ældre newyorkerpar Ben og George, som efter 39 år sammen endelig bliver gift. Men lykken som nygifte er kortlevet: George fyret uretfærdigt fra sin mangeårige stilling som musiklærer, og med Bens pension som eneste indtægtskilde smuldrer parrets økonomi fra den ene dag til den anden.

George og Ben ser sig nødsaget til at sælge deres lejlighed, og mens George flytter ind hos sine forhenværende naboer (det festglade par Ted og Roberto), må Ben tage imod husly hos sin voksne nevø Elliot og dennes familie i Brooklyn.

Det er hverken nemt eller synderligt værdigt for Ben og George at skulle indordne sig deres nye samboers hverdag og samtidig finde tid til at være sammen, og både Lithgow og Molina giver nogle af deres livs bedste skuespilpræstationer, der niver i hjertet, i takt med at problemstillingerne regner ned over de elskende. En anderledes vægtig romcom om kærlighed i livets efterår – og newyorkertilværelsen på godt og ondt.

Kan ses på Blockbuster og iTunes.

‘Frances Ha’.

’Frances Ha’ (2012)

Hele to Noah Baumbach/Greta Gerwig-samarbejder på én liste? Jep, færre kan ganske enkelt ikke gøre det i newyorkerhyldest-regi, hvor det ville være noget nær kriminelt at udelade den sort-hvide indienyklassiker ’Frances Ha’ – der også tipper på hatten til den franske nybølge i 60’erne anført af Jean Luc-Godard.

’Frances Ha’ er på en og samme tid en film af sin millennial-forvirrede tid og en fuldstændig tidløs, underholdende navlepillende ode til drømmerne i byen, der aldrig sover, med storspillende Gerwig left, right and center i fortællingen om den klodsede danser Frances, der er hjemløs i både fysisk såvel som åndelig forstand.

Frances er bare 27, men halser efter livet ,som var 30 en truende deadline for at sætte sit blivende præg på verden, og filmen vibrerer forførende af en cocktail af varm slapstick og sortkomisk melankoli, når Baumbach og Gerwig sammen skildrer kvindens eksistentielle kvababbelser og venskaber i byen (Adam Driver og Micky Sumner yder genial support), alle unge vilde alle dage har følt tilhørte dem og kun deres generation.  

Kan ses på Filmstriben og Blockbuster.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af