Biograferne gør klar til at slå dørene op – med både fryd, frygt og usikkerhed

Er landets biografer klar til at åbne 8. juni for højst halvfulde sale? Har de overhovedet nogen film at vise? Vi har spurgt dem.
Biograferne gør klar til at slå dørene op – med både fryd, frygt og usikkerhed
Disneys 'Mulan' er en af de storfilm, der skal trække publikum tilbage til biograferne.

Endelig skete det. I weekenden fik biograferne en konkret dato for deres genåbning: 8. juni.

Hvad åbningen konkret indebærer, vides til gengæld ikke endnu, men alt tyder lige nu på, at der højst må være samlet 50 mennesker i biografsalene, der ofte huser flere hundrede tilskuere.

Hvordan stiller det biograferne, har de overhovedet nogen film at vise, og hvordan vil de tage imod publikum under helt andre retningslinjer end normalt?

Vi har talt med fem biografdirektører: Dels fra arthousebiograferne Empire Bio og Grand i København samt Øst for Paradis i Aarhus. Dels fra to biografkæder i form af Big Bio i Herlev og Nordhavn og Nordisk Film, der inkluderer alt fra Imperial og Dagmar i København til Landets BioCity-biografer.

Biograferne ser bemærkelsesværdigt forskelligt på den forestående relancering.

Casper Bonavent, direktør for Nordisk Film Biografer

»Vi har lavet undersøgelser, som vi endnu ikke har publiceret, om hvorvidt gæsterne er klar, og der kan vi se, at der er en rigtigt positiv tilbagemelding. Langt de fleste svarer, at de vil gå mindst lige så meget i biografen som før covid-19. Så der er tegn på, at markedet er ved at være klar.

Vores norske biografer åbnede i fredags, så vi har selvfølgelig også kigget i den retning. De har blokeret hvert andet sæde og hver anden række, og med det udgangspunkt har der været stort set udsolgte sale, selvom de ikke har åbnet med verdens stærkeste filmprogram. Så det tyder godt.

Vi kommer konkret til at åbne vores 23 biografer gradvist. Vi starter med en enkelt i første uge og følger så op med et par mere derefter i de større byer, så vi bliver klogere på, hvordan vi skaber en tryg biografoplevelse. Vi vil selvfølgelig se på, hvilke film vi kan åbne med, og det kommer helt ærligt nok ikke til at give mening at åbne Imperial med 50 tilskuere ad gangen. Til gengæld har vi flere biografer, der er blevet ombygget med større afstand mellem sæderne, og de vil jo være oplagte at åbne.

Line Daugbjerg Christensen, direktør for Øst for Paradis

»Først og fremmest er vi bare rigtigt glade for, at det snart er vores tur i genåbningsplanen, hvis smittetrykket holdes på et forsvarligt niveau. Jeg går stærkt ud fra, at staten vil kompensere, hvis hvis vi skal åbne på mindre end 100 procent, og det er virkelig fornemt, synes jeg. Mens vi har holdt lukket, har vi øvet os i, hvordan forskellige scenarier kan se ud, så nu afventer vi bare de konkrete retningslinjer. Alt tyder på, at man kommer til at sidde på hvert andet sæde, med mindre man er en familie eller i samme gruppe.

Mikkel Boe Følsgaard og Ulrich Thomsen har de bærende roller i Christina Rosendahls ‘Vores mand i Amerika’.

Folk er allerede med på, at man skal give plads i det daglige, så om vi så skal lede publikum ud ad alternative udgange for at sprede folk, så tror jeg også, at det er fint. Vi venter lige nu på de nye premieredatoer, og så skal vi have lagt et programpuslespil, hvor en af de vigtige ting er, at der er god tid imellem visningerne til, at vi kan få gjort ordentligt rent i salene. Programmet vil være lidt løst i starten, det er klart. Men kvalitet forgår ikke, så jeg er ikke bekymret for, om vi kommer til at vise mindre slagkraftige film.

Og jeg tror, at folk glæder sig til at komme i biografen igen. Sommersæsonen er typisk lidt mere stille, og vi er jo en lille biograf, hvis største sal har en kapacitet på 101, så det gør det nemmere at håndtere de nye tiltag. Men det kilder da stadig lidt i maven«.

Henrik Obel, direktør for Big Bio i Herlev og Nordhavn

»Vi kender jo ikke retningslinjerne endnu, men det undrer os, at vi bliver lukket med 100 personer og nok skal åbne med 30-50 personer. For store, nye premierebiografer, der har været meget bekostelige at opføre, er det ikke en økonomisk farbar model. Folk vil selvfølgelig først have lyst til at gå i biografen, når de føler sig trygge, men spørgsmålet er, om de så også vil gøre det 9. juni. Det ved vi ikke. Vi har i forvejen lavsæson i juni, og alle de store film, biograferne normalt skal leve af hen over resten af sommeren, er blevet rykket.

Vi havde glædet os til at skyde sæsonen i gang med ’Top Gun: Maverick’ i juli, men den kommer nu først til december. Så har vi kun ’Tenet’ 16. juli. Al ære for, at Christopher Nolan vil holde hånden under biograferne og står fast på datoen, men vi ved endnu ikke, om den også bliver udskudt. Der er tre film i Biografklub Danmark, som vi glæder os til at vise henover sommeren, men det kan vi ikke klare os på alene. Hvis ikke der kommer en ordentlig kompensationspakke til at åbne i fase 3, ville det være bedre for os at åbne i fase 4, hvor vi så kunne byde publikum velkommen med et brag af store film«.

Mette Schramm, direktør for Empire Bio

»Vi kommer ikke til at åbne i den verden, vi er vant til, men så må vi leve med den verden, vi har. Jeg har det sådan: Vi må se at komme i gang.

Vi er gået i gang med alle mulige scenarier internt, så det bliver den bedste mulige oplevelse for publikum og medarbejdere. Det handler om alt fra, hvordan vi lægger programmet, til rengøring og sikkerhed for gæster og medarbejdere. Det er for tidligt at sige, hvordan det udmønter sig konkret, for i disse dage skal man jo bare gå på toiletter, og så er retningslinjerne for afstanden mellem folk ændret. Men man kan måske sammenligne det med, at det også er blevet anderledes at gå i supermarkedet – der er plexiglasrude ved kassen, og medarbejderne har handsker på, men man kan jo stadig godt smile og være imødekommende over for hinanden.

Robert Pattinson og John David Washington i ‘Tenet’.

Jeg håber, vi får retningslinjerne fra myndighederne i god tid, så vi kan forberede os, og at de tager hensyn til, hvordan en biograf specifikt er indrettet: For eksempel at man sidder på række og kigger den samme vej, og at alle i en sal skal ind og ud på nogenlunde samme tidspunkt.

Vi kan se, at biograferne i Norge primært er startet med ældre film – altså de film, der gik i biograferne ved nedlukningen – og det er gået meget godt alligevel. Det er for eksempel lykkedes dem at sælge billetter til den nye ’Klovn’-film. Sådan kan man forestille sig, det også bliver her – at man starter med at ’øve’ sig i at drive biograf i den nye verden med ældre film og så spæder til med nogle nye. Jeg tror på, at vi kan åbne med et program, folk vil være interesserede i«.

Kim Foss, direktør for Grand Teatret

»Det er fantastisk med støttepakkerne, men hvis ikke man følger op i genåbningsperioden, og vi skal åbne under umulige vilkår, kan det betyde lukkede biografer. Og spørgsmålet er, om vi har en kulturminister, der presser på for vores vilkår. I weekenden sagde Britt Bager i Politiken (Venstres kulturordfører, red.) i forbindelse med, om museerne kunne have åbnet her i fase 2, at Kulturministeriet ikke havde leveret materialet til tiden! Den slags er meget bekymrende.

Vi venter alle sammen på, hvad virkeligheden bliver 8. juni, og jeg kan godt blive nervøs for, hvad vilkårene er. Hvor mange kilometer skal der være mellem hver tilskuer på rækkerne? Hvordan skal vi indrette os?

Jeg er til gengæld overhovedet ikke bekymret for udbuddet. Vi har film fra før lukningen, som der stadig er interesse for – som ’Parasite’ og ’Portræt af en kvinde i flammer’ – og vi har talt med distributører, som er fleksible i forhold til at stille film til rådighed, når der er behov for det. Der ligger fire Biografklub Danmark-film, som jeg forventer skal ud i et hurtigere flow end ellers, og der er altså en medlemsbase på 200.000 mennesker i klubben, så der er vi særligt begunstiget i forhold til andre lande. Én af biografklub-filmene, Christina Rosendahls ’Vores mand i Amerika’ er sat til premiere allerede i juni.

Så det vil være en god kombination af nyt og gammelt. Og man kan også sagtens forestille sig at køre klassikere, der ikke kræver samme markedsføring som de nye titler, for eksempel ’Dommedag nu’, som havde en repremiere i december, og som kunne køres ud som et godt eksempel på, hvorfor film skal ses på det helt store lærred«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af