’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’: Netflix-serie sætter bevægende punktum for ofrene til pædofil milliardær

’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’: Netflix-serie sætter bevægende punktum for ofrene til pædofil milliardær
Shawna Rivera i 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich'. (Foto: Netflix)
STREAMING TOGETHER

Allerede i de indledende minutter af Netflix’ seneste skud på true crime-stammen introduceres vi for vores skurk:

Den nu afdøde finansmand og filantrop Jeffrey Epstein sidder med et lumsk smil i forhørslokalet. Det grynede videomateriale får hans øjne til at fremstå helt mørke og døde, hajøjne-agtige. Her bliver han konfronteret med anklager om at have begået pædofile overgreb overalt i verden. Til sidst bliver det for meget for ham. Han forlader lokalet.

Det effektive anslag i første afsnit af ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ følges op af et møde med Maria Farmer og hendes søster Annie. De blev begge misbrugt af Epstein tilbage i 90’erne. Maria fortæller, hvordan hun ved en kunstudstilling, afholdt af hendes skole, nærmest blev tvunget til at sælge hendes malerier til Epstein og konen, Ghislaine Maxwell, fordi parret havde doneret store pengesummer til skolen. Parret tilbød sågar at finansiere Maria og søsterens uddannelser.

Men det havde sin pris. Det varede ikke længe, før Maria og søsteren blev tvunget til at give ham massage og det, der er værre. Og det bliver startskuddet til et kæmpe netværk af kvinder – heriblandt en række mindreårige piger – som alle blev seksuelt misbrugt af Epstein og udlejet til magtfulde personer i hans omgangskreds. Det foregik især på hans private ø, som ildevarslende nok var en del af de amerikanske Jomfruøer.

Gennem tiden har flere kvinder, journalister og myndigheder forsøgt at få Epstein dømt. Men som den haj, han er, slap han gang på gang ud af nettet ved hjælp af sine indflydelsesrige forbindelser samt trusler mod dem, der gik imod ham. I 2008 troede alle, at man endelig havde fået ram på rigmanden, men ved hjælp af sin advokat, Alan Dershowitz, indgik han en fordelagtig aftale med dommeren Alexander Acosta (senere beskæftigelsesminister i Trump-regeringen). En aftale, der gav ham sølle 18 måneders fængsel, på trods af at han stod til livstid. Endnu værre var det, at aftalen blev gennemført, før nogle af de forulempede kvinder havde mulighed for at udtale sig.

Virginia Roberts Giuffre i ‘Filthy Rich’.

Det siger sig selv, at det er svært at finde nogen, der i en stort opsat dokumentar vil forsvare den studehandel, Epstein indgik med staten, men det er faktisk lykkedes for instruktør Lisa Bryant at få Alan Dershowitz til at medvirke. Det er uden tvivl dokumentarens største scoop. Desværre bliver hans medvirken ikke brugt til andet, end at han endnu engang får lov at sige, at alt gik efter bogen ved retssagen, og at han derudover ikke selv var involveret i nogen sexforbrydelser på trods af beskyldninger om det modsatte.

Dokumentaren fastholder, at det først var efter MeToo-bevægelsens indtog, at at kvinderne endelig kunne få sat et punktum for deres mareridt. Og ganske rigtigt: Epstein blev igen arresteret 6. juli 2019. Denne gang tydede alt på, at han var en færdig mand. Det indså han også selv, og han begik selvmord i fængslet, inden han fik sin dom. Det efterlod mange af ofrene uforløste og frustrerede.

Det er kvinderne og deres oplevelser, der udgør en stor del af Netflix-serien. Udover Maria og hendes søster møder vi en lang række andre kvinder, der blev misbrugt af Epstein. De fleste kom fra problemfyldte hjem og ofte med en historie af seksuelle overgreb bag sig. Det er dybt bevægende og urovækkende at høre de medvirkende fortælle om deres oplevelser, og om hvordan rigmanden systematisk udnyttede deres svagheder.

På trods af titlen ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ hersker der således ingen tvivl om, at det er en serie om ofrene og deres traumer. På både godt og ondt. Som seer savner man nemlig, at Epsteins person og baggrund bliver udforsket mere. Andet afsnit fortæller kort om, hvordan han snød sig til et undervisningsjob og senere indfandt sig på Wall Street, hvor han – ifølge tidligere boss Steven J. Hoffenberg – svindlede så det drev. Desværre bliver der kun kradset lidt i overfladen på alt det, der ikke direkte relaterer sig til ofrene. Det betyder desværre også, at serien fremstår mere ensporet, end den kunne have været.

Der er nemlig potentialet til en dybdegående dokumentar. Både på grund af titelpersonens vilde ungdom og gennem hans relationer til kontroversielle personager som Donald Trump, Harvey Weinstein, Bill Clinton, Kevin Spacey og Woody Allen. Desværre kommer vi aldrig i dybden med nogle af disse forbindelser. I sin levetid var Epstein omgivet af talrige kendte og indflydelsesrige mennesker, også personer uden blakkede ry. Derfor virker det som et sensationshungrende greb at nævne netop disse personer. Især når man ikke rigtigt får forklaret, hvad relationen bygger på.

‘Filthy Rich’.

Ét celebert bekendtskab får dog lidt plads i seriens sidste afsnit, nemlig den britiske Duke of York, Prins Andrew. Virginia Roberts fortæller i dokumentaren, hvordan hun blev introduceret til prinsen, da hun kun var 17 år gammel. Hun fortæller, hvordan han gned sig op af hende med sin svedige krop på en natklub og senere misbrugte hende. I den forbindelse får vi genopfrisket det famøse BBC-interview, hvor Andrew storsvedende og stammende påstår, at det ikke kunne være ham, fordi han på det tidspunkt havde en sygdom, der gjorde, at han ikke kunne svede…

At man har valgt at lægge fokus på kvindernes oplevelser, er både vedkommende og sympatisk, men det bidrager ikke med nye oplysninger. Serien fremstår mest som en opsummering af de uhyggelige, men velkendte, begivenheder, og den kommer derfor ikke til at have samme gennemslagskraft som de beslægtede dokumentarer ’Leaving Neverland’ og ’Surviving R. Kelly’.

I modsætning til fortællingerne om de to musikstjerner er man på intet tidspunkt nødt til selv at tage stilling til dokumentarens indhold. Men det er trods alt heller ikke seriens formål. Den agerer terapi for de mange kvinder, der blev misbrugt og snydt for det punktum, de havde fortjent.

Den afslutning har de fået nu. Og det er trods alt også et fint og anerkendelsesværdigt formål for en dokumentar.


Kort sagt:
’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ sætter et fortjent og tiltrængt punktum for de mange ofre, men byder ikke på ny viden om den pædofile filantrop og hans medsammensvorne.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’. Serie. Instruktør: Lisa Bryant. Spilletid: 4 episoder á 55 min. Premiere: 27. maj på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af