Jimmy Fallon blev rådet til at tie stille, da ‘SNL’-blackface-sketch dukkede op til overfladen

I mandags valgte Jimmy Fallon at åbne aftenens ’The Tonight Show’ på en tone, der lagde op til eftertænksomhed snarere end latter. Han valgte nemlig at adressere den ’SNL’-sketch, der den seneste tid er blevet hevet frem fra gemmerne, hvori han optræder med blackface-makeup.

Fallon indrømmede i mandagens åbningsmonolog, at også han har brug for hjælp til at blive klogere og til at turde sige noget frem for at tie stille, som ellers var rådet, han blev mødt med, da det trak op til shitstorm.

Den omtalte sketch, der på det seneste har været årsag til det trendende tweet #JimmyFallonisoverparty, stammer fra et ’Saturday Night Live’-show fra 2000, hvor Fallon parodierer den sorte komiker Chris Rock – med blackface-makeup. »Der er ingen undskyldning for dette,« tweetede Fallon i forbindelse med sketchens virale genfødsel. »Jeg er virkelig ked af at have taget denne utvivlsomt stødende beslutning og takker alle jer, der stiller mig til regnskab«.

»Jeg vil begynde dette her personligt og ekspandere, for det er der, vi alle sammen er nødt til at begynde – med os selv og ved at se os selv i spejlet,« begyndte Jimmy Fallon sin monolog i mandagens late night show-afsnit. »Jeg blev nødt til at se mig selv grundigt i spejlet denne uge, fordi en historie kom ud om mig i ’SNL’, der lavede en parodi af Chris Rock i blackface. Og jeg blev forfærdet. Ikke over folk, der prøvede at ’annullere’ mig eller annullere dette show, hvilket er skræmmende nok. Det, der hjemsøgte mig mest, var: Hvordan siger jeg, at jeg elsker dette menneske? Jeg respekterer denne mand mere, end jeg respekterer de fleste mennesker. Jeg er ikke en racist. Jeg føler ikke på dén måde«.

Jimmy Fallon fortsætter med at forklare, hvordan folk omkring ham havde tacklet situationen, og om hvordan den umiddelbare reaktion og rådet, der gik igen, var: Ti stille.

»Jeg blev hele tiden rådet til bare at tie stille og til ikke at sige noget,« fortæller Fallon. »Og det er rådet, fordi vi alle sammen er bange. Og jeg tog det fra dem, jeg tog rådet. Og jeg tænkte: ’Gud, nu kommer jeg til at gøre dette forkert. Du har ret, jeg kommer til at sige noget og rode mig ud i endnu flere problemer. Jeg kommer til at gøre det hele værre, jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre’«.

»Så jeg tænkte over det, og jeg fandt ud af, at jeg ikke kan undlade at sige, jeg er forfærdet, og at jeg er ked af det, og at jeg er flov. Jeg fandt ud af, at stilheden er den største forbrydelse, hvide mænd som jeg og resten af os begår; at være stille. Vi er nødt til at sige noget«.

Jimmy Fallon endte sin monolog med at erkende, at han også har brug for en hjælpende hånd til at forstå og blive klogere på hele situationen – på såvel egne fejl som strukturel og institutionaliseret racisme. Dertil fik han i afsnittet hjælp af en række eksperter, heriblandt NAACP’s administrerende direktør, Derrick Johnson, der gæster showet til et interview (se fra 3:45 i videoklippet i toppen).

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af