Thomas Vinterbergs ‘Druk’ og dansk animationsfilm udtaget til aflyst Cannes-festival – se hele programmet

Thomas Vinterbergs ‘Druk’ og dansk animationsfilm udtaget til aflyst Cannes-festival – se hele programmet
Mads Mikkelsen under en tidligere udgave af Cannes-festivalen. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)

Selvom der er større problemer i verden, må de sidde med en lidt bittersød fornemmelse over coronakrisens konsekvenser i to danske filmlejre.

Nu ligger det nemlig fast, at Thomas Vinterbergs ‘Druk’, der har Mads Mikkelsen i hovedrollen, som ventet skulle have været udtaget til årets mest prestigefyldte filmbegivenhed, Cannes Film Festival.

Festivalen skulle have fundet sted i maj, men måtte som så mange andre store events aflyse årets udgave, da Frankrig har nedlagt forbud mod store forsamlinger hele sommeren.

Den stolte og ærekære Cannes-festival er imidlertid opsat på stadig at spille en rolle i filmåret 2021 – og hjælpe en række stærke arthouse-film godt på vej ud i verden med deres unikke kvalitetsstempel i ryggen – og derfor har de her til aften annonceret hele 56 film, der skulle have udgjort The Official Selection af Cannes 2020.

Også en mere overraskende dansk film er iblandt: Jonas Poher Rasmussens animationsdokumentarfilm ‘Flee’, som handler om Amin, der kom til Danmark fra Afghanistan, da han var barn, og 20 år senere er en succesfuld akademiker, som skal giftes med sin mand. Men en gammel hemmelighed truer hans tilværelse. Det er overraskende at se ‘Flee’ i det fine selskab – og en kæmpe ære for instruktøren og holdet bag, også selvom festivalen ikke finder fysisk sted.

Normalt er øjnene særligt rettet mod, hvilke film der er udtaget til hovedkonkurrencen, men det kan man dog ikke udlede af annonceringen: Festivalchef Thierry Fremaux og co. har besluttet at offentliggøre alle filmene uden at specificere, om de skulle have spillet med om Guldpalmen i hovedkonkurrencen, ligget i lillesøsterkonkurrencen Un Certain Regard eller have haft premiere uden for konkurrence som for eksempel en Midnight Screening eller Special Screening.

Et kvalificeret gæt er dog, at Vinterbergs ‘Druk’ – der får dansk premiere 24. september – skulle have dystet om Guldpalmen. Det var trods alt i hovedkonkurrencen, ‘Jagten’ havde stor succes i 2012, og det ville være en slags degradering for Vinterberg at optræde i Un Certain Regard. Det sker ikke så tit, at store instruktører, der allerede har smagt på Guldpalmejagten, tager til takke med en sekundær udtagelse.

‘Druk’ ville formentlig have kunnet skabe debat på Croisetten med sin på papiret kontroversielle fortælling om en gruppe gymnasielærere, der eksperimenterer med et moderat, men konsekvent alkoholindtag, som gør dem til bedre lærere, ægtefæller, mennesker (i starten i hvert fald). Ud over Mikkelsen er Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe at finde i de bærende roller.

Et gæt er desuden, at ‘Flee’ ville have optrådt i Un Certain Regard – i sig selv en stor ære for en i Cannes-sammenhæng ubeskrevet instruktør som 39-årige Poher Rasmussen, der tidligere har lavet filmene ‘Noget om Halfdan’, ‘Searching for Bill’ og ‘Det han gjorde’.

De 56 film, der fra nu af kan indtage verden med et boostende Cannes 2020-mærket, inkluderer ud over ‘Druk’ og ‘Flee’ ventede titler som Wes Andersons ‘The French Dispatch’, Pixar-filmen ‘Soul’, Studio Ghiblis ‘Aya and the Witch’ af Goro Miyazaki og den nye film fra ‘God’s Own Country’-instruktør Francis Lee, ‘Ammonite’ med Kate Winslet og Saoirse Ronan. Sverige kan også bryste sig af et godt Cannes-år med udtagelse til Ninja Thybergs ‘Pleasure’ og Magnus von Horns ‘Sweat’.

Det er også bemærkelsesværdigt, at Steve McQueen (‘Shame, ’12 Years a Slave’) er repræsenteret med to afsnit af tv-serien ‘Small Axe’. Og så er Viggo Mortensen repræsenteret med sin første film som instruktør, ‘Falling’, der dog fik verdenspremiere på Sundance tidligere på året til en lunken modtagelse.

Derudover er der naturligvis en række upåagtede navne og titler, som meget vel kan vise sig at være blandt årets bedste film. Det er netop det, Cannes kan: Udvælge cremen af cremen, som siden vil dominere arthousebiograferne helt frem mod Oscar-showet. Ingen havde for eksempel store forhåndsforventninger til film som ‘Adéles liv’ eller ‘Son of Saul’ i tidligere udgaver. Og behøver vi minde om, at ‘Parasite’ startede sin vej mod Oscar-sejr med verdenspremieren (og siden Guldpalmen) i Cannes?

De 56 film er næsten det fulde program. Enkelte titler har dog valgt at udskyde premieren til Cannes-festivalen i 2021. Da festivalen normalt består af højst 60 film, er der dog kun være tale om tre-fire film, som vi altså først kommer til at høre om næste år.

I sin tale i forbindelse med annonceringen fortalte Fremaux, at festivalen har modtaget flere film i år end nogensinde før: Nærmere bestemt blev 2067 film sendt håbefuldt ind.

Blandt dem modtog festivalen flere film af debuterende instruktører end noget andet år, nemlig 909. Af dem er 15 debutfilm udtaget til programmet, hvilket også er en rekord.

25,7 procent af de indsendte film var instrueret af kvinder – og af de udtagne film er 28,5 procent instrueret af kvinder, nærmere bestemt 16 film.

Det store spørgsmål, både hvad angår antallet af kvindelige og debuterende instruktører, er dog, hvor mange der ville have været udtaget til den eksklusive hovedkonkurrence.

Fremaux bemærkede desuden, at der er stor geografisk spredning på årets film, fra Bulgarien til Georgien og Congo. Samtidig er der dog også flere franske film end i de senere år, nemlig 21 (heriblandt otte instrueret af kvinder og ni debutfilm). Festivaldirektøren forsikrede dog om, at det alene skyldes kvaliteten og ikke hjemmebanefordelen, og han varslede, at de lokale film blandt andet ville udstille en ny spændende fransk skuespilgeneration.

Men hvad skal der så ske med de film, der har fået et Cannes-mærkat, men jo altså ikke er blevet vist noget sted?

De vil i første omgang blive vist på andre festivaler fra efteråret og frem, som Locarno, Telluride, Toronto, San Sebastian, New York, Rom og Sundance. Og forhåbentligt får vi lige så mange af dem at se på sigt i de danske biografer derefter, som vi plejer at gøre i sæsonen efter Cannes.

Fremaux udtaler, at årets udtagelser viser, at filmkunsten er mere i live end nogensinde. Og det må vi jo, foreløbigt, tage hans ord for.

Her er Cannes-programmet 2020, som festivalen selv har delt det op:

De trofaste

THE FRENC DISPATCH by Wes Anderson (USA)
SUMMER 85 by François Ozon (France) – 1h40
ASA GA KURU (True Mothers) by Naomi Kawase (Japan)
LOVERS ROCK by Steve McQueen (England)
MANGROVE by Steve McQueen (England)
DRUK (Another Round) by Thomas Vinterberg (Denmark)
Maïwenn’s DNA (DNA) (Algeria / France)
LAST WORDS by Jonathan Nossiter (USA)
HEAVEN: TO THE LAND OF HAPPINESS by IM Sang-Soo (Korea)
EL OLVIDO QUE SEREMOS (Forgotten we’ll be) by Fernando Trueba (Spain)
PENINSULA by YEON Sang-Ho (Korea) – 1h54
IN THE DUSK (At dusk) by Sharunas BARTAS (Lithuania)
DES HOMMES (Home Front) by Lucas BELVAUX (Belgium)
THE REAL THING by Kôji Fukada (Japan)

Nytilkommere

PASSION SIMPLE by Danielle Arbid (Lebanon)
A GOOD MAN by Marie Castille Mention-Schaar (France)
THE THINGS YOU SAY, THE THINGS YOU DO by Emmanuel Mouret (France)
SOUAD by Ayten Amin (Egypt)
LIMBO by Ben Sharrock (England)
ROUGE (Red Soil) by Farid Bentoumi (France)
SWEAT by Magnus Von Horn (Sweden)
TEDDY by Ludovic and Zoran Boukherma (France)
FEBRUARY (February) by Kamen Kalev (Bulgaria)
AMMONITE by Francis Lee (England)
A NIGHT DOCTOR by Elie Wajeman (France)
ENFANT TERRIBLE by Oskar Roehler (Germany)
NADIA, BUTTERFLY by Pascal Plante (Canada)
HERE WE ARE by Nir Bergman (Israel)

En sketchfilm

SEPTET: THE STORY OF HONG KONG by Ann Hui, Johnnie TO, Tsui Hark, Sammo Hung, Yuen Woo-Ping and Patrick Tam (Hong Kong)

Debutfilm

FALLING by Viggo Mortensen (USA)
PLEASURE by Ninja Thyberg (Sweden)
SLALOM by Charlène Favier (France)
CASA DE ANTIGUIDADES (Memory House) by Joao Paulo Miranda Maria
BROKEN KEYS (False note) by Jimmy Keyrouz (Lebanon)
IBRAHIM by Samir Guesmi (France)
BEGINNING (In the beginning) by Déa Kulumbegashvili (Georgia)
GAGARINE by Fanny Liatard and Jérémy Trouilh (France)
16 SPRING by Suzanne Lindon (France)
VAURIEN by Peter Dourountzis (France)
GARÇON CHIFFON by Nicolas Maury (France)
SI LE VENT TOMBE ( Should the Wind Fall ) by Nora Martirosyan (Armenia)
JOHN AND THE HOLE by Pascual Sisto (USA)
Striding INTO THE WIND ( Running with the wind ) Shujun WEI (China)
THE DEATH OF CINEMA AND MY FATHER TOO ( The film Death and my father too ) Dani Rosenberg (Israel) – 1:40

Tre dokumentarfilm

ON THE ROUTE FOR THE BILLION ( The Billion Road ) by Dieudo Hamadi (Democratic Republic of the Congo)
THE TRUFFLE HUNTERS by Michael Dweck and Gregory Kershaw (USA)
9 DAYS AT RAQQA by Xavier de Lauzanne (France)

Fem komedier

ANTOINETTE IN THE CÉVÈNNES by Caroline Vignal (France)
LES DEUX ALFRED by Bruno Podalydès (France)
UN TRIOMPHE ( The big hit ) by Emmanuel Courcol (France)
THE ORIGIN OF THE WORLD by Laurent Lafitte ( France)
THE SPEECH by Laurent Tirard (France)

Fire animationsfilm

AYA TO MAJO (Earwig and the Witch) by Gorô Miyazaki (Japan)
FLEE by Jonas Poher Rasmussen (Denmark)
JOSEP by Aurel (France)
SOUL by Pete Docter (USA)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af