’Lovecraft Country’ blander gys og raceproblematik: »Racisme er en dæmonisk ånd, vi fortsat forsøger at overvinde«

’Lovecraft Country’ blander gys og raceproblematik: »Racisme er en dæmonisk ånd, vi fortsat forsøger at overvinde«
'Lovecraft Country'.

Det startede med ’Get Out’.

Efter Jordan Peeles satiriske gyser fra 2017 blev en kæmpe publikumssucces og et popkulturelt fænomen (vi udråbte den slet og ret til årtiets vigtigste film), fik flere Hollywood-selskaber endelig øjnene op for potentialet i genrefilm- og serier, der skildrer raceproblematikker og sorte amerikaneres liv i et nyt lys.

Det oplevede Misha Green, der er hovedforfatter og instruktør på ’Lovecraft Country’. Den HBO Nordic-aktuelle serie foregår i 1950’ernes raceopdelte USA, hvor de afroamerikanske hovedkarakterer støder på ondskab i form af både drabelige monstre og racistiske, hvide mennesker. Og så har den netop Jordan Peele (samt J.J. Abrams) ombord som producer.

»Jeg tror, det ville have været utrolig svært at få serien realiseret, hvis ikke ’Get Out’ var udkommet. Den banede vejen for, at folk åbnede op for idéen om at se flere sorte mennesker i genrefortællinger«, forklarede Green til et virtuelt HBO-pressemøde forud for premieren, hvor hun i selskab af hovedrolleskuespillerne Jonathan Majors og Jurnee Smollett-Bell svarede på spørgsmål om den nye gyserserie.

Courtney B. Vance, Jonathan Majors og Jurnee Smollett i ‘Lovecraft Country’.

’Lovecraft Country’ er baseret på Matt Ruffs roman af samme navn og handler om unge Atticus (Majors), som sammen med veninden Letita (Smollett-Bell) og onklen George (Courtney B. Vance) drager på et farefuldt roadtrip for at finde sin forsvundne far (Michael K. Williams).

I mødet med originalmaterialet tiltalte det især Misha Green, hvordan monstre og racisme blev forbundet i den overnaturlige fortælling:

»Monstrene er en metafor for den racisme, der på en måde altid har gennemsyret USA, og også globalt. For mig er genrer bedst, når de bruges som metaforer til at tackle de følelser og problemer, man oplever i det virkelige liv. Det var en af de ting, der fungerede godt i bogen, og det ville vi gerne efterkomme i tv-serien«, lød det fra showrunneren.

For skuespiller Jurnee Smollett-Bell (søster til Justin Smollett) var det en tankevækkende oplevelse at dykke ned i 1950’ernes USA og de gennemgribende problemer med racisme, der stadig eksisterer i dag.

»Forberedelserne krævede bestemt en masse research. Og det var ret foruroligende at se parallellerne. Faktum er, at den systemiske racisme, som denne nation er bygget på, stadig ikke er blevet afskaffet. Jeg kunne i høj grad relatere til en masse hændelser i teksten«, fortalte hun og nævnte blandt andet politidrabet på Trayvon Martin i 2012 som eksempel.

»Fortællingen handler meget om arv. Heltene tager på en mission for at omstyrte et hvidt overherredømme, og dén mission er vi sorte amerikanere stadig på i 2020. For racisme er en dæmonisk ånd, vi fortsat forsøger at overvinde«.

Jonathan Majors og Jurnee Smollett i ‘Lovecraft Country’.

Kollegaen Jonathan Majors reflekterede efterfølgende over forskellen på monstrene og de ondskabsfulde mennesker:

»De hvide racister – og racister generelt – er så meget mere uhyggelige end monstrene«, sagde skuespilleren. »Det er nemlig anderledes, når monstret er skjult i en krop magen til din egen, hvor den eneste forskel er hudfarven. Det er mentalt og psykologisk overrumplende. Du bliver forvirret, og forvirringen bliver til lidelse«.

Smollett-Bell stemte i:

»Med et monster ved man, hvad man får. Man ved, hvad man er oppe imod. Det ubehagelige ved den spirituelle krigsførelse, som hovedpersonerne udsættes for i kampen mod racisme, er at man ikke ved, hvor den kommer fra. Og det er nogle gange en endnu større trussel, fordi det påvirker dine levevilkår, din lykke og dit familieliv«, fortalte hun.

»Angrebene kommer på alle niveauer fra racister, mens det er mere ligetil med et monster: Du skal bare løbe!«

Meget er altså på spil i ’Lovecraft Country’, som fik premiere i går og høstede fire stjerner her på sitet.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af