Lin-Manuel Miranda fik et banebrydende gennembrud, da han skrev og medvirkede i den største musical i nyere tid, ’Hamilton’, der med rapbattlende amerikanske grundlæggere, moderne hiphop/R&B-toner og minoritetsskuespillere blev et uhørt popkulturfænomen i USA.
Showet fik sin off-Broadway-premiere i 2015 og fortæller historien om USA’s medgrundlægger Alexander Hamilton og hans kamp for indflydelse under Den Amerikanske Revolution i slutningen af 1700-tallet. Efter en bragende modtagelse, som resulterede i endeløse køer og månedsvis af udsolgte shows, blev musicalen hurtigt rykket til Broadway, hvor den indtil coronakrisens udbrud har været nærmest umulig at skaffe billetter til.
’Hamilton’ blev belønnet med 11 Tony Awards, Pulitzer-prisen for bedste drama og et hav af think pieces i de amerikanske medier. Man skulle praktisk talt leve under en sten for ikke at høre om ’Hamilton’ og den karismatiske musicalskaber bag.
Og da Disney satte sig for at erhverve rettighederne til en filmet version af showet, måtte de af med en intet mindre end en halv milliard danske kroner. ’Hamilton’ blev da også sommerens største seerfavorit på det amerikanske streamingmarked, da den landede på Disney+ i juli måned – og nu kan vi med streamingtjenestens indtog i Danmark altså langt om længe se med herhjemme.
Men hvem er multitalentet, der skulle stå bag en så enestående succes?
Inspiration fra barndomsgaden
Som søn af forældre, der immigrerede fra Puerto Rico, har Miranda gjort kulturel mangfoldighed til kernen i sine projekter. ’Hamilton’s multikulturelle cast – primært bestående af mørke og latinamerikanske skuespillere – blev et kunstnerisk statement til en Obama-æra med idealer om progressiv patriotisme. Et udtryk, som nu står i skarp kontrast til Trumps USA:
»Det essentielle i historien om Alexander Hamilton er det faktum, at konflikterne, vi havde under nationens grundlæggelse, er de samme konflikter, som finder sted i USA i dag«, fortalte Miranda til NPR, da den filmede version ramte Disney+.
Ved at forene sin fascination for multikulturelle miljøer og hiphopkultur fornyede Miranda musicalgenren. Selv beskriver han ’Hamilton’ som »en kærlighedserklæring til hiphopgenren«, som han voksede op med.
»Som barn var jeg så besat af musicals og hiphop, at jeg lyttede til kassettebåndene, til de gik i stykker«, har Miranda sagt til The Guardian. »Grunden til, at jeg startede med at skrive musicals, var, fordi jeg elskede musicals, men ikke helt kunne relatere til dem«.
Allerede som studerende skrev Miranda det første udkast til sin første Broadway-succes ’In the Heights’, som tager afsæt i hans eget barndomskvarter – den sprudlende hispanic-prægede bydel Washington Heights.
»Jeg var fast besluttet på, at musicalen skulle foregå i mit barndomskvarter, da det er et unikt, multikulturelt og inspirerende nabolag, som jeg bliver betaget af hver dag. Jeg trækker vejret lettere, når jeg er i området«, har Miranda udtalt til NPR.
Knap ti år senere udviklede han en revideret version af ’In the Heights’ til et off-Broadway-show, der blev nomineret til hele ni Drama Desk Awards, hvorefter musicalen hurtigt blev rykket til Broadway, hvor den vandt 13 Tony Awards og gjorde ham til et respekteret navn i branchen.
Efter ’Hamilton’s succes er interessen for ’In the Heights’ vokset igen, og næste sommer kommer en stor Hollywood-filmatisering af stykket til biograferne.
#CancelHamilton
40-årige Miranda har siden premieren for fem år siden været noget nær urørlig, men i forbindelse med lanceringen på Disney+ blev hans musicalfænomen dog ramt af et vist backlash.
For selvom ’Hamilton’ er blevet beundret for det mangfoldige cast, har den mødt kritik for at romantisere de amerikanske grundlæggere og bagatellisere deres rolle i datidens kyniske slavehandel – hvilket fik Twitter-brugere til tasterne under hasttagget #CancelHamilton.
»Jeg elskede ’Hamilton’, men at ignorere de amerikanske grundlæggeres rolle i datidens slaveri er som at lave en musical om Hitler, der fokuserer på hans malerier«, skrev skuespilleren Gianmarco Scoresi for eksempel.
Det er en kritik, Miranda har udvist forståelse for i et opslag på Twitter: »Al kritik er gyldig. Det tog seks år at skabe ’Hamilton’, og jeg fyldte det med så meget, som jeg kunne i et to en halv times times show. Jeg gjorde mit bedste«.
Omkring samtidig – i coronakrisens første måneder – blev musicalkometen udsat for massiv cybermobning på TikTok, da en række selfies af Miranda, der bed sig selv i læben, blev et populært meme. Pludselig var det nybrydende ’Hamilton’-hotshot reduceret til en kikset far-type, der prøvede lidt for hårdt at være ung med de unge.
De hånende memes blev hurtigt samlet op af Miranda selv, der i et Twitter-opslag delte en freestyle-rap-video, hvori han blandt andet svarede tilbage med: »Bit my lip. Aw shit. TikTok hates when I do that«.
Knap 20 minutter efter at have postet videoen tweetede Miranda, at han tog en pause fra Twitter.
Et gudsbenådet musikgeni
Det stopper dog ikke hans raketfart, og der er i den grad bud efter Lin-Manuel Miranda fra Hollywood.
I sine første år i branchen fik han primært roller som satiriske hispanic-karakterer i serier som ’The Sopranos, ’Modern Family’ og ’How I Met Your Mother’.
Efter ’Hamilton’ lød startskuddet til de større filmroller med hans birolle som den karismatiske gadelampetænder Jack i den eventyrlige Disney-musical ’Mary Poppins Returns’ i 2019. Særlig beundringsværdig er hans optræden med ’Trip a Little Light Fantastic’, der med Mirandas karakteristiske, energiske og charmerende udstråling er filmens absolutte musikalske højdepunkt.
Han indtog sidste år birollen som Lee Scoresby i den ambitiøse fantasyserie ’His Dark Materials’ på HBO. På papiret hans mindst musikalske rolle post-gennembrud, men instruktøren fandt alligevel en måde at glide et musikalsk nummer ind i det første møde med karakteren, hvor han kommer anstigende i en luftballon – syngende.
Som tæt samarbejdspartner med Disney har han desuden bidraget med musik til ’Star Wars: The Force Awakens’ og ’Star Wars: The Rise of Skywalker’, og i 2017 blev han nomineret til en Oscar og en Golden Globe for ørehængeren ’How Far I’ll Go’ fra Disneys nyklassiker ’Vaiana’.
Mirandas sangskrivertalent har gjort ham til Disneys nye go to-navn, og han har da også skrevet og komponeret musik til den kommende live action-genindspilning af ’Den lille havfrue’ og den kommende fantasytegnefilm ’Encanto’. Snart venter dog også hans debut som instruktør på Jonathan Larsons semi-biografiske musical ’Tick, tick..boom’.
Og trods kritikken fortsætter han sit arbejde for mangfoldighed i Hollywood. Senest op til sidste weekends Emmy-uddeling, hvor han sammen med blandt andre ’Pose’-stjernen Billy Porter skosede filmbranchen for ikke at gøre nok for mangfoldighed og inklusion.
’Hamilton’ kan ses på Disney+.