Tak, ‘Druk’ – du har gjort dit for at redde de danske biografer

Tak, ‘Druk’ – du har gjort dit for at redde de danske biografer

Da jeg skulle gense ‘Druk’ i weekenden, troppede jeg med en ven op i Park Bio på Østerbro uden at have forhåndsreserveret og blev mødt i billetlugen med beskeden: Udsolgt!

Vi tjekkede febrilsk kino.dk, hvor den ene røde firkant afløste den anden – de københavnske biografer havde dårligt ét ledigt sæde fredag aften til at se Thomas Vinterbergs omtalte film, men vi fik dog allernådigst tilranet os et par pladser på første række i Big Bio i Nordhavn.

Og nu er mine anekdotiske erfaringer så blevet bekræftet sort på hvidt: Danskerne har væltet ind til ‘Druk’ siden premieren i torsdags. Hele 102.366 billetter har filmen solgt, inklusive snigpremierer, hvilket er et forrygende flot tal, ikke mindst når man tænker på, at biograferne stadig må lade mange sæder stå tomme for at leve op til coronaretningslinjerne.

Man kan slet ikke overvurdere, hvor gode nyheder det er for dansk film og selvfølgelig især biograferne, der ellers er presset i knæ. Først skulle de holde lukket i flere måneder, så blev stort set alle store amerikanske film fjernet fra premierekalenderen, og så er de selvfølgelig underlagt begrænsninger i forhold til antallet af mennesker i salene og foyeren.

‘Druk’ er med i Biografklub Danmark, hvilket giver et automatisk boost i billetsalget, men det høje tal siger alligevel noget om, hvor stor interesse der er for fortællingen om fire gymnasielærere, der eksperimenterer med at være småberusede dagen lang.

Filmen går i det hele taget sin sejrsgang i disse dage, for skuespillerensemblet Mads Mikkelsen, Magnus Millang, Thomas Bo Larsen og Lars Ranthe modtog på usædvanlig vis sammen skuespilprisen for bedste mandlige hovedrolle under San Sebastian Film Festival i weekenden.

Vores anmelder gav ‘Druk’ fem velfortjente stjerner skrev blandt andet:

»De fleste danskere kan ikke undgå at føle deres virkelighed afbildet på skærmen, og det gør ’Druk’ til en enormt vedkommende film. Det er ikke en film, der opfordrer os til at kigge dybt i flasken, men den opildner os til at bryde ud af trancen og angribe hverdagen med nærvær, mod og energi«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af