’A Sun’: Denne oversete Netflix-film åbner din verden

’A Sun’: Denne oversete Netflix-film åbner din verden

Historien om denne film er også historien om streamingtjenesternes algoritmiske ekkokammer. 

For denne vilde perle var med al sandsynlighed druknet i mængden af hypede Netflix-titler, hvis ikke årvågne kritikere havde trukket den op af dødvandet – nærmere bestemt en Variety-anmelder, der i december kårede den som intet mindre end den bedste film i 2020 og fik hypen til at brede sig som ringe i vandet.

Taiwanske Mong-hong Chungs ’A Sun’ tilslutter sig velfortjent det fine selskab asiatiske nyklassikere som ’Burning’ og ’Parasite’. Den vandt da også fem af de største priser i sit hjemland og blev vist på Toronto International Film Festival, inden den landede på Netflix.

Filmen starter beskedent med en makaber machete-afhugning. Vi møder den utilpassede fyr A-Ho, der er blevet uvenner med en gut. A-Hos ven, Radish, beslutter sig at hævne sig på sin vens vegne (deraf machete-afhugninge), og de to fyre ender i et ungdomsfængsel. Hvor Radish ikke har nogen familie, er A-Hos i dén grad levende og tilstedeværende i skikkelse af en far, mor og storebror. 

‘A Sub’

Storebroren A-Hao er alt det, A-Ho ikke er: køn, klog, kærlig og forældrenes yndling. Et ydmygt, filosofisk og hjælpsomt menneske, der uddanner sig og får kærester. Faren, Mr. Cheng, er kørelærer og en stolt, principfast mand med kort lunte og lille tålmodighed. Miss Quin er mere diplomatisk og rationel, en næsten matriarkalsk dagsorden synes at tegne hjemmet. 

Kort tid efter A-Hos fængsling begynder en serie af voldsomme begivenheder, der vender op og ned på familiens indbyrdes relationer og deres tillid til omverdenen og hinanden. 

A-Ho, der altid har stået i skyggen af sin bror, den for evigt skinnende sol, konfronteres endnu mere med livets ubarmhjertighed i fængslet, men da han løslades, er det med en længsel efter forandring og en ny chance. Faren, der hele sit liv har messet »carpe diem« som sin leveregel, og som har brugt sin arbejdsplads som analogi for tilværelsens natur – »Så længe I sidder bag rattet, skal I holde for rødt, køre langsomt frem, når det bliver grønt, og køre ordentligt. Så vil livets vej være jævn og fornuftig« – erfarer undervejs, at livet netop ikke er en lige vejbane med lyskryds til at dirigere én sikkert gennem trafikken. Og morens styrke sættes på prøve, da hun en dag får en uventet besøg og kort tid herefter oplever noget, der heldigvis er de færreste forundt. 

Der er en pointe i, at jeg undviger konkrete beskrivelser af plottets vendepunkter, for ’A Sun’ udmærker sig især ved at mestre overraskelsens kunst, og Mong-hong Chung er en sulten instruktør. Han kaster sig ud i forskellige genrer og udtryksformer, og han balancerer sublimt i sin kompositioner. Når storebroren skal genfortælle en lignelse til en pige, han lige har mødt, glider fortællingen fra live-action til fin animation. Når Radish efter tre år løslades og hjemsøger A-Ho, får vi smagen af veloplagt gangster-drama med et legende krimi-plot.

Undervejs i filmen er der poetiske panoreringspassager af Taipeis urbane miljø til punkpop eller panfløjte-score, og der er rørende, sentimentale scener, som når A-Ho i frokostsalen får at vide over højttaleren, at han er løsladt, og han hører enkelte medindsatte langsomt begynde at synge en farvel-hymne for til sidst at opleve hele salen bryde ud i kor.

’A Sun’ er også særdeles filmisk med sine næsten Terrence Malick-inspirerede sekvenser, hvor vi sanser solen og dens refleksioner.

A-Ho, A-Hao, Mr. Cheng og Miss Quin er en familie, du bliver ked af at forlade. Det er misvisende af Netflix at kategorisere filmen som ’mørk’, for selvom det er en historie om en familie, der afviser hinanden, skammer sig over hinanden, isolerer sig fra hinanden, er der også forløsning, forhåbning og forsoning, og det er derfor, at du skal trodse din indre refleks, når du skal vælge dit næste skud Netflix-eskapisme og tænker at gå langt udenom et »mørkt, taiwansk drama«.

Filmen er alle minutterne værd, og det er måske lidt nemt og floromvundent at påstå, at du er et rigere menneske efterfølgende. Men du har som minimum fået et større udsyn. 


Kort sagt:
Den oversete taiwanesiske perle er en film, der åbner din verden. 

’A Sun’. Spillefilm. Hovedforfatter: Yaosheng Chang, Mong-Hong Chung. Medvirkende: Chien-Ho Wu, Yi-wen Chen, Samantha Shu-Chin Ko, Kuan-Ting Liu, Greg Han Hsu. Spilletid: 156 min. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af