10 film, der redder Valentine’s Day under corona-lockdown

Kan du heller længere ikke huske, hvordan det er at blive flirtet med? Disse kærlighedsfilm er blandt de bedste, der kan streames lige nu. De minder os om, at kærligheden findes, mens tanken om en helt almindeligt romantisk Valentine’s-date fortoner sig i håndsprit og hurtigtests.
10 film, der redder Valentine’s Day under corona-lockdown
'About Time'. (Foto: PR.)

Det er ikke ligefrem, fordi lockdown og kærlighedsliv rimer på hinanden. Hvis du har en kæreste, er du formodentlig ved at være dødtræt af at se på ham eller hende i nattøj og med uvasket hår.

Er du single, har du måske stiftet bekendtskab med de iskolde tinder-gåture. Samtykke når et nyt niveau, nu man må fremvise negativ coronatest, inden man tager tilløb til et snottet kys.

Film har den magiske kvalitet, at man får lov til at låne følelser, man kender fra en anden tid.

Kan du huske dengang, du kunne flette fingre uden at spritte af først? Da du var ude og rejse med én, du var forelsket i? Eller da det lykkedes dig at score den søde til en fest, du var privilegeret nok til at ville hjem fra?

Det bedste ved de 10 film, vi har udvalgt til dig her op til årets særprægede Valentine’s Day, er – udover deres indiskutable, filmiske kvalitet – at de minder os om, kærligheden stadig findes, og at den venter på os, når vi bliver lukket ud i verden igen iført sommerkjoler, shorts og vaccinestik.

‘Romeo + Juliet’. (Foto: PR.)

’Romeo + Juliet’

Shakespeares Romeo og Julie er immervæk en af de mest genbrugte fortællinger i vestlig kultur. Selv ’Matador’ har sin egen version med Elisabeth og Kresten, der ikke kan få hinanden på grund af familiernes stridigheder.

Baz Luhrmanns postmoderne film fra 1996 med Leonardo DiCaprio og Claire Danes endte selv med at blive et referencepunkt for fremtiden. ’Skam’ ogEuphoria’ er nogle af de seneste til at lave re-makes af den uforglemmelige poolscene, hvor DiCaprio og Danes snaver sig gennem den berømte dialog og lover hinanden evigt troskab – samme aften, som de har mødt hinanden.

Kan ses på Blockbuster

‘Camper 303’ instrueret af Hans Weingartner. (Foto: PR.)

’Camper 303’

Jule har dumpet i biologi. Jan fik ikke stipendiet til at studere videre på samfundsvidenskab. Så de pakker hver især tasken og møder hinanden, da Jule samler en blaffende Jan op i sin gamle autocamper.

Der er dømt indiefilm for fuld hammer med banjo, ukulele og lyskugler fanget i linsen, når de to kører forelskede gennem Europa og spiser pomme de tarte ved et pitstop i Frankrig.

Instruktør Hans Weingartners ’Camper 303’ føles som en Richard Linklater-film, og Weingartner var da også instruktørassistent på klassikeren ’Before Sunrise’ (se længere nede).

De to unge taler sig ind på hinanden fra deres uprøvede verdensanskuelser om mennesket og vores samfunds natur for til sidst at ende ved sex og kærlighed, da kemien mellem dem ikke længere er til at benægte. Det udmønter sig i en lille, længselsfuld evighed inden det første kys, der borer sig fast i filmerindringen.

Kan ses på Filmstriben

Søren Balles ‘Klumpfisken’. Foto: PR.

’Klumpfisken’

Klikker man sig ind på dagens aviser, kan man næsten få det indtryk, at jyder og københavnere kommer fra forskellige lande og ikke bare landsdele. I ’Klumpfisken’forelsker den 46-årige fisker Kesse (Henrik Birch) sig på stilfærdig, jysk facon i den kvindelige havbiolog Gerd (Susanne Storm), der er på studieophold i Hirtshals fra hovedstaden.

Filmen lugter af friture og lyder af dansktop, men når de smiler kortvarigt og forsigtigt til hinanden på turene langs stranden, husker man, hvordan det er at være forelsket på en måde, hvor alt det udenom synes ligegyldigt.

’Klumpfisken’giver mulighed for at dumpe ned i et Danmark, der for udenforstående kan føles omtrent lige så eksotisk som Madagaskar. Og så kan den gøre et dilemma om fiskekvoter spændende. Det er jo en kunst i sig selv.

Kan ses på DR

‘God’s Own Country’. (Foto: PR.)

God’s Own Country’

I det barske Nordengland, i Yorkshire, passer Johnny Saxby sine forældres landbrug efter farens blodprop. Han har hverken talentet eller lysten, men tingene er nu, som de engang er – indtil den rumænske gæstearbejder Gheorghe får arbejde på gården.

Så overlever lammene, og det gør Johnny også. Kærligheden heler, mærker man. Filmen har fået ros i queer-miljøer for at vise, at kærlighed mellem to af samme køn først og fremmest bringer godt med sig og ikke nødvendigvis behøver være en social dødsdom.

Instruktøren Francis Lee er i øvrigt aktuel med en periodefilm, også med homoseksuelt fortegn, ’Ammonite’ med Kate Winslet og Saoirse Ronan.

Kan ses på Filmstriben

‘About Time’. (Foto: PR.)

’About Time’

Man kan klandre hitmageren Richard Curtis for meget. Kærligheden, der står centralt i hans film, er sjældent særlig dyb, men rammer til gengæld tungt som en forhammer i det øjeblik, man møder sin udkårne for første gang.

Uagtet formår den gudsbenåede manuskriptforfatter at skrive sig direkte ind i hjertekulen. Hjertet hamrer lidt ekstra hårdt, når man ser ’Love Actually’, ’Notting Hill’, ’Fire bryllupper og en begravelse’ eller ’Bridget Jones Dagbog’.

’About Time’ fra 2013 rummer de samme elementer som de øvrige hits. Bill Nighy er elskværdig og gryntende som altid, hverdagen er fortsat livets endemål, og persongalleriet er spækket med mærkelige tanter, excentriske søstre og aparte venner. Men ’About Time’ har endnu et element – tidsrejser! Og så får parforholdet også lov til at folde sig ud, efter man har puttet en ring på damen.

Det er sukkersødt, og det smager.

Kan ses på Netflix.

‘Fornuft og følelse’. (Foto: PR.)

‘Fornuft og følelse’

I Jane Austens verden er kærlighed og økonomi tæt forbundne, og kvindernes eneste karrierevej er at få en mand i nettet, helst med så mange pund i pengepungen som muligt.

Alligevel anses Austens værker som nogle af de mest romantiske, der kan opstøves for penge. Der er da også noget indædt flatterende over empire-kjolerne, de håndplukkede markblomster og uniformklædte mænd i høje støvler på visit, der taler og taler uden at få fremstammet, hvad de føler for Austens stædige kvinder.

Emma Thompson vandt en Oscar for manuskriptet til denne filmatisering, der angiveligt tog hende fem år at skrive og i et kort øjeblik syntes tabt i en computers sammenbrud, havde det ikke været for Stephen Fry, der åbenbart er ret ferm med maskiner.

Kan ses på Netflix.

Adèle Haenel og Noémie Merlant i ‘Portræt af en kvinde i flammer’. (Foto: PR.)

’Portræt af en kvinde i flammer’

Størrelse ser man bedst på afstand. Når man kigger tilbage på dét, man engang havde og siden tabte, bliver det tydeligt, at det var stort. Derfor er det tit også i den tabte kærlighed, man kan se, hvad kærligheden som sådan er værd.

I ’Portræt af en kvinde i flammer’ ved vi fra start, at de to kvinder i filmens centrum ikke får hinanden, men kun kan varme sig fra gløden af weekendromancen resten af livet. Udover et fænomenalt brug af Vivaldis ’Sommer’ fra ’De fire årstider’ er filmen stille og score-løs, så hvert et børstestrøg, bølgeskvulp og suk høres tydeligt.

Instruktør og manuskriptforfatter Celine Sciamma vandt manuskriptprisen ved Cannes i 2019, men filmen kunne have hevet den fulde pallette hjem. Har du ikke set den endnu, kan det kun gå for langsomt med at få streamet det følsomme, franske mesterværk.

Kan ses på Filmstriben og Grand Hjemmebio.

‘Before Sunrise’. (Foto: PR.)

’Before Sunrise’

Amerikanske Jesse (Ethan Hawke) møder franske Celine (Julie Delpy) på et tog i Wien og beslutter sig for at tilbringe natten sammen i Wien. De vandrer gennem den smukke, europæiske bys gader, flirter og snakker, mens forelskelsen vokser frem i det tiltagende mørke.

Snakkefilmen over dem alle er baseret på en oplevelse, instruktør Richard Linklater selv havde med en kvinde, han mødte i en legetøjsforretning i 1990’erne. De besluttede sig for at hænge ud, mens Linklater ventede på sit tog, der afgik næste morgen. Filmen blev dedikeret til hende. Det var først mange år senere, instruktøren fandt ud af, hun uger inden, de startede på optagelserne, var død i en motorcykelulykke, 25 år gammel.

Kan ses på Filmstriben.

‘Her’. (Foto: PR.)

’Her’

Kærlighed er en socialt acceptabel form for sindssyge, siger Amy Adams til Joaquin Phoenix. Han er forelsket i sin computer, og det virker måske rimelige gak-gak, indtil man hører Scarlett Johanssons fløjlsbløde stemme glide ud af højtalerne.

Spike Jonzes ’Her’kunne meget vel have været det bedste ’Black Mirror’-afsnit, der er lavet. Filmen præsenterer et orangeglødet fremtidsscenarie med træer i metroen, som man faktisk gerne vil leve i. I den 1970’er-agtige hipster-verden slås man med kærligheden og kæmper mod ensomheden helt som nu. Teknologien bliver et våben i en kamp. Selv de svære følelser er værd at have i den tossede, smukke film, der kan ses som noget så sjældent som et positivt og nuanceret blik på teknologi. 

Kan ses på HBO Nordic, Viaplay og ’Blockbuster’

‘Say Anything’ (Foto: PR.)

’Say Anything’

Lloyd bruger fritiden på at træne sin nevø i kickboxing, hvis han da ikke sidder og taler om sine følelser med sine to bedste veninder. Til highschool-festerne hilser alle på ham. Alle elsker Lloyd, og han elsker skolens smukke super-nørd, Diane Court.

Hende vinder han, ikke ved luskebuksmetoder, men ved at være sit gode selv. Lloyd får hende ud af skallen og lærer hende og hendes verden at kende. ’Alle elsker Lloyd’ er helt igennem nice-core. Den minder én om, at kærlighed ikke opstår mellem to mennesker, der i bund og grund ikke bryder sig om hinanden, som i så mange andre af genrens mindre charmerende film, men befinder sig mest naturligt sammen med omsorg og rummelighed.

Og så kan det vist heller ikke blive meget mere opbyggeligt.

Plus: Den har den der scene, du ved godt, med boombox-serenaden.

Kan ses på Blockbuster

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af