’In the Same Breath’: Skræmmende ny dokumentar om corona-virussens første dage

’In the Same Breath’: Skræmmende ny dokumentar om corona-virussens første dage
'In the Same Breath'. (Foto: PR)

Ingen grund til panik, det er bare en lungebetændelse, og smitterisikoen er lav.

Sådan lød meldingen overraskende ens fra myndighederne i Kina og USA, da covid-19 brød ud i vinteren 2020, fremgår det af instruktør Nanfu Wangs skræmmende dokumentarfilm ‘In the Same Breath’.

Nanfu Wang er født i Kina, men har boet i USA i de sidste ni år. Det giver hende et klarsynet og kritisk perspektiv på begge lande. I sin sidste glimrende film ‘One Child Nation’, der blev vist på CPH:DOX i 2019, dykkede hun ned i konsekvenserne af Kinas etbarnspolitik med udgangspunkt i sin egen familie og inspireret af sin egen nye rolle som mor.

I ‘In the Same Breath’ fortsætter Wang systemkritikken ud fra et personligt synspunkt. Instruktøren var på besøg hos sin familie i en landsby 300 kilometer fra Wuhan for at fejre kinesisk nytår i januar 2020, da de første pip om en farlig virus lød. I første omgang i form af en nyhed om, at otte personer var blevet straffet for at sprede falske rygter om en ukendt lungebetændelse. Det viste sig senere at være otte læger, der delte deres bekymring i en gruppechat.

Der gik dog ikke længe, før virussen havde spredt sig så drastisk, at myndighederne måtte reagere. Nanfu Wang havde netop efterladt sin toårige søn hos hans mormor, mens hun tog på en arbejdstur til USA, da Wuhan blev lukket ned. Det lykkedes hendes mand at hente sønnen hjem til New Jersey, men hele familien var chokeret over udviklingen.

Wang bed mærke i en gigantisk diskrepans mellem de voldsomme sygdomsudbrud, mennesker i Wuhan delte på sociale medier, og regeringens strategi for at lægge låg på katastrofen. Selv da styret anerkendte coronavirussen, fortalte propagandamedierne kun de positive historier om heltemodige læger – »engle i hvidt« – der reddede dagen.

‘In the Same Breath’. (Foto: PR)

Wang forsøgte uden held at få store amerikanske medier til at interessere sig for historien. Da det ikke lykkedes, hyrede hun lokale kameramænd til at optage fra byens hospitaler og gader. Det lykkedes dem på imponerende vis, ofte med skjult kamera, at opnå adgang til syge, pårørende og hospitalspersonale, der delte grumme sygdomshistorier. Og Wang, der optræder i en voiceover, bliver chokeret, da en far fortæller, at hans søn blev diagnosticeret med covid-19 allerede i december – en måned inden styret anerkendte sygdommen.

Kaosset i Wuhan i sygdommens første måneder er veldokumenteret, og selvom det er rystende at se begivenhederne gengivet i en sammenhængende dokumentarisk fortælling, er det formentlig de færreste, som bliver rigtigt overraskede over det kinesiske styres misinformation.

Derfor gør det mere ondt, når Wang halvvejs inde i filmen vender kameraet mod demokratiets højborg, USA, og New Yorks tidlige håndtering af pandemiudbruddet. Igen er det ikke en nyhed, at Donald Trump slog virussen hen som en influenza, som regeringen havde »totalt under kontrol«, eller at infektionsekspert Anthony Fauci sagde på tv, at der ikke var nogen grund til at gå med mundbind.

Men Wangs sammenstilling af de to landes reaktioner er effektiv og chokerende. Ikke mindst, når hun får læger og sygeplejersker til at fortælle om, hvordan de er blevet fyret for at udtrykke bekymring eller bære mundbind i virussens første fase. Her oplevede Wang også selv, at hendes søn ikke kunne blive testet, selvom han kom direkte fra Wuhan og udviste symptomer. Slap bare af, lød lægens besked.

Hao Wu og Weixi Chens ’76 Days’, Ai Weiweis ‘Coronation’ og Alex Gibneys ‘Totally Under Control’ har allerede skildret henholdsvis de kinesiske og amerikanske regeringers ringe indledende håndtering af pandemien dokumentarisk. I den forstand afslører ‘In the Same Breath’ ikke noget nyt.

Men med sin blanding af Nanfu Wangs personlige tilgang, dygtige og insisterende feltarbejde, skarpe analyse og medrivende fortælling står filmen som en helstøbt skildring af pandemiens begyndelse og en advarsel om at forholde sig kritisk til magt og medier ved den næste globale krise.


Kort sagt:
‘In the Same Breath’ er skræmmende og tankevækkende i sin fremstilling af lighederne mellem den kinesiske og amerikanske regerings indledende håndtering af coronavirus.

'In the Same Breath'. Dokumentar: Instruktør: Nanfu Wang. Spilletid: 95 min. Premiere: Kan ses på doxonline.dk
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af