To streaminggiganters nye giftemål kan blive et akavet, men måske lykkeligt tvangsægteskab herhjemme

Fans af ’De unge mødre’ og ’Chernobyl’ kan i fremtiden komme til at mødes på samme streamingtjeneste. Det er ikke helt så mærkeligt, som det lyder, mener vores filmredaktør.
To streaminggiganters nye giftemål kan blive et akavet, men måske lykkeligt tvangsægteskab herhjemme
'Ex on the Beach' og HBO-titler kan i fremtiden få samme streaminghjem. (Foto: Discovery+)
STREAMING TOGETHER

KOMMENTAR. Ikke en uge uden nye massive slag i streamingkrigen.

I går annoncerede den amerikanske telefongigant AT&T, at de fusionerer Warner Media med Discovery.

Hvem-hvad-for-noget-og-hvad-betyder-det-så, vil nok være de flestes skuldertrækkende reaktion på den nyhed.

En hurtig forklaring:

Teleselskabet AT&T opkøbte i 2018 medievirksomheden Time Warner, der ejer alt fra HBO og CNN til filmselskabet Warner Studios. (der står bag eksempelvis DC-superhelte- og Christopher Nolan-film). Med opkøbet kastede AT&T sig ind i streamingkrigen, men fusionen blev aldrig den store succes for nogen af parterne, og nu har telefonfirmaet så valgt en ny strategi:

De lader Warner Media, som Time Warner nu til dags hedder, fusionere i en selvstændig virksomhed (som AT&T har aktiemajoriteten i) med et andet stort mediehus, Discovery.

Tanken er, at den slags konsolidering er nødvendig, hvis man skal kunne stå distancen med Netflix og Disney i de kommende års krig om seerne og mediepengene på nettet. For det kræver svimlende pengesummer at producere originalt indhold og et bredt og varieret udbud at fastholde kunderne i det aktuelle medielandskab.

Reality og kvalitetsserier

Fusionen i den ny virksomhed skal først træde i kraft i 2022 (og skal lige godkendes af de amerikanske myndigheder først), og foreløbigt er det mest konkrete, vi ved, at Discoverys øverste chef David Zaslav kommer til at stå i spidsen for foretagendet, og at den relativt nyerhvervede Warner-chef Jason Kilar bliver overflødig.

Amerikanske medier rapporterer, at mange på ledelsesniveau i det klassiske Hollywood-studie Warner er vrede over endnu en omstrukturering, som kommer som lyn fra en klar himmel – Jason Kilar fik efter sigende først besked i slutningen af sidste uge.

Mere interessant med danske øjne er det dog at spekulere i, hvad det vil betyde for os streamere på hjemlig grund. Herhjemme hedder Warners streamingtjeneste stadig HBO Nordic, der senere på året bliver til HBO Max efter amerikansk model: En større tjeneste, der eksempelvis også besidder hele Warners filmarkiv, fra Harry Potter til ’Ringenes herre’.

Danskerne møder Discovery på tjenesten, der nu hedder Discovery+, som indeholder alt fra flowkanalerne 4, 5, 6 og 9 plus det løse. Her er det reality og true crime af den mere slibrige slags, der dominerer, og nogle af de mest populære programmer lige nu er ’Evil Lives Here’, hvor »pårørende til mordere taler ud om at være tæt på ondskaben selv«, og ’Over Atlanten’, hvor Lars Løkke sejler sig folkets kærlighed, så han kan lancere sit nye partiprojekt i slipstrømmen.

Det kan sagtens være, at den nye fusionerede virksomhed vælger at lade HBO Max og Discovery+ være to separate tjenester også i fremtiden, men det er lige så sandsynligt, at man på et tidspunkt vælger at fusionere de to til én samlet tjeneste og abonnement.

Og selvom man kan være nok så skeptisk, når gigantvirksomheder bliver endnu mere gigantiske, er streamingmarkedet et sted, hvor det faktisk kan komme forbrugerne til gode. Mange er allerede trætte at skulle abonnere på syv-otte forskellige streamingtjenester, så jo mere samlet herlighederne bliver, jo bedre i manges øjne.

HBO’s integritet

En sammenlægning af HBO Max og Discovery+ vil dog ikke mindst i Danmark være et akavet tvangsægteskab. Man finder ikke to streamingtjenester, der er mere forskellige. Helt populært sagt er det et ægteskab mellem kvalitetsserier og reality-trash, et møde mellem ’Chernobyl’ og ’De unge mødre’.

Der er sikkert seere, der sluger ’Ex on the Beach’ og ’Succession’ (der da også har visse lighedspunkter!) med lige stor fornøjelse, men alt andet lige befinder de to kernesegmenter sig i hvert sit ringhjørne. Og i en dansk kontekst kan man diskutere, hvor mange HBO Nordic-abonnenter der vil føle, at det er en kvalificeret udvidelse af deres abonnement at få Discovery+-titler med i pakken (det skulle da lige være tjenestens udmærkede sportsrettigheder) – og omvendt.

Men det er selvfølgelig også her, at den potentielle guldgrube ligger. Discovery+ og HBO skal ikke nødvendigvis spille på samme hold, men netop tiltrække forskellige seergrupper til så stor gensidig lykke (læs: rigdom), at Warnerscovery (I stjæler den bare, AT&T) bliver en mastodont, der står distancen mod Netflix og Disney, mens Peacock, Paramount+ og Apple TV+ til sidst kapitulerer til det bundløse streaminghav eller selv bliver spist af større fisk.

Set fra et perspektiv, der elsker, hvad HBO de seneste to årtier har stået for på seriefronten, kan man blot håbe, at først omlægningen til HBO Max og siden den kommende fusion ikke kommer til at betyde, at brandet bliver udvisket alt for meget, men får lov at leve videre med bevaret integritet og fornyet styrke. Nu blot som én fløj af en mangelænget herregård.

Foreløbigt kan danske streamere, både af ’Harry and Meghan: The Revelations’ og ’Mare of Easttown’ (gæt selv, hvilken serie der hører til hvilken tjeneste), dog roligt passere gaden, som om intet var hændt.

Imens buldrer streamingskrigen videre på de indre linjer – med milliarder og fremtidens mediemagt på spil.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af