Efter ’Squid Game’: Disse glimrende koreanske serier fortjener din opmærksomhed

’Squid Game’ er et eksplosivt gennembrud for sydkoreanske serier, men der er meget mere at komme efter. Vi anbefaler otte af slagsen
Efter ’Squid Game’: Disse glimrende koreanske serier fortjener din opmærksomhed
'Kingdom' (Foto: Juhan Noh/Netflix)

Den hyperpopulære Netflix-serie ’Squid Game’ har gjort for sydkoreanske serier, hvad ’Parasite’ gjorde for sydkoreansk film. 

Og hvis du efter serien om de diabolske børnelege har fået appetit på flere ’K-dramaer’, er der heldigvis masser at komme efter. 

Det seneste årti har Korea nemlig produceret kvalitetsserier, hvis fortællinger og æstetiske udtryk ikke kun udfordrer, men ofte overgår Vestens produktioner. 

Det kan dog godt være svært at finde ud af, hvor man skal begynde, og det kræver lidt tid at vænne sig til K-dramaernes stil og struktur. Hvor vestlige fortællinger gerne begynder in medias res og rammer jorden løbende, tager de koreanske sig gerne mere tid til at sætte scenen. Første afsnit er ofte dedikeret til baggrundshistorie, som lægger fundamentet for resten af fortællingen.  

Selvom Netflix besidder et ganske fint udvalg af koreanske serier, kan man overveje at tegne et Rakuten Viki-abonnement for at få adgang til flere koreanske – og andre asiatiske landes – kulturprodukter.

‘Stranger’ (Foto: Netflix)

1. Krimien: ’Stranger’

Du kender nok bedst Bae Doo Na fra Wachowski-søstrenes Netflix-serie ’Sense8’ i rollen som forretningskvinde og undergrundskickbokser Sun Bak, men i ’Stranger’ skal hun som detektiven Han Yeo Jin i samarbejde med den undersøgende anklager Hwang Shi Mok (Jo Seung Woo) opklare et mord, der kan få vidtrækkende konsekvenser for det koreanske retsvæsen. 

Plottet er flot skruet sammen, det æstetiske er på plads, og kemien mellem Hwang Shi Mok, der som barn blev opereret i hjernen på grund af sit iltre temperament og nu ingen følelser har, og den mere impulsive og menneskelige Han Yeo Jin giver serien dybde og dynamik. 

’Stranger’ er bare godt filmisk håndværk, der sagtens kan måle sig med – eller overgå – de bedste krimier fra Vesten. 

Sæson to af ’Stranger’ udkom sidste år.

Kan ses på Netflix.

‘Kingdom’ (Foto: Juhan Noh/Netflix)

2. Zombie-serien: ’Kingdom’

Det var noget af et sats, da Netflix besluttede sig for, at zombieperiodedramaet ’Kingdom’ skulle blive streaminggigantens første originale K-drama tilbage i 2017. 

Man kunne sagtens have frygtet en ’Pride and Prejudice and Zombies’-situation, men med et stramt vævet plot, god pacing og fremragende skuespillere – Bae Doo Na er igen på spil, denne gang som sygeplejersken Seo-Bi, der skal hjælpe kronprinsen med at overvinde levende såvel som udøde fjender – formår ’Kingdom’ at gå balancegang mellem paladsdrama, overnaturlige væsener og action. Og så er det altså ret sejt at se zombier iført traditionel gat og hanbok. 

’Kingdom’ består i skrivende stund af to sæsoner og filmen ’Kingdom: Ashin of the North’. 

Kan ses på Netflix.

‘Flower of Evil’ (Foto: PR)

3. Thrilleren: ’Flower of Evil’

De fleste ville nok mene, at det ikke er særligt smart at gifte sig og få børn med en kompetent detektiv, hvis man har en mørk fortid, man gerne så forblive en hemmelighed. Alligevel er det præcis det, som den følelsesforladte, ja næsten psykopatiske, Baek Hee Sung (Lee Joon Gi) gør i ’Flower of Evil’. Ballsy. Og ganske rigtigt bliver konen Cha Ji Won (Moon Chae Won) sat på en sag, der er tæt forbundet til sin mands tidligere identitet, og herefter kommer han på hårdt arbejde for at skjule sine spor.        

Det er ofte et friskt pust, når en serie fokuserer på et allerede etableret parforhold i stedet for de sædvanlige 25-årige singler, som forsigtigt – og genre desuagtet – forsøger at stable noget romantisk på benene over en hel sæson. Også selvom ’Flower of Evil’ ikke portrætterer det mest normale ægteskab. Dynamikken mellem mand og kone giver fortællingen om mordgåder og familiehemmeligheder en ekstra dimension og en ekstra risiko. Der er virkeligt noget på spil, noget der kan mistes! 

Og så er et casual kys mellem to leads i en koreansk serie noget af en sjældenhed. 

Kan ses på Rakuten Viki

‘The Uncanny Counter’ (Foto: Netflix)

4. Den overnaturlige: ’The Uncanny Counter’

I matchende røde joggingsæt, som ’Squid Game’ må have trukket inspiration fra, jagter en broget skare koreanske ghostbusters med overnaturlige kræfter onde ånder, som render rundt og myrder civile. Og så driver de en populær nudelrestaurant ved siden af, så der er nok at se til. 

Hovedpersonen, den halte gymnasieelev So Moon (Cho Byeong Kyu), bliver gruppens nyeste medlem, og som K-drama-traditionen foreskriver, har han naturligvis en mystisk fortid, som får betydning for plottet. 

’The Uncanny Counter’ kunne godt minde en smule om ’The Umbrella Academy’, men hvor sidstnævnte kan blive trættende i længden på grund af de evige skænderier familiemedlemmerne iblandt, er der her noget hjertevarmt og ægte i ghostbusternes relation til hinanden. 

Kan ses på Netflix

‘Mr. Sunshine’ (Foto: Jisun Park/Netflix)

5. Det historiske drama: ’Mr. Sunshine’

I slutningen af 1800-tallet er Korea – som gik under navnet Joseon – trængt af fremmede magter. Kongen har lille til ingen magt, og mens USA og Rusland forsøger at yde indflydelse i regionen, arbejder naboen i øst, Japan, på at annektere hele halvøen. 

Vi følger den udstationerede koreansk-amerikanske officer Eugene Choi (Lee Byung Hun, ’Stråmand’ fra ’Squid Game’) og adelskvinden Go Ae Shin (Kim Tae Ri fra ’The Handmaiden’) forsøge på hver sin måde at forhale japanernes kolonisering af Korea i selskab med en pro-japansk slagtersøn-turned-yakuza-boss, en snarrådig hotelejer og en Thomas Mann’sk uduelig, men skøn rigmandssøn. 

Du skal væbne dig med tålmodighed, når du tænder for Mr. Sunshine. Hvert afsnit varer vel over en time, der er hele 24 af dem, og de har ikke travlt. En indstilling, som ofte er et lille kunstværk i sig selv, kan snildt dvæle flere minutter på et objekt eller en bevægelse i slowmotion, men hvis du kan holde ud, at tempoet ikke går over stok og sten, bliver du belønnet med et epos, som undersøger alt fra kærlighed på tværs af sociale skel til brutal kolonisering og slaveri, hvilket bidrager til en nuanceret diskussion om national stolthed og skam. 

Kan ses på Netflix.

‘Crash Landing on You’ (Foto: Lim Hyo Seon/Netflix)

6. Den romantiske komedie: ’Crash Landing on You’

I ’Crash Landing on You’ kommer de to nationer, der i 1953 blev opdelt ved den 38. breddegrad, hinanden en smule tættere ved, når den rige – og i begyndelsen temmeligt forfærdelige – forretningskvinde fra Syd, Yoon Se Ri (Son Ye Jin), bliver fanget af en storm, mens hun paraglider og ender på den forkerte side af den demilitariserede zone. 

Her bliver hun samlet op af den flotte, men også socialt akavede nordkoreanske kaptajn Ri Jung Hyuk (Hyun Bin), der med sine plus 185cm, veltrænede brystkasse og brede skuldre fylder soldateruniformen noget bedre ud end de udsultede stakler, man ser Mads Brügger marchere med i ’Det røde kapel’.  

Seriens humoristiske indslag kommer i form af Ri Jung Hyuks nordkoreanske deling, hvis medlemmer i smug ser håbløst forældede serier fra Syd og hverken forstår sig på moderne elektronik eller sydkoreansk mode. Til gengæld besidder de et sammenhold, som karaktererne fra Syd mangler. Her er man i stedet sygeligt optaget af penge og vækst på bekostning af familie, venner og anstændighed. 

Skytset rettes altså mod både det kommunistiske Nord og det kapitalistiske Syd. 

Kan ses på Netflix.

‘Mr. Queen’ (Foto: PR)

7. Queer-dramaet: ’Mr. Queen’

LGBT+-repræsentation i koreanske dramaer er sparsom. Derfor er det ekstra interessant, når ’Mr. Queen’ leger med køn og seksualitet i løbet af seriens 20 episoder, hvor playboy og stjernekok i Det Blå Hus (den koreanske pendant til Det Hvide Hus) Jang Bong Hwan (Choi Jin Hyuk) på magisk vis sendes tilbage til Joseon-perioden og bliver fanget i dronning Kim So Yongs (Shin Hae Sun) krop. 

Her går det hurtigt op for ham (hende?), at han (hun?) må kæmpe for at overleve i hoffets betændte politiske terræn og samtidig afværge seksuelle tilnærmelser fra sin nye mand, den på overfladen inkompetente konge Cheol Jung (Kim Jung Hyun).

Historien fortælles med sådan en iver, at man tilgiver skønhedsfejl og lidt for mange bipersoner. Og selvom body swap-genren er en gammel kending, er det simpelthen rørende at se scorekarlen fanget i en kvindes krop undergå forandringer, som både overrasker ham (hende?) selv og seerne. Serien tager hverken sig selv for seriøst eller pjatter med det hele, og så kan det altså bare noget at se en dronning i fuld historisk get-up twerke til K-pop-bandet BLACKPINKs ’DDU-DU DDU-DU’. 

’Mr. Queen’ er baseret på den kinesiske webserie ’Go Princess Go’ fra 2015, der trods et beskedent budget blev en kæmpesucces i milliardlandet. K-dramaet har et noget højere produktionsniveau og er modsat sit kinesiske forlæg ikke underlagt den censur, som kostede ’Go Princess Go’ en tredjedel af løbetiden for hver episode – de kinesiske myndigheder var knap så begejstrede for kyssescener, når flydende seksualitet og køn var på spil. 

Kan ses på Rakuten Viki.

‘The King’s Affection’ (Foto: Netflix)

8. Den aktuelle: ’The King’s Affection’

Hvor ’Mr. Queen’ gav os en mand, der skulle lære at være dronning, handler periodedramaet ’The King’s Affection’ om en kvinde, som må udgive sig for at være kronprins. Og det må for enhver pris holdes hemmeligt, at prinsen menstruerer.

Uden her at gå ind i, hvordan vores hovedperson ender med at crossdresse i det royale palads, er det spændende at bemærke en stigende tendens til at udforske køn og seksualitet i K-dramaer, hvor det altså ikke som i Vesten er en selvfølge, at LGBT+-problematikker er med. 

Udkommer fredag den 22. oktober på Netflix

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af