‘Gossip Girl’: HBO Max-rebootet mangler en værdig arvtager til Blair Waldorf – og et eksistensgrundlag
Det startede med smukke Serena van der Woodsen bag en togrude med en mørk hemmelighed i kufferten til tempofyldte skud af Manhattan og one hit-wonderet ‘Young Folks’, mens »Lonely Boy« Dan Humphrey kiggede på, som hun ankom til Grand Central Station med outsiderens fascination og foragt, og hvad der skulle vise sig at være et fordærveligt fattigmandshjerte.
‘Gossip Girl’ anno 2007 var alle dage en klichéfyldt ‘The Great Gatsby’-teenspinoff med mobiltelefoner. Men den var for meget på den gode måde.
Den havde især to trumfkort, der holdt den kørende gennem mange til tider latterlige sidespor.
Et vanedannende fortællegreb (Hvem er Gossip Girl?) og én karakter, der var bedre end alle de andre. Leighton Meesters helteskurk Blair Waldorf, der med sin evige talestrøm af nedladende giftigheder, moderegler og referencer til såvel Tzun Su’s ‘The Art of War’ som film med Audrey Hepburn var seriens omvandrende guldkorn sammen med den alvidende digitale rænkesmed.
HBO Max’ 2021-reebot er mere diverst, men mangler stort set alt andet.
Blair Waldorf 2.0 er den mindre hysteriske og mindre underholdende Insta-influencer Julien Calloway. Julien befinder sig et uophidsende sted mellem helt og skurk. Og selvom skuespilleren Jordan Alexander ligner en dronning, spiller hun helt uden personlighed. Hvilket er symptomatisk for stort set alle medvirkende.
Julien er kæreste med Obie. En mere moderne Nate Archibald med ring i øret og passion for at stoppe familiefirmaets onde gentrificeringsplaner, hvilket meget 2007-agtigt går ud på at dele aktivistiske badges ud.
Blairs umage BFF-forhold til Serena er skiftet ud med en hemmelig halvsøster fra Buffalo. Zoya, der med mere hjælp fra søsteren, end hun selv ved, er blevet optaget på skolen og pludselig skal begå sig i fine rigmandsklubber og events, hvilket selvfølgelig hurtigt skaber konflikter.
Chuck Bass er genfødt som Max Wolfe, der nu bare er en biseksuel casanova. Derudover følger vi Audrey og Aki, et kærestepar med seksualitetskonflikter, der fylder en rum del af plottet og muligvis havde været interessante, hvis de selv havde været det.
Som et værdigt forsøg på nyskabelse forsøger rebootet af ‘Gossip Girl’ heldigvis ikke at kopiere det gamle fortællerkoncept, hvor der blev kogt suppe på konceptet i seks sæsoner, før Gossip Girls sande identitet blev afsløret til monumental fanskuffelse.
Men selvom det måske var den bedste løsning i bunken, er fortællegrebet stadig ikke ideelt.
Det er nemlig eliteskolen Constace Billards lærere, der, i desperation over de uvorne rigmandsunger og deres korrupte forældre, beslutter sig for at genoplive Gossip Girl-’bloggen’ på Instagram og dermed mobbe deres elever. En idé, der er præcis så latterlig, som den lyder.
Det 25-årige mediefænomen og generationsikon Tavi Gevinson spiller sågar læreren Kate Keller, der får vakt sin hensunkne forfatterdrøm til live som Gossip Girls seende Instagram-øje.
Hvad der er tænkt som en kløgtig generationsmæssig metakommentar, føles dog mest som en »føler du dig gammel nu?«-lussing til millenial-seere. Generelt føles hele lærersporet som et forsøg på at tage ’gamle’ fans af det ’gamle’ Gossip Girl i hånden på en virkelig nedladende måde.
Selvom der er skrevet rigeligt konflikter ind i historien, er det i sidste ende spildt, da hele karaktergalleriet er så halvhjertet præsenteret, at man ikke interesserer sig for, hvad de foretager sig. At castet er blevet mindre hvidt og heteroseksuelt er kun godt, men det virker, som om forfatterne har lagt mere energi i at gøre karaktererne woke end interessante.
Mens ‘Gossip Girl’-rebootet gentager forgængerens konfliktdyrkende og soapede dramastil, vil serien samtidig gerne menneskeliggøre sine unge millionærer og milliardærer. I sidste ende lader de til at være bedre venner og støtter for hinanden, end det nogensinde var tilfældet i originalen.
Det resulterer i en kedelig aura af, at alle er gode nok på bunden, som simpelthen ingen steder hører hjemme i ‘Gossip Girl’-universet.
Kort sagt:
2021-rebootet af ‘Gossip Girl’ viser lige akkurat, hvorfor det aldrig gav rigtig mening at genoplive en ungdomssæbeopera om eliteungdommens skandaløse liv. Den mangler både en ordentlig helt, en ordentlig skurk og en ordentlig fortæller.