‘The Tinder Swindler’: Hvem er Simon Leviev? Svindlet kvinde sætter jagten ind i pulserende Netlix-dokumentar

‘The Tinder Swindler’: Hvem er Simon Leviev? Svindlet kvinde sætter jagten ind i pulserende Netlix-dokumentar
'The Tinder Swindler'. (Foto: Netflix)

»One little swipe can change your life forever«.

Dokumentaren ’The Tinder Swindler’ er fortællingen om, hvordan jagten på den romantiske kærlighed bliver til jagten på en seriel svindler i sværvægtskategorien. Det er en fortælling om sociale mediers magt og manipulationskraft. Om menneskelig genoprejsning og fald. Og så er det et underholdende studie i absurditeter.

Vi møder den norske pige Cecilie Fjellhøy, der siden lillepigealderen har drømt om den store romantiske kærlighed. Primært inspireret af Disney-fortællinger udlever hun sine forhåbninger om at finde den eneste ene på legepladsen for eventyr, den populære dating-app Tinder. Ud af hendes over 1000 matches er et af dem særligt interessant.

På hans profil boltrer han sig i det søde liv. Han styrer et fly, rider på en kamel, kører i en Ferrari, solbader på en yacht. Så da han inviterer Cecilie på en første date, er det naturligvis på The Four Seasons. Først drikker de en kop kaffe. Herefter flyver de i privatjet til et andet land. Naturligvis.

Joe Stassi som Simon Leviev i ‘The Tinder Swindler’ (Foto: Netflix)

Denne eneste ene hedder Simon Leviev. Han er født ind i et diamantdynasti og er i dag direktør for familieforetagenet. Den slags forpligter, så da forholdet mellem Cecilie og Simon udvikler sig, og de bliver kærester, må hun acceptere, at han tit er på forretningsrejse og tit også er i overhængende fare, fordi diamantudvinding kan være en politisk konfliktsag.

En dag er han i så stor fare, at han må lukke alle sine kreditkort, så hans færden ikke kan spores. Kan Cecilie mon kan låne ham nogle penge? I kærlighedens navn er svaret et rungende ja. Men da lånet begynder at overstige 100.000 dollars, begynder Cecilie at blive bekymret for, om hun nogensinde ser pengene igen. Det gør hun selvfølgelig ikke.

For Simon Leviev er en mand med mange navne. En mand, der har snydt kvinder verden over for et absurd totalbeløb på mindst 10 millioner dollars. Cecilie var et blandt mange ofre, men nok et af de få, der beslutter sig for at fælde manden. Da hun indser svindlen og kontakter myndighederne og pressen, begynder jagten på ikke kærligheden, men skurken i kærlighedseventyret, og her er vi kun halvvejs gennem dokumentaren. 

’The Tinder Swindler’ kan lyde forudsigelig, måske især hvis man har fulgt danske fortællinger som ’En fremmed flytter ind’ og ’Man kan aldrig vide’.

Men styrken ligger netop i det dokumentariske materiale. De medvirkende har gennem langdistance-korrespondancerne med Simon Leviev konkrete beviser, som filmen levende bruger til at fortælle med: audio-klip, Instagram-opslag, Whatsapp-chats, Google searches, notifikationer og nærbilleder af de tre prikker i en samtale, der indikerer, at den anden skriver, at der er en online tilstedeværelse.

Ayleen Charlotte i ‘The Tinder Swindler’ (Foto: Netflix)

Denne online tilstedeværelse tilsat thriller-elementer som spionage, cover-ups, biljagter og identitetstyverier udgør hele filmens anatomi, og det er en pulserende oplevelse at være førstehåndsvidne til en udvikling i en absurd dramaturgi som denne. Arkivmaterialet, filmens flotte fotografering og mættede klipning giver os en god mulighed for virkelig at mærke offerets oplevelse og svindlerens sindssyge, og da kvinderne tager på hævntogt, formidles det på en måde, så vi selv kan smage den ærgerrige blodtørst. 

Det er svært ikke at huje og fejre, når pilen til sidst peger på, at retfærdigheden sker fyldest, synderen står over for en straf, og ikke alene retssystemet, men også tilliden til ægte kærlighed vinder. Eller gør den?

’The Tinder Swindler’ er en centrifuge af twists and turns, der også bekræfter stereotype fordomme om den moderne kurtisering som et kapløb mellem selviscenesættelse og overfladefiksering i en bekræftelsessyg forbrugerkultur.

I den henseende bringer den ikke meget nyt til bordet. Men altså, 10 millioner dollars alligevel, via Tinder? Det er et underholdende seværdigt puslespil, der lægges.


Kort sagt
Underholdende og detaljemættet Netflix-dokumentar om, hvordan en dating-app bliver porten til en verdensomspændende svindelsag.

’The Tinder Swindler’. Dokumentar. Medvirkende: Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm, Ayleen Charlotte Spilletid: 106 min. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af