’Conversations with Friends’: Var du vild med ’Normal People’, skal du også se denne

’Conversations with Friends’: Var du vild med ’Normal People’, skal du også se denne
'Conversations with Friends'. (Foto: Enda Bowe/Hulu)

Var du en af dem, der sukkede over irske Marianne og Connells passionerede og komplicerede langstrakte on-off-romance på tværs af klasseskel i miniserien ‘Normal People’ fra 2020, har du her dit næste seriefix:

‘Conversations with Friends’ er ligesom ‘Normal People’ baseret på en roman af den irske stjerneforfatter Sally Rooney – hendes debut fra 2017 – og er skabt af mange af de samme folk, herunder manuskriptforfatter Alice Birch og instruktør Lenny Abrahamson.

Begge bøger og serier – og det gælder også Rooneys tredje roman ‘Skønne verden, hvor er du’, der forhåbentlig bliver næste serieadaption i rækken – handler om forelskelse, sex, hemmelige forhold, venskab, klasse og sociale dynamikker i kreative miljøer omkring Dublin. Og begge fokuserer, i hvert fald delvist, på unge begavede, men socialt utilpassede kvinder.

‘Conversations with Friends’ er dog en mere kompleks og ambitiøs fortælling end ‘Normal People’. Mens sidstnævnte handler om de skiftende dynamikker i forholdet mellem to mennesker, er ‘Conversations’ et firkantsdrama, hvor relationerne mellem et ægtepar og to yngre veninder/ekskærester skaber bølgeskvulp i alle parters liv og indbyrdes forhold. Fra et seriefortællermæssigt synspunkt er der en fordel i ‘Normal People’s mere stringente dramaturgi. Men jeg synes, ‘Conversations’ er mere interessant i sit kaos og mere bredtfavnende udforskning af kærlighed.

‘Conversations with Friends’. (Foto: Enda Bowe/Hulu)

Serien følger 21-årige Frances (debutanten Alison Oliver), der studerer litteratur på Trinity College i Dublin. Sammen med sin ekskæreste, Bobbi (Sasha Lane fra ‘American Honey’), der nu er hendes tætteste veninde, optræder hun med sin spoken word-poesi rundt omkring i Dublin. Her møder duoen en aften den etablerede forfatter Melissa (Jemima Kirke fra ‘Girls’), der er i 30’erne, og som roser deres optræden. Udadvendte Bobbi griber bolden og skaffer dem en middagsinvitation.

I Melissas fancy hus ved vandet møder de hendes mand, den flotte skuespiller Nick (Joe Alwyn). Han er indadvendt og reserveret ligesom Frances, og de to falder straks i hak. Og starter en affære.

Det er naturligvis ‘forkert’. Men så enkelt er det ikke, og serien behandler på en fin måde forholdet mellem Frances og Nick som lige så smukt og vigtigt som enhver anden forelskelse – for det er det for Frances. Endnu mere central er dog hendes relation til Bobbi, og for Frances er det største svigt ved affæren, at hun holder den hemmelig for ekskæresten, der stadig har ejerfornemmelser over for Frances’ følelsesliv.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Imens crusher Bobbi på Melissa, og begge veninder leger med voksenidentiteten i den kreative overklasse, når Melissa inviterer dem med i sommerhus i Kroatien. Omvendt suger hun energi fra deres ungdom. Alle kapitaliserer på hinanden følelsesmæssigt, socialt, seksuelt eller økonomisk i Rooneys begavede undersøgelse af klasse og kærlighed.

Ligesom ‘Normal People’ er stemingen melankolsk og længselsfuld og tempoet dvælende, men der er også humor og social satire i karakterernes møder. Sexscenerne mellem Frances og Nick er ømme, ekspressive og rent faktisk sexede, og kemien mellem Oliver og Alwyn slår gnister fra start.

I det hele taget er skuespillerne godt castet. Alison Oliver har en fin uskyld, tænksomhed og flosset følsomhed bag sin afvæbnende facade, som hun forsøger at beskytte sig selv med. Sasha Lane er perfekt cool og sjov, med små sprækker af sårbarhed, til rollen som Bobbi, og Jemima Kirke er overbevisende som bougie-forfatteren, som man også fornemmer har flere lag, end vi umiddelbart præsenteres for.

Sådan er hele serien: Vi ser kun overfladen og må selv tænke os til, hvad der foregår mellem sprækkerne i det komplekse kærlighedsspind.

Det er fantastisk fascinerende.


Kort sagt:
Sex, venskab, sociale dynamikker og klasse er de fascinerende omdrejningspunkter i den vellykkede serie baseret på Sally Rooneys debutroman om et komplekst firkantsdrama fra kræfterne bag hittet ‘Normal People’.

Anmeldt på baggrund af de første fem afsnit.

'Coversations with Friends'. Serie. Hovedforfattere: Alice Birch, Lenny Abrahamson. Medvirkende: Jemima Kirke, Sasha Lane, Joe Alwyn, Alison Oliver. Spilletid: 12 afsnit á 30 min. Premiere: Kan ses på HBO Max.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af