KOMMENTAR. Da streaming blev en ting, var der nok mange, der dyrkede den besnærende drøm om at droppe kabelpakken og kunne tilfredsstille sit tv-behov gennem ét eller maks to abonnementer. Få overskuelige stop – alverdens underholdning.
Sådan skulle det ikke gå. Der er i dag så mange tjenester, at mange nok har mistet overblikket. Og mens priserne virkede tilforladelige, da man signede up, er de steget ryk for ryk, så man – med 3-4 abonnementer kørende samtidig – pludselig slipper mere hver måned, end man gjorde for sin kabelpakke.
I en inflationstid, hvor det koster 800 kroner at købe to liter mælk og en pakke pasta i Netto, begynder udgiften til streamingtjenester i husholdningsbudgettet pludselig at stikke grotesk ud. Og var det nu pengene værd, når man kun genså en halv sæsons ’The Big Bang Theory’ den seneste måned?
Det er den store chance for en ny type streamingtjenester, der er vokset støt i USA de seneste år og sandsynligvis kun vil blive mere og mere fremtrædende i Danmark: Nemlig dem, der er gratis.
Disse tjenester kan groft sagt opdeles i to typer, der ofte kombineres: Dem, der kører en live-kanal som i de gode gamle flow-dage (med for eksempel nyheder eller film eller madprogrammer), og som i fagsprog kaldes FASTs (free ad-supported streaming television). Og dem, der har en palet af indhold, man kan vælge imellem, altså ligesom vi kender fra Netflix, bare gratis og uden login – i fagsprog AVODs (Audio Video on Demand).
Fælles for dem er, at de er finansieret af reklamer, og ja, altså så at man ikke betaler noget for dem.
Flere af branchens største amerikanske aktører satser markant på de gratis tjenester i disse år. I USA har Fox Tubi, Comcast har Xumo, Amazon har Freevee og Roku har Roku Channel.
En kløgtig aftale
Herhjemme er det Paramounts Pluto TV, der har lavet det mest bemærkelsesværdige indtog. Pluto blev lanceret i Danmark i maj, og mange har måske set annoncer poppe op for tjenesten – de har et betragteligt markedsføringsbudget i rykken og har over sommeren været en af de allerstørste annoncører på markedet overhovedet.
Går man ind på Pluto – der er en blanding af FAST og AVOD – kan man lige nu se alt fra ’Luksusfælden’ til Woody Allens ’Blue Jasmine’.
Pluto har to store fordele: De har kløgtigt lavet en aftale med det lokalt forankrede Viaplay, der har lukket deres egen pendant, Viafree, og som blandt andet betyder, at de nye afsnit af ’Paradise’, ’Robinson’ og førnævnte ’Luksusfælden’ kommer på tjenesten ikke forfærdeligt længe efter premieren.
Og så kan de trække på Paramounts bagkatalog, der blandt andet betyder, at man kan se 20 sæsoner af ’South Park’, indhold fra Comedy Central og MTV og evergreens fra ’CSI’ til ’King of Queens’.
For tiden rydder flere af de store betalingstjenester som HBO Max ud i deres bagkatalog, fordi det ikke kan betale sig for dem at betale rettigheder for noget, ingen ser, og for Paramount er det ideelt at have en gratistjeneste, hvor den slags katalogindhold kan få en prominent plads i stedet for at drukne på SkyShowtime (tidligere Paramount+).
Efter reklamerne …
Pluto TV’s danske kontor vil ikke røbe, hvor mange brugere de har forbi tjenesten, men melder om en rigtigt god start.
Og tager man ikke det for pålydende, er der amerikanske tal, der bakker op om, at gratistendensen har en god chance for at få fat. Pluto har i USA efter eget udsagn over 67 millioner aktive brugere (fra 12 millioner i 2018), Tubi har 51 millioner, og Roku Channel nåede 80 millioner i 2021.
En Deloitte-undersøgelse har vist, at 34 procent af amerikanerne ville foretrække en gratis streamingtjeneste med 12 minutters reklamer per time. 22 procent af amerikanerne brugte en af gratistjenesterne i foråret 2022. På grund af markedsføringslovgivningen i Danmark er der på de gratis tjenester kun så mange reklamer, som man også kender fra flow-tv
Hos Pluto i Danmark regner man ikke med, at tjenesten skal udkonkurrere Netflix eller Disney, men være et supplement for folk, der har en time til overs, står og laver mad og bare vil have fjernsynet kørende, lidt ligesom man havde det før streamingalderen.
Mens der er stor chance for, at Tubi, Xumo eller Freevee også rykker ind i Danmark de kommende år, hedder Pluto TV’s største konkurrenter herhjemme foreløbigt Rakuten TV og Plex samt tv-producenternes egne kanaler som Samsung TV Plus.
Også hos disse kan man for eksempel tune ind på gratis nyhedskanaler fra velansete leverandører som Bloomberg eller The Guardian.
Til gengæld skal man jo så leve med de reklameafbrydelser, som man på den ene side er lykkelig for at være sluppet for på Netflix, HBO Max osv., men som man på den anden side uden kvaler sluger på YouTube.
Kan dyrke nicherne
I det hele taget er tv-reklamer på vej tilbage, fordi også de store streamingtjenester arbejder på at skabe billigere abonnementsløsninger for folk, ikke mindst i den ikke-vestlige verden, der finder de aktuelle priser for voldsomme. Netflix har meddelt, at de er på vej med muligheden for et billigere abonnement, der indeholder reklamer. Og det er da også en indtjeningsmodel, der er for svær at modstå. Efterhånden som flow-tv forsvinder, vil annoncekronerne oplagt finde andre hjem.
Og Pluto meddelte, at de i 2021 havde en omsætning på over en milliard dollars i reklameindtægter (halvdelen går til dem, der leverer indholdet) – et mål, Tubi også håber at nå inden for de næste år.
På Pluto kan man lige nu se fine arthousefilm som ’Alletiders kvinder’, ’99 homes’ og Brad’s Status’, som man ville skulle betale for andre steder, men det er klart, at man generelt ikke finder indhold af lige så høj kvalitet på gratistjenesterne som på de velkendte abonnementstjenester. Og vil man være med i den populærkulturelle samtale, kan man næppe heller nøjes med at se de mestendels støvede titler hos gratisudbyderne.
Man kan også sagtens indvende, at der ingen grund er til at savne 90’ernes hjernedøde zappen rundt blandt serier af tvivlsom kvalitet. Noget af det allerfedeste ved de seneste års streamingdagsorden har været, at det ofte er serier på et tårnhøjt niveau, der er på alles læber.
Men mens kvaliteten på ikke mindst Netflix generelt har været for nedadgående de seneste år, og det samtidig er svært at fornægte, at mange har et forståeligt behov for at secondscreene trygheds-tv uden de store forpligtelser, er der utvivlsomt en plads i landskabet til gratistjenesterne.
Samtidig er det et stort plus, at man under gratisfanen kan dyrke nicherne i de uendelige muligheder for live-kanaler, fra sport til musik og nyheder. Pluto har for eksempel en kanal dedikeret til MMA-rækken Bellator.
Om ikke andet presser gratistilbuddene betalingstjenesterne til at blive bedre og skarpere – til at levere indhold, som er så uundværligt, at man rent faktisk gider betale hver måned for det.
Den opsang har de mere brug for, end de måske selv er klar over.