Det lærte vi om den danske streamingkrig fra Amazon, TV 2 og de andre under stor tv-festival i København

Amazon står klar med det store checkhæfte, mens ungdomsserien er truet hos TV 2, og en massiv krise får alle streamingtjenesternes spirende korthuse i Danmark til at vakle.
Det lærte vi om den danske streamingkrig fra Amazon, TV 2 og de andre under stor tv-festival i København
Nikolaj Lie Kaas instruerer Esben Smed og Dar Salim under optagelserne til 'Agent'. (Foto: Henrik Ohsten/Zentropa)

Kampen om de danske streamingabonnenter kører på højeste blus og vil kun blive mere intens de kommende år.

Men hvordan vil de enkelte tjenester tiltrække de danske brugere på seriefronten, og hvad kan vi vente os fremover? Det kunne man få et indtryk af under den årlige Copenhagen TV Festival, der fandt sted tidligere på ugen.

Over to sessioner med DR’s Maria Månson som moderator løftede fiktionscheferne fra de respektive tjenester lidt af sløret for deres planer. HBO Max, Netflix og Disney havde takket nej til at være med, men DR, TV 2, Viaplay, Discovery og Amazon Prime Video åbnede en smule op for godteposen, og det gav anledning til både at glæde og bekymre sig som seer.

Her er de væsentligste konklusioner.

Amazon er på vej med en dansk serie – og ruller det tunge skyts ud

Amazon Primes store indtog i Danmark og resten af Norden har været imødeset længe, selvfølgelig først og fremmest med kerneforretningen i form af produkt/dagligvarelevering, men også med streamingtjenesten Prime Video.

Den har eksisteret i Danmark i nogle år, men man har hele tiden fornemmet, at den nuværende version af tjenesten kun var en smagsprøve med det forholdsvist smalle udvalg og en – for Amazon-standarder – relativt beskeden markedsføringsindsats.

Men nu skal det snart være. 2. september lanceres den store ’Ringenes herre’-serie, der uden tvivl skal være gateway til et seriøst fremstød på nye markeder. Og Amazons chef for køb af indhold til Prime i Norden, Andreas Hjertø, kunne afsløre i en talk under tv-festivalen, at det kun er begyndelsen.

‘The Boys’, et af Amazon Prime Videos store hits. (Foto: Amazon Prime Video)

Prime Video barsler således med flere skandinaviske serier. Den første bliver tilsyneladende en svensk af slagsen, men der er også en dansk serie i udvikling.

Hjertø betonede, at Amazon prioriterer lokale produktioner, der først og fremmest fungerer på de lokale markeder, og han lagde ikke skjul på, at han har en stor pengetank i ryggen.

»Vi er villige til at tage vældigt store chancer i forhold til indhold, budget og tanker«, sagde han, mens han samtidig understregede, at det er vigtigt for Amazon, at der er kendte ansigter på plakaten, da serierne først og fremmest har til formål at trække nye kunder ind i butikken mere end at fastholde de eksisterende.

Han røbede i øvrigt, at nogle af Amazon Prime Videos største titler i Norden lige nu er bilprogrammet ’The Grand Tour’ med Jeremy Clarkson, fodbolddokumentarserien ’All or Nothing’ og antisuperhelteserien ’The Boys’.

Det er slut med ungdomsserier på TV 2

For et par år siden prøvede TV 2 at ride ’Skam’-bølgen med en række ungdomsserier på meget små budgetter som ’Puls’, ’Rainbow’ og ’Ondt i røven’.

Men det er nu slut.

De druknede nemlig på TV 2 Play og blev ikke rigtigt set af nogen, forklarede senior executive producer fra kanalen, Pernille Bech Christensen, under tv-festivalen.

Og når man så den liste over kanalens mest populære serier fra det seneste år, som blev fremvist under talken, kan man godt blive bekymret for, at den kun står på hyggekrimier og sikre fortsættelser fremover. Nye sæsoner af ’Badehotellet’, ’Klovn’, ’Sommerdahl’, ’Minkavlerne’ og ’Sygeplejerskolen’ lå således i top 6, med Lone Scherfigs nye hospitalsserie ’Dag og nat’ som eneste friske pust som nummer 3.

Ditte Hansen og Louise Mieritz’ ‘Dansegarderoben’. (Foto: Tine Harden / TV 2)

Den frygt forstærkes kun af, at Bech Christensen ganske overraskende kunne fortælle, at den unge målgruppe, der burde have set ungdomsserierne, til gengæld lystigt fornøjer sig med ’Sommerdahl’ og ’Sygeplejerskolen’! Foruroligende.

Mere mildt stemt blev man dog heldigvis, da TV 2 kunne vise et par klip fra kommende produktioner.

Der var både Emma Sehested Høeg og Jennifer Vedsted Christiansens ’Killjoy’ om en ung kvindes jagt på orgasmer, Ditte Hansen og Louise Mieritz’ ’Dansegarderoben’ og Nikolaj Lie Kaas’ ’Agent’, som er et slags møde mellem ’Klovn’ og det franske hit ’Call My Agent’. I et sjovt lille klip fra sidstnævnte måtte ’Underverden’-instruktør Fenar Ahmad sluge, at han blev pålagt at caste Rasmus Bjerg til sin film om ungdomsbander på Nørrebro!

Også DR kæmper med de unge

Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at DR befinder sig i en krise i deres dramaproduktion. Dramachef Christian Rank blev fyret, efter den store Leonora Christina-serie måtte lægges ned på pinlig vis, og man har haft svært ved at få fat i seerne med lovlig trøstesløse serier som ‘Når støvet har lagt sig’, ’Fred til lands’ og den ellers glimrende ’Ulven kommer’.

Det seneste år er der endda kun udkommet én stor dramaserie på kanalen, der skabte nordic noir-bølgen og danske serier som eksportsucces (og den var endda produceret sammen med Netflix: ’Borgen’), så DR virker på mange måder til at være godt i gang med at vænne seerne til, at de skal finde medrivende fiktion andetsteds.

Det bliver der forhåbentligt lavet om på nu. Den næste store satsning er ’Carmen Curlers’ om det danske hårkrølningseventyr, der på usædvanlig vis har fået grønt lys på tre sæsoner før premieren. Her er en serie, de virkelig håber og tror kan samle Danmark!

Morten Hee Andersen og Rosalinde Mynster i ‘Carmen Curlers’. (Foto: Tine Harden/DR)

DR har de seneste år haft god succes med serier til et yngre publikum i DR3-regi – med ’Doggystyle’ og ’Salsa’ som kroneksemplerne – men i fremtiden vil DR Drama ikke selv producere fiktion til unge. Den nye konstellation P3 (som har overtaget DR3-stafetten mere bredt) skal stå for at købe ungdomsserier ind udefra, og så kan vi blot håbe, at det medfører en styrkelse og ikke en svækkelse af udbuddet for unge. Man kan være nervøs for, om budgetterne bliver for små til, at man rigtigt kan lave noget, der rykker?

DR Drama vil til gengæld satse på serier til voksne og familierne, og voksenserierne vil dels være de store dramaserier med fokus på DR’s klassiske ’dobbelte historie’ (serier med noget på hjerte, kort sagt), dels det, de nu kalder Offbeat, som er mere eksperimenterende fortællinger.

Udviklingschef Henriette Marienlund nævnte norske ’Exit’ som en af den slags serier, mens ’Orkesteret’ nok også i dag havde ligget under Offbeat-paraplyen.

Viaplay vil sende Skandinavien ud i verden

Mens Amazon og Discoverys chefer understregede, at deres lokale skandinaviske produktioner først og fremmest skal fungere godt i de lande, de kommer fra, er Viaplays strategi rettet mere ud i verden, fortalte fiktionschef Marlene Billie Andreasen under Copenhagen TV Festival.

Viaplay har de seneste år lanceret 30 danske originals, og deres ambition er, at deres kommende skandinaviske satsninger også skal ses via deres tjenester og samarbejdspartnere uden for Skandinavien. Derfor er mere og mere af deres originale indhold også på engelsk.

Tjenesten vil lancere 6-10 danske serier i år, og en af deres helt store danske satsninger den kommende tid er Karen Blixen-serien ’Drømmeren’, som Connie Nielsen er hovedarkitekten bag og spiller hovedrollen i.

HBO Max og Discovery+ slås sammen i Danmark i 2024

Warner Bros. Discovery står i en brydningstid, da de to giganter Warner og Discovery fusionerede så sent som tidligere i år, og det endnu er uklart, hvad det konkret kommer til at betyde for de danske seere.

Programdirektør Pil Gundelach Brandstrup bekræftede, at Discovery+ og Warners HBO Max vil blive slået sammen i Danmark og resten af Europa i første halvår af 2024.

Josefine Frida i ‘Dopamin’ (Foto: Andreas Raun)

I mellemtiden fortsætter Discovery med at producere danske serier. Discovery lancerede sidste år en håndfuld skandinaviske serier, og programdirektøren lagde ikke skjul på, hvilken der var den mest populære: ’Dopamin’ med Josefine Frida og Jonathan Harboe, som Soundvenues anmelder gav én sølle stjerne.

En komedieserie som ’Fars drenge’ havde det sværere på tjenesten, og ’Fixer’ lå et sted midt imellem, lød det.

Det har ført Discovery til den konklusion, at de ikke skal lave rendyrket comedy fremover, men mere satse på spænding forankret i den virkelighed, som Discovery generelt også er kendt for at behandle i sine programmer.

Den mørke sky over alle ambitionerne

Det gav genlyd i medierne, da det kom frem, at TV 2, Netflix og Viaplay indstillede deres produktion af danske serier på grund af en fra deres stol utilfredsstillende aftale om de kreatives betaling for film- og seriearbejdet fremover.

Viaplay har som de eneste landet en ny, foreløbig aftale, mens de kreative og producenterne stadig forhandler på ny om en overordnet aftale, og det betyder, at al dansk fiktion til de tjenesterne befinder sig i noget af et limbo lige nu. Tidligere kanalchef på TV 2, Keld Reinicke, gik i et foredrag på Copenhagen TV Festival så langt som at sige, at det gigantiske forhandlingsselvmål truer med at sætte en prop i den danske serieguldalder.

Forhåbentligt lander der snart en aftale, streamingtjenesterne kan se sig selv i, så også de nye tjenester som Amazon Prime Video og Disney+’s ambitioner for lokale serier i Danmark kan blive indfriet.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af