KOMMENTAR. Engang var de det mest celebre par i Hollywood, to overjordisk cool skuespillere med kunstnerisk integritet, seks børn og blik for verdens uretfærdigheder.
Nu bekriger de hinanden i en skilsmissestrid, der på papiret handler om et slot i Sydfrankrig, men nu er opskaleret med beskyldninger af den slags, der kan få betydning for andet end deres respektive finanser.
Angelina Jolie og Brad Pitt blev skilt i 2016 på Jolies anmodning. Det skete efter en episode på et fly, som Jolie nu har beskrevet i hårrejsende detaljer i retsdokumenter.
Men før vi kommer til flyet, så lad os lige opsummere, hvad selve retssagen går ud på.
Jolie og Pitt købte i 2008 slottet og vingården Chateau Miraval i Sydfrankrig for 25 millioner dollars. Det var her, de blev gift, de har boet der, og de har siden forvandlet stedet til en lukrativ millionforretning, især takket være en vellykket rosé.
Efter skilsmissen solgte Jolie sin halvdel til vinfirmaet Tenute del Mondo, hvis moderselskab er ejet af den russiske oligark Yuri Shefler. Pitt var tilsyneladende ikke udpræget begejstret for pludselig at have fået en russisk rigmand som forretningspartner, og han lagde sag an mod ekskonen med det argument, at de havde en aftale om, at de ikke kunne sælge deres halvdele væk til andre.
Det, mener Jolie, er bullshit: En sådan aftale eksisterer ikke, og en stor del af hendes økonomi er bundet op i slottet, så hun var nødt til at frasælge det for at kunne leve uafhængigt af sin eksmand og lægge fortiden bag sig, fremfører hun. Pitts side påpeger omvendt, at det er ham, der har stået bag alt arbejdet, som har gjort vingården til en succes. Jolie mener heroverfor, at vinbedriften har været en fælles indsats rent økonomisk, og at hun har prioriteret at opdrage parrets børn Shiloh, Vivienne, Zahara, Maddox, Knox og Pax, mens Pitt kørte filmkarriere og lavede rosé-bizz.
Hun fremhæver også, at hun i februar faktisk tilbød eksmanden at købe hendes halvdel for 54,5 millioner dollars. Men Pitt betingede sig, ifølge Jolie, at hun som en del af kontrakten underskrev en såkaldt NDA, en kontrakt, der forbød hende at omtale Pitts opførsel mod sin familie, hvilket Jolie kaldte »en krænkende (abusive, red.) og kontrollerende deal-breaker«.
Og det fører os så tilbage til flyet fra Frankrig til Los Angeles i 2016 – den episode, Pitt meget nødig så Jolie gå yderligere i detaljer med.
»Børnene beskyttede hinanden«
I sit mod-sagsanlæg mod Pitt har Jolie nu direkte i de retslige dokumenter udførligt specificeret, hvad der ifølge hende skete under den famøse tur over Atlanten.
Ifølge dokumenterne fra Jolies advokathold startede det med, at Brad Pitt – tilsyneladende i beruset tilstand – råbte ad Angelina Jolie og anklagede hende for at være for »ærbødig« over for parrets børn, der på det tidspunkt var mellem otte og femten år. Det har tidligere været fremme, at han også råbte, at hun ødelagde deres familie.
Derefter trak Pitt Jolie ind på flyets toilet, hvor han tog fat om hendes hoved og rystede hende og skubbede hende ind i væggen, før han bankede hånden op i loftet fire gange, hvorefter Jolie forlod badeværelset.
Da ét af børnene greb verbalt ind derefter, kastede han sig over barnet, hvilket fik Jolie til at forsøge at trække ham væk bagfra, hvorefter Pitt kastede sig baglæns ind i sæderækken for at få hende af sig, så hun slog sin ryg og albue.
»Børnene skyndte sig derover og prøvede alle modigt at beskytte hinanden. Før det var slut, tog Pitt kvælertag på ét af børnene og slog et andet i ansigtet«, hedder det i beskrivelsen til retten. Bagefter sad Jolie og børnene under tæpper, mens Pitt flere gange kom brusende fra bagenden af flyet og råbte ad dem, ligesom han hældte alkohol ud over både Jolie og børnene.
Brad Pitts repræsentanter har afvist de nye oplysninger og har udtalt til CNN, at Jolies »historie fortsætter med at udvikle sig, hver gang hun fortæller den. Brad har taget ansvaret for, hvad han gjorde, men vil ikke gøre det for ting, han ikke gjorde«, hedder det.
Los Angeles’ politi- og familiemyndigheder undersøgte sagen i 2016, men gik ikke videre med den. FBI lancerede også en undersøgelse, men forfulgte heller ikke sagen yderligere, hvilket har fået Angelina Jolie til at anlægge sag an mod bureauet, et sagsanlæg, der dog er blevet afvist af en dommer.
Mens retssagen om slottet kører – og meget vel i værste Depp/Heard-stil kan blive kun grimmere herfra – er det oplagt at spørge, hvad de nye oplysninger betyder for Brad Pitts ry og rygte.
Selvets radikale inventarliste
Pitt nyder en status som en af Hollywoods allermest respekterede superstjerner. Dels på grund af sine utallige mindeværdige roller over tre årtier. Dels på grund af sin uimodståelige laidback charme. Dels på grund af sit arbejde bag kameraet, hvor han med sit produktionsselskab Plan B har søsat film som ’12 Years a Slave’, ’Moonlight’ og ’Minari’, der både har haft høj kvalitet og slået et slag for øget diversitet i Hollywood. Pitt har kort sagt fremstået som Hollywoods måske mest likeable og magtfulde a-lister.
At han bærer på en mørk side, har vi vidst længe. Han erkendte sit alkoholmisbrug offentligt i 2017, og to år efter fortalte han, at han var trådt ind i Anonyme Alkoholikere. Siden har han hyppigt refereret til sine dæmoner og sin kamp for at leve et bedre liv:
I lanceringen af rumfilmen ’Ad Astra’. I et syret GQ-interview. Og da han debuterede som skulptør på et finsk kunstmuseum tidligere i år, hvor han udtalte dette om tankerne bag sin kunst:
»For mig handler det om selvrefleksion. Det handler om, hvor jeg har taget fejl i mine forhold, hvor jeg har trådt ved siden af, hvor jeg er skyldig. For mig var det født ud af ejerskab over det, jeg kalder ‘selvets radikale inventarliste’, at være brutalt ærlig med mig selv og tænke på dem, jeg måske har såret, øjeblikke, jeg bare har fejlet i«.
Brad Pitt var en ivrigt hashrygende stoner i sine unge dage, og nu er han blot blevet mere og mere spacy: Som mange, der har noget alvorligt at angre, søger han tydeligvis mod åndelighed og metodisk selvforbedring i disse år.
Men intet af alt dette har gjort nævneværdig skade på hans omdømme. På en måde har det blot forstærket indtrykket af en plaget og fejlbarlig, men grundlæggende godhjertet kunstnersjæl.
Konsekvenserne af dårlig opførsel rammer som bekendt især dem, der har bygget en karriere op på at polere overfladen. Det har Brad Pitt aldrig gjort. Som ung var han en drengerøv. Og hans roller har altid været båret af en underliggende farlighed og, særligt i de senere år, en sørgmodighed bag de blå øjne. Han har, ikke helt ulig den trods alt mere outrerede Johnny Depp, været boheme snarere end duksedreng a la DiCaprio. Et smukt, såret dyr, mere Dylan end Brandon.
Og når han så samtidig erkender sine forseelser og sit misbrug og påtager sig ansvaret for det, han har gjort galt, har vi opskriften på en mand, vi uden problemer kan tilgive.
Ingen storm at ride af
I lyset af de nye anklager fra Jolie må vi dog samtidig overveje: Hvor mange andre i Hollywood ville slippe uskadt fra beskyldninger om at have taget kvælertag på et af sine egne børn?
Gør Brad Pitts position i toppen af Hollywoods fødekæde ham usårlig?
Hvad der præcist skete i det fly, kan vi naturligvis ikke fastslå med sikkerhed. Men det kalder på refleksion, at andre berømtheder i en post-Metoo-virkelighed er kommet i større problemer for mindre forseelser end påstået vold mod kvinder og børn. Post-MeToo-alderens mudrerede grænsezoner af forbrydelse, straf og soning stilles til frit skue. Ikke alle måles efter samme målestok.
Det interessante i Pitt-sagen er således ikke så meget diskussionen om, hvilke konsekvenser anklagerne bør have for ham og hans karriere. Det interessante er, at der slet ikke er en diskussion om, hvilke konsekvenser anklagerne bør have for ham og hans karriere. Foreløbigt er der ingen reel storm at ride af.
Om det ændrer sig, hvis retssagen om den franske vingård eskalerer yderligere, vil vise sig.
Men ligesom Tom Cruises rolle som en af de ledende skikkelser i en undertrykkende pseudoreligion ikke længere påvirker hans filmstjernestatus, tror jeg, at Brad Pitt-selvets radikale inventarliste kan stå imod det meste.