De 10 største skuespilgennembrud i 2022

Det var bogstaveligt talt et dronningeår for gennembrudsstjerner, hvor unge som gamle talenter gjorde indtryk, fra fortidens Benin til en øde ø og med drager flyvende om ørene.
De 10 største skuespilgennembrud i 2022
'Elsker dig for tiden'. (Foto: Christian Geisnæs)

1. Kasper Dalsgaard, ‘Elsker dig for tiden’ 

Det var svært at forestille sig en Jesper & Julie-film helt uden ‘29’-seriens karakteristiske parløb. 

Indtil Kasper Dalsgaard indtog pladsen over for Julie Rudbæk som pseudo-førsteelsker – den romantiske tømrer Thomas i ‘Elsker dig for tiden’, der får premiere på torsdag. Men selvom den bløde mand er det tætteste, filmen kommer på Jesper-karakteren fra ‘29’, giver castingen mening på en måde, der gør det ligegyldigt at holde fast i den velkendte duo-dynamik. 

Selvom rollen er til den blåøjede side og heftigt Hugh Grant-inspireret, tager Dalsgaard fornemt ejerskab over den, så man mærker ham på godt og ondt. En både stor og selvsikker hovedrolledebut. 

Thuso Mbedu i ‘The Woman King’.

2. Thuso Mbedu, ‘The Woman King’ 

Der var rigeligt inspirerende kvindekrigere at se på i ‘The Woman King’, men især et ungt talent lyste op. Nemlig den sydafrikanske Thuso Mbedu, der gav Viola Davis hårdtslående stammedronning kamp til stregen. 

I den på flere måder historiske blockbuster om en afrikansk kvindekrigerstamme med slavehandlen som bagtæppe skilte hun sig positivt ud i en rolle, der var både fysisk, komisk og følelsesmæssigt krævende i en grad, hvor hun ofte stjal billedet fra filmens større stjerner som ‘Bond’-skuespiller Lashana Lynch. 

Mbedu har både roller fra sit hjemland på cv’et og er heller ikke et helt nyt ansigt i Hollywood, hvor hun spillede hovedrollen i den roste Barry Jenkins-serie ‘The Underground Railroad’.

Det laver dog ikke om på, at det var et stort spring til den banebrydende kvindedrevne blockbuster, hvor Mbedu med bravur landede og viste, at hendes potentiale var til det helt store lærred.

Ayo Edebiri i ‘The Bear’.

3. Ayo Edebiri , ‘The Bear’ 

Det ville være for letkøbt at forsimple det komiske talent Ayo Edebiris til, at hun i ‘The Bear’ ser frustreret ud for en 25 øre i alle seriens otte afsnit. Selvom det er en af de mange ting, hun gør virkelig godt. 

For der er rigeligt med absurditeter at rulle øjne af i årets mesterlige kokkeserie, hvilket Edebiri perfektionerede som overivrig repræsentant for Gen Z, der gang på gang blev bragt i knæ af køkkenets allestedsnærværende giftigheder. 

Selvom Edebiri har flere komiske præstationer i bæltet, var det først med Christopher Storers breakout-serie, at hele verden for alvor fik øjnene op for hende. 

Det kræver sit komikertalent også at kunne spille straight, og Edebiri fortjener applaus for overhovedet at kunne holde masken over for Ebon Moss Bschrachs langlemmede armbevægelser. Forhåbentlig får hun selv lov til at gå mere amok i seriens anden sæson. Det beviste ‘The Bear’s mesterlige syvende afsnit, at hun var god til. 

Emma D’Arcy i ‘House of the Dragon’. (Foto: HBO)

4. Emma D’Arcy, ‘House of The Dragon’ 

Emma D’Arcy lærte os ikke blot ingredienserne til sin foretrukne negroni (»Sbagliato. With prosecco in it«, men havde jeg overhovedet behøvet at skrive det?) og fødte ‘House of the Dragons’ dejligste meme. 

Den 30-årige skuespiller entreerede ‘Game of Thrones’-spinoffen sent i historien, men gjorde kun større indtryk af den grund. For da serien trådte i karakter, gjorde D’Arcys voksne præstation som den voksne Rhaeneyra det samme og gjorde dem til manges absolutte yndlingskarakter. Intet Jerntrone-relateret univers kan eksistere uden en dronning med sit eget moralske regelsæt, og her brillerede D’Arcy. 

Til næste år ønsker vi os kun flere, der som den nonbinære englænder gør det så umådeligt mere interessant at se streamingserier i blockbuster-ligaen og tale om, hvad det vil sige at være en skuespilstjerne i 2022. 

‘Triangle of Sadness’. (Foto: Fredrik Wenzel)

5. Dolly De Leon, ‘Triangle of Sadness’ 

Da alle var færdige med at skide og brække sig, forvandlede ‘Triangle of Sadness’ sig pludselig til et one woman-show, hvor yachtens mest undertippede toiletpasser trådte i karakter.

Her indtog det ældre fillipinske stjerneskud Dolly De Leon en eminent intimiderende krigerposition som Abigail, der ikke blinkede, da en social magtforskydning åbenbarede sig ved et lykketræf. 

Den 53-årige De Leon er uddannet skuespiller og har en lang skuespilkarriere fra Fillipinerne bag sig, men fik sit store internationale gennembrud hos Ruben Östlund, der var betaget fra første casting. 

Med den tiltagende diversitet i Oscar-akademiets skuespilnomineringer, er det bestemt ikke uhørt, hvis De Leon får en fortjent plads i feltet. Man kan kun håbe, at flere går i den svenske auteurs casting-fodspor, for Dolly De Leons eksempel er en af dem, der sprænger rammerne. 

Nicolai Jørgensens Frans i ‘Carmen Curlers’ sjette afsnit. (Foto: Tine Harden/ DR)

6. Nicolai Jørgensen, ‘Carmen Curlers’

Nicolai Jørgensen har før gjort indtryk. Ikke mindst i Emma Anna Haudals ‘Doggystyle’, hvor han tog Fnuggie-karakteren i uforudsigeligt hjertelige retninger. Soundvenue udnævnte ham således også som et særligt talent tilbage i slutningen af 2019.

Men 2022 markerede alligevel et bredt gennembrud for den unge skuespiller, der medvirkede i to af det danske serielandskabs mest bemærkelsesværdige serieafsnit. Januars overraskende gyserepisode af ‘Doggystyle’, men først og fremmest i ‘Carmen Curlers’ københavnerudflugt, hvor hans stille frisørkarakter fik sin store og hjerteknusende dag.

Nicolai Jørgensens talent var en gennemgående fornøjelse i ‘Carmen Curlers’, men det store potentiale skillede for alvor igennem, da han trådte endegyldigt i karakter. 

‘Holy Spider’. (Foto: Nadim Carlsen)

7. Zar-Amir Ebrahimi, ‘Holy Spider’ 

Som den kvindelige journalist i Ali Abassis ‘Holy Spider’ lagde Zar Amir-Ebrahimi krop til en af årets mest nervepirrende scener, da hun som lokkedue risikerede alt for at få skovlen under den iranske ederkoppemorder – med risiko for selv at ende i hans spind.

Det var således mere end velfortjent, da den 41-årige iranske skuespiller blev hyldet med skuespilprisen på årets filmfestival i Cannes. Med mesterligt styr på hver eneste ansigtsbevægelse vakte Ebrahimi total indlevelse som spejl for karakterens selvsikre mod og ekstreme ubehag.

 

‘Nope’. (Foto: UIP)

8. Keke Palmer, ‘Nope’

Keke Palmer har arbejdet i Hollywood hele sit liv, som barnestjerne i familiefilm, teenager hos Nickelodeon og Disney, arbejdet sammen med Ryan Murphy og skrevet historie som den første sorte skuespiller i rollen som Askepot på Broadway.

De seneste år er hun poppet bemærkelsesværdigt op i både ‘Insecure’, tusind memes og ikke mindst den kritikerroste stripperfilm ‘Hustlers’. 

Hvordan kan vi så være bekendt at kalde hendes rolle i ‘Nope’ for et gennembrud? 

Selvom det langt fra er hendes første, markerer rollen alligevel et kritisk gennembrud som en helt anden slags hovedrollestjerne med større international spændvidde.

For der var mange ting, der ulmede betagende i Jordan Peeles ufofantastiske gendigtning af den amerikanske western med en sort familie i fokus. Keke Palmer var ikke en af dem. Fra hun første gang storskred ind i billedet, var det som ét stort sprudlende visitkort for hendes talent. 

Over for Daniel Kaluuyas sorte tordensky hopper Palmer betagende rundt på alle de nagler af freakout, man ville forvente under et ufo-angreb, som intet mindre end filmens bankende hjerte. Hun har selv kaldt rollen for den første i hendes karriere, der rummer »alle de ting, der gør mig til mig«. Hvis Oscar-akademiet overser det, ville det være årets bommert. 

‘Ringenes herre: Magtringene’ afsnit 8. (Foto: Prime Video)

9. Charlie Vickers, ‘Ringenes herre: Magtringene’

(Spoiler alert: Læs kun, hvis du har set første sæson af ‘Magtringene’)

Mens den svimlende dyre ‘Ringenes herre’-serie generelt skuffede, var der alligevel et element mod slutningen, der skabte grobund for håb for de kommende sæsoner. Nemlig afsløringen af Sauron.

At der var noget mærkeligt over Charlie Vickers’ Halbrand, konge af The Southlands, var måske nok tydeligt tidligt i serien, men det var alligevel et godt skåret twist, at det viste sig, at det var ham, der senere skal udvikle sig til Morgoths onde troldmand i Tolkien-universet.

Serieskaberne har sammenlignet karakteren med Walter White, og der er måske noget om det i transformationen til mørkets fyrste, blot i en noget større skala. Og det var Charlie Vickers fortjeneste, at han fik forankret figuren i noget, der både var nærværende naturalistisk og æterisk enigmatisk i figuren fra første færd, ikke mindst i møderne med Galadriel.

Man må formode, at den 30-årige australier fra næste sæson virkelig får mulighed for at udfolde talentet i mere dystre retninger.

Zaki i ‘Snabba Cash’ sæson 2. (Foto: Gustav Danielsson)

10. Adam Kais, ‘Snabba Cash’ sæson 2

Den nye big bad på narkomarkedet i Stockholm i det svenske Netflix-hit ‘Snabba Cash’ var Zaki – en ung gut, der just uden for fængslet banede vejen mod toppen med en uhyggelig og fascinerende blanding af vanvittig brutalitet og uforfalsket loyalitet over for sine nærmeste.

I sin allerførste rolle skabte Adam Kais en gangsterfigur, det var svært at tage øjnene fra – og som man indimellem tog sig i at holde med, selvom han bekrigede seriens hovedpersoner, som vi har brugt meget mere tid med. Kais’ præstation var båret af naturlig karisma og en troværdigt underspillet måde at servere den ambitiøse forbryder på.

Figuren fik en udgang, som i sig selv var særdeles interessant – så interessant at vi dedikerede en hel artikel til den.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af