Mødet mellem Casper Christensen og Iben Hjejle er vemodigt klarsynet i nyt tv-koncept

Casper Christensen har ikke set noget bedre tv i Norden i de seneste 10 år end sit nye program, ’All Exclusive’. Soundvenues filmredaktør tryktester, om der er noget om det.
Mødet mellem Casper Christensen og Iben Hjejle er vemodigt klarsynet i nyt tv-koncept
'All Exclusive'. (Foto: Martin Sindal La Cour)

Man skal altid være lidt på vagt over for tv-koncepter, hvor [indsæt kendte navne efter eget valg] mødes og taler om [indsæt ifølge produktionen utroligt vigtigt emne] i luksuriøse omgivelser ved [indsæt solbeskinnet sydhavskyst].

Når nu man skal lave et »underholdende, ærligt og uforudsigeligt« samtaleprogram, kan man jo lige så godt have det lidt rart imens, og når man nu skal møde sin ekskæreste et årti efter et turbulent offentligt brud, kan det jo lige så godt være over et køligt glas hvidvin i swimmingpoolens skær.

I Viaplays nye programrække ’All Exclusive’ taler Casper Christensen om »livets store spørgsmål og udfordringer« med en række gæster, som han selv har håndplukket, i kystbyen Corales i Portugal. Mikael Bertelsen agerer hans interviewcoach og sparringspartner, foruden chauffør, tjener og barista.

Første program skulle have været med Thomas Helmig, men det er forståeligt taget af plakaten i kølvandet på sønnen Hugos tragiske død, og i stedet lanceres satsningen med Casper Christensen og Iben Hjejles gensyn, før Sofie Linde, Helle Thorning-Schmidt og Medina lægger vejen forbi de kommende uger.

Uden at have set de andre programmer virker det kun som en fordel for ’All Exclusive’, at debuten omkredser genforeningen af det, der engang var Danmarks kendispar nummer 2. For her er der en sårbar personlig forhistorie på spil, som overtrumfer programmets lidt skitseagtige koncept, og som i hvert fald vækker nysgerrighed for enhver, der har forholdt sig til parret både ud fra ’Klovn’-karikaturen og virkeligheden.

Hvad har Casper Christensen og Iben Hjejle at sige til hinanden efter nærmest ikke at have talt sammen i 11-12 år?

Og er der mere at tilføje, som ikke allerede er blevet ytret i deres respektive biografier, der er udkommet de seneste år?

Mobning i hjemmet

Samtalerne over de 24 timer, Iben er i Portugal, stikker i øst og vest, fra velkendte territorier som den yngre Casper Christensens rastløse smart i en fart-livsstil, som Hjejle til sidst måtte melde sig ud af, til nostalgiske throwbacks til sjove øjeblikke fra deres forhold, inklusive Ibens ømme ’jeg sidder på toilet’-ansigt, som Casper flækker af grin over.

Det uden sammenligning mest interessante tema er dog den lille gave, Casper Christensen giver Iben Hjejle i starten af mødet: En lille porcelænsfigur af en hane, som øjeblikkeligt bringer dem tilbage til ulykkeligere tider.

Om middagsbordet med deres tre sammenbragte børn i Værløse havde Casper for vane at spille hanen McFlurry, der kunne sige de mest ubehøvlede ting til Iben.

I starten var det sjovt, men i længden blev det for meget for Iben at blive kaldt »møgfisse« af en forvrænget hanestemme foran børnene over middagsbordet, og hun endte med at sætte sig i stuen, mens de andre indtog den mad, hun havde tilberedt for dem. Det fortsatte i månedsvis.

‘All Exclusive’. (Foto: Martin Sindal La Cour)

Beskrivelsen er især bemærkelsesværdig, når man ved, hvordan den afspejler Caspers barndomshjem, som beskrevet i Martin Kongstads bog ’Casper’, hvor Casper og hans far drillede Caspers mor så meget, at det tangerede mobning – de talte for eksempel jysk i halvandet år og havde et helt år, hvor de konstant læspede under aftensmåltidet.

»Mobberierne havde min far og jeg til fælles, og det ødelagde noget i forholdet til min mor og var ikke godt for familiens dynamik«, som det hedder i bogen. Som voksen undskyldte Casper til sin mor.

I denne spejling mellem barnet og den voksne udgave af Casper kan man lære meget om hans forhold til humor, grænser og empati, men det må være op til hans psykolog at drage de nærmere konklusioner.

Sæt hinanden fri

For nærværende er det store spørgsmål, om man køber, at Casper er så forandret som menneske, som han påstår i samtalen med Iben, hvor han i hvert fald iklæder sig kostumet som den modne, selvreflekterende mand, der har lært, hvor langt ude han engang var, og som nu har fundet ro.

Det er en grimasse, der falder i god jord hos Iben, hvis behov for at se en mere autentisk og ærlig side af sin eksmand fremstår oprigtig, om end en smule beklikket af, at mødet ikke er mere privat, end at der er to-tre kameraer på, og Mikael Bertelsen overvåger hele seancen som en anden voyeur.

‘All Exclusive’. (Foto: Martin Sindal La Cour)

Lidt for ofte klippes der, så Casper og Iben kigger længe på hinanden med det udtryk, folk har, når de selv synes, de har sagt noget meget dybsindigt, og ikke helt så ofte sidder man som seer tilbage med samme indtryk.

Men forstærket af den sørgmodigt klimpende musik, der lyder mistænkeligt som Gustavo Santaollas score til et andet lovligt højstemt værk, Iñárritus ’Babel’, sad jeg alligevel undervejs med den tanke, at det er rørende at se to mennesker, der engang har haft noget sammen, tale helt stille og roligt om at sætte hinanden fri.

Hvilket to sekunder senere ordret er, hvad Mikael Bertelsen siger til Casper og Iben efter et særligt besjælet øjeblik. Hvis man nu skulle være i tvivl om, hvad man skulle føle.

Endelig får Casper og Mikael taletid!

På forsiden af det nyeste Euroman stod der, helt fantastisk, at »Casper Christensen og Mikael Bertelsen gerne vil have ordet«. Det var da også på tide, at nogen skænkede en mikrofon til to af de mest talende mænd i dansk underholdning de seneste 30 år.

I ’All Exclusive’ melder Bertelsen sig dog først på banen i samtalen efter 22 minutter, og havde man håbet, at han ville blande sig i interviewet i den agent provocateur-rolle, som vi ved, han mestrer som få, bliver man slemt skuffet. En af de mest originale skikkelser i dansk kultur er her reduceret til velklædt stemningsskabende heppekor med lidet anden funktion end halvbagte interviewråd som »fra nu af, lad det sejle«.

Med sit uudtømmelige arsenal af guddommelige anekdoter og sin distinkte, detaljerede fortællestil er Mikael Bertelsen nok nået til det sted i sin karriere (sit liv?), hvor han er mere interessant som interviewperson end som interviewer, og man må i hvert fald håbe, at han og Casper finder mere substantiel synergi i deres samarbejde i de kommende programmer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg har ikke set noget bedre tv i Danmark, ja i hele Norden, de sidste 10 år«, udtalte Casper Christensen i pressemeddelelsen, der annoncerede konceptet, en karakteristisk storskrydende udtalelse, der næppe gør programmet store tjenester.

Man må dog indrømme, at ’All Exclusive’ ser flot ud, og det nyder blandt andet godt af den luksus at have en af landets bedste dokumentarister, Andreas Johnsen (’Kidd Life’, ’Ai Weiwei: The Fake Case’), som en af fotograferne.

Programmet er også nobelt skåret uden overfortalte voiceovers eller i-pap-udskæringer af præmissen, og det hviler faktisk i samtalen uden at køre dramaet op i en spids. Den tænkende mands reality.

Et skarpt vinklet og kompromisløst ærligt format a la Hassan Preislers interviewprogrammer på hedengangne 24syv er Viaplay-produktionen ikke just. Mere bare sydeuropæisk varmt og hyggeligt – og altså på denne jomfrurejse med et vemodigt klarsyn over svundne tiders skibbrudne kærlighed som vedkommende anker.

Jeg er i det lys spændt på, om konceptet kan bære i de næste programmer, når man ikke har ni år lange parforholdsdynamikker at tage udgangspunkt i.

Første afsnit af ’All Exclusive’ kan ses på Viaplay fra i dag.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af