’Kunsten at være Josephine Skriver’: Antallet af Instagram-følgere gentages igen og igen i DR-serie om den danske topmodel

’Kunsten at være Josephine Skriver’: Antallet af Instagram-følgere gentages igen og igen i DR-serie om den danske topmodel
'Kunsten at være Josephine Skriver'. (Foto: Hannelore Dörner/ DR)

Ingen kan vel nogensinde overhale den danske fodbolddarling Christian Eriksen?

Det skulle da lige være Josephine Skriver.

Med 8,1 millioner følgere er den 29-årige model den mest fulgte dansker på Instagram – med flere millioncifre ned til den knap så tætte runner-up, Mr. Eriksen.

Det er åbenbart en essentiel oplysning i dokumentarserien ’Kunsten at være Josephine Skriver’, der er en del af det store DR-tema ’Danskere i verden’, hvor public service-kanalen sætter fokus på mennesker, der har markeret sig i udlandet.

‘Kunsten at være Josephine Skriver’. (Foto: Mikkel Bøgh Ulriksen/ DR)

I et år har et kamerahold og instruktøren Maya Albana derfor fulgt den Los Angeles-bosatte supermodel, der har betrådt catwalken for nogle af verdens største modehuse, fået skudt forsider til nogle af klodens dyreste magasiner og tituleres som feteret tidligere Victoria Secret Angel.

Og det har resulteret i en dokumentarserie, der vil … lidt af det hele.

Den vil vise Skrivers røde løbere, iværksætterprojekter, ring lights-videoer, serum-påførelses-tutorials og de mange poseringer med lukkede øjne og peacetegn. Den vil adressere white saviorisme, familieforhold, iveren for at holde sig relevant, sætte spørgsmålstegn ved modeindustrien og de sociale medier, og så vil den berette om, hvad det vil sige at være model i en tid, hvor retoucherede billeder kan tages og postes af hvem som helst – eller »almindelige mennesker«, som Josephine Skriver kalder os leverpostejslignende dødelige.

Og så vil den altså lige huske os på det der med, at hun er den mest fulgte dansker. Utallige gange. Hele baduljen proppes ned i fire forpustende afsnit, som trods den ovenstående tætpakkede tema-taske ender med at kede en smule. Det bliver en anelse overfladisk.

Serien fanger dog en spændende problematik omkring modelindustrien anno 2023. For det er ikke længere nok at kunne sit modelhåndværk. Supermodelæraen er snart en saga blot, og vi er for længst trådt ind i influencer-regimet, der kræver, at man – udover at eje en fejlfri hud, fyldige læber og et velorkestreret hjem med lange luftige gardiner – mener noget, stemmer på nogen, liker og støtter den gode sag.

Så længe den er moderigtig.

‘Kunsten at være Josephine Skriver’.

Og sådan bevæger ’Kunsten at være Josephine Skriver’ sig over i paralleller mellem mode/politik og sociale medier/kapital(isme). For på samme måde som supermodellen hyres til at bære en turkisfarvet haute couture-kjole med tilhørende kostbare diamantsmykker, hyres hun nu til at bære en fashionabel politisk eller aktivistisk uniform eller badge. For hvilket smart tøjhus eller hvilken moderne NGO vil ikke gerne have fingrene i 8,1 millioner forbrugere?

I det år vi – og de 8,1 millioner andre – følger hende, bliver modellen eksempelvis tildelt en kvindeforkæmpende ambassadør-titel og en stemme for PlanBørnefonden. En titel, der indikerer en afstandstagen fra det underkuende mantra ’Hold kæft og se pæn ud’, som Josephine Skriver ofte har fået slynget efter sig i løbet af den 14 år lange modelkarriere.

Netop hun har dog alle dage været en udtalt forkæmper for LGBTQ+-personers rettigheder – også før det blev moderne at være regnbuebarn (som Skriver selv er) og woke.

Men serien og en medvirkende Go’ Aften Danmark-vært fremhæver, at sådanne politiske samarbejder eller selvvalgte kampe hurtigt kan klinge hult eller forlorent, når man er model eller influencer. For hvem er hun mon i lommen på? En bekymring, der i den grad forstærkes i scener, hvor Josephine Skriver inden offentlige optrædener lader sig træne i, hvad hun skal sige. Af sin mor, af sin agent, af sin samarbejdspartner.

‘Kunsten at være Josephine Skriver’. (Foto: Ida Gabriella Banck/ DR)

Ved dette tilbagevendende fokus ender Josephine Skriver med at skulle forsvare, at hun rent faktisk har en stemme. En, der er hendes egen, og som hverken er ejet af Prada, PlanBørnefonden eller den lokale Matas.

Det er klædeligt og vigtigt, at dokumentarserien kaster et kritisk blik på influenceres generelle troværdighed – i særdeleshed i politisk og aktivistisk øjemed.

Med småglimt af en sårbar, ærlig og velreflekteret Josephine Skriver fremstår hun dog mest af alt som et sympatisk menneske fanget i en usympatisk branche. Det er mindst lige så vigtigt.

For hvis Josephine Skriver kan give Christian Eriksen insta-baghjul, kan hun vel også have en autentisk stemme og politisk vision. ’Selvom’ hun er model.


Kort sagt:
Dokumentarserien ’Kunsten at være Josephine Skriver’ gaber over for meget, men lykkes med at sætte forbindelse mellem modelindustrien og politik, stille spørgsmålstegn ved influenceres troværdighed – og gøre det klart, at Josephine Skriver altså har 8,1 millioner følgere på instagram.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af