Vi står over for den mest lovende blockbuster-sommer længe

Sidste års juli måned var en blockbustermæssig ørkenvandring. I år rammer en hel håndfuld af årets mest ventede film med Tom Cruise, Christopher Nolan og Mads Mikkelsen i spidsen. Plus det løse.
Vi står over for den mest lovende blockbuster-sommer længe
Cillian Murphy i Christopher Nolans 'Oppenheimer'. (Foto: PR)

Det er ved at være nogle år siden, vi har haft en virkelig fed sæson for sommerblockbusters.

Corona bærer selvfølgelig en hel del af skylden, for den forbandede virus aflyste stort set sommeren for amerikanske storfilm 2020, og også de to følgende somre var biograferne mærket af efterskælvene.

2021 var defineret af en middelmådig blanding af film som ’Black Widow’, ’Shang-Chi’, ’F9’ og ’Jungle Cruise’, mens sidste år var en besynderlig affære.

Her var der ikke én eneste storfilm i juli, hvilket gav plads til, at maj-premieren ’Top Gun: Maverick’ ryddede bordet. Tom Cruise-sequel’en blev udråbt til biografernes frelser oven på et par magre pandemiår, hvilket i nogen grad skyggede for, hvor tyndbenet det i øvrigt så ud. Marvel-filmene ’Doctor Strange and the Multiverse of Madness’ (start-maj) og ’Thor: Love and Thunder’ (start august) samt ‘Jurassic World: Dominion’ trak resten af læsset, men var svære rigtigt at hidse sig op over.

Men i år ser sommeren anderledes spændende ud. Sidste års blodfattige højsæson er omkalfatreret til den mest lovende blockbuster-juli i mands minde.

Indy åbner ballet

28. juni åbner ’Indiana Jones and the Dial of Destiny’ ballet. Den seneste Indy-film, ‘Indiana Jones and the Crystal Skull’, var ganske vist ikke noget at skrive hjem om, men der er forhåbninger om, at den nye har mere gods i sig.

Paradoksalt nok øger det forventningerne, at Steven Spielberg for første gang i franchisens levetid ikke selv instruerer. Ikke fordi den gamle mester er en færdig mand (det viste ’The Fabelmans’, at han ikke er), men fordi James Mangold har overtaget stafetten. Manden bag film som ’Logan’ og ’Ford v Ferrari’ er nemlig bundsolid og har stort set aldrig lavet en dårlig film.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Med danske øjne er filmen selvfølgelig ekstra spændende, idet Mads Mikkelsen har en stor rolle som skurk, og så må vi se, om en 80-årig Harrison Ford stadig kan være overbevisende som pisksvingende eventyrer. Men at filmen bliver stor i landets biografer, kan der næsten ikke herske tvivl om.

Efter verdenspremieren i Cannes på fredag får vi en idé om, hvad vi kan vente os.

Endnu et halsbrækkende Cruise-stunt

6. juli kommer Pixar med ’Elementært’, der forhåbentligt kan leve op til favoritter som ’Up’ og ’Inderst inde’, der fik både børn og voksne i biografen. Pixar befinder sig i en slags krise, efter ’Lightyear’ floppede hårdt, mens den glimrende ’Red’ blev sendt direkte på Disney+ (blandt andet af coronaårsager), og det skal blive virkelig interessant at se, om ’Elementært’ kan blive deres store comeback. Filmen får verdenspremiere som lukkefilm på Cannes-festivalen i slutningen af maj, og her vil vi få første indikation.

13. juli vender Hollywood-redningsmand nummer 1 Tom Cruise tilbage med den syvende ’Mission: Impossible’-film, ’Dead Reckoning Part One’. Det var under optagelserne på denne, at Cruise gav to filmarbejdere en ordentlig skideballe for at bryde corona-protokollerne, men det er glemt nu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For som altid har skuespilstjernen selv stået for sine halsbrækkende stunts, denne gang især en vanvittig motorcykel-sekvens, som Paramount har døbt »The Biggest Stunt in Cinema History«:

Med en populær franchise, der som regel leverer varen, og en Cruise på ryggen af ’Top Gun’-succesen er der lagt i ovnen til en stor begivenhed, når Christopher McQuarries nye film om Ethan Hunt lander.

Barbie vs. atomfysiker

Ugen efter, 20. juli, er årets vel nok mest ventede premieredag.

Her får nemlig både Greta Gerwigs ’Barbie’ og Christopher Nolans ’Oppenheimer’ premiere.

På overfladen kunne de to film dårligt være mere forskellige, og man kan argumentere for, at de henvender sig til to forskellige segmenter, så mon ikke de fint kan sameksistere. Uanset hvad bliver det ekstremt spændende at se, om de kan indfri de kolossale forventninger som sommerens to største originale film, altså film, der ikke blot er fortsættelser af eksisterende filmfranchises.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Greta Gerwigs film med Margot Robbie og Ryan Gosling som Barbie og Ken har for længst lagt internettet ned med sit gennemførte look, og spørgsmålet er så, om den anerkendte instruktør bag ’Lady Bird’ og ’Little Women’ kan forvandle det måske lidt overfladiske legetøjsmateriale til kunst, kitsch eller noget helt tredje og endnu bedre.

Nolan – vel nok Hollywoods største blockbuster-auteur i disse år – viste svaghedstegn med ’Tenet’, karrierens svageste film.

Men den klarede sig alligevel flot i de danske biografer, og selvom hans nye film på overfladen lyder relativt nørdet med sin fortælling om fysikeren, der opfandt atombomben, tyder traileren på, at instruktøren som altid formår at skabe et stort, bredt appellerende drama med kvalitetsmæssig tyngde.

Hajer, superhelte og robotter

Juli byder også på den nye film i ’Transformers’-franchisen, ’Rise of the Beasts’, hvilket nogle mennesker muligvis stadig går op i, om end de seneste af slagsen, ’The Last Knight’ og ’Bumblebee’, kun er blevet set af en begrænset mængde danskere.

I næste uge åbner Disneys ‘The Little Mermaid’-remake, der måske kan vise sig at blive et hit hen over det meste af sommeren. ‘Lion King’-remaket var trods alt den største film i 2019.

Allerede 14. juni kommer desuden D.C.-superheltefilmen ’The Flash’, som anerkendt superhelteinstruktør og nyslået D.C.-chef James Gunn har kaldt »en af de bedste superheltefilm, han nogensinde har set«, hvilket dog ikke helt stemmer overens med den første buzz efter verdenspremieren på Comic Con.

Og i august runder opfølgeren til hajhittet ’The Meg’ og D.C.-superfilmen ’Blue Beetle’ blockbustersommeren af.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Når vi engang skal kigge tilbage på sommeren 2023, kan det meget vel være, at skuffelserne overskyggede succesoplevelserne, men her set på forkant behøver man lidt mindre end normalt frygte, at det bliver biografvejr.

Biograferne har hårdt brug for titler, der kan trække masserne indenfor, men vi som publikum trænger altså også til fælles filmoplevelser af en vis lødighed.

’Top Gun: Maverick’ og ’Avatar: The Way of Water’ understregede betydningen af amerikanske storfilm lavet med den ild- og omhu, Marvel og D.C.’s superhelteregimer ikke rigtigt længere bærer præg af. Film, der samler og imponerer og minder om biografrummets særlige kvalitet.

Sommerens storfilm bliver næppe så store fænomener som Cruise og Camerons udskejelser, men alligevel giver er der håb om, at de kan give musikfestivaler, Tour de France og strandhygge kamp til stregen som sommerens store samtaleemner.

Fingers crossed …

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af